Ant Garliavos vidurinės mokyklos pastato, esančio šalia judrios sankryžos, puikuojasi penki stendai, reklamuojantys baldų, grindų ir langų gamintojus, vandens gręžinių įrangos montuotojų paslaugas.

Kauno rajono savivaldybės kontrolieriai jau pateikė raštu neigiamą poziciją dėl mokyklos fasado naudojimo reklamai. Tačiau minėti stendai nuo pastato sienų neišnyko.

"Mokyklų finansavimas nepakankamas, todėl jų direktoriai sukasi kaip išmano", - sakė LŽ Kauno rajono tarybos narys Artūras Orlauskas. Jo teigimu, jei švietimo įstaigoms pakaktų lėšų, klausimas apie reklamas būtų nediskutuotinas - jas reikėtų nedelsiant nukabinti.

"Kodėl, pavyzdžiui, nesusitarus su gaiviųjų gėrimų gamintojais, kad jų logotipas būtų ant visų moksleivių uniformų? Gal tada švietimo įstaigoms visai nereikėtų valstybės pinigų? Jas finansuotų įmonės, norinčios reklamuotis", - ironizavo A.Orlauskas.

Garliavos vidurinės mokyklos direktorius Česlovas Vinciūnas tikino, kad ugdymo įstaiga iš bendrovių reklamos gauna naudos. Per 5 metus įmonės yra įsipareigojusios suteikti paslaugų ar prekių iš viso už maždaug 30 tūkst. litų.

"Koridoriuose ir kabinetuose jau pakeitėme grindis, įrengėme lentynas, o kai kuriose klasėse pakeitėme baldus", - vardijo Č.Vinciūnas. Pasak jo, mokykloje mokosi tik 676 mokiniai, tad biudžeto skiriamų ar mokinio krepšelių lėšų nepakanka. Pernai ilgalaikio naudojimo inventoriui įsigyti buvo gauta 11,1 tūkst. litų. "Už juos nieko nepirkome, bet sumokėjome mokesčius už komunalines paslaugas. Kitaip būtume turėję nemažai skolų", - pasakojo direktorius.

Jo teigimu, šiemet savivaldybės biudžete lėšų ilgalaikiam inventoriui pirkti apskritai nenumatyta. Č.Vinciūno nuomone, pinigų stigs daugeliui būtinų dalykų, todėl verslininkų paramos reikės dar labiau.

Garliavos vidurinė mokykla pernai iš tėvų skiriamų 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio surinko apie 10 tūkst. litų. Kur išleisti šiuos pinigus, nusprendė mokyklos taryba.

Praėjusiais metais Garliavos vidurinę mokyklą tikrinę auditoriai neturėjo pastabų dėl mainų sutarčių, sudarytų su įmonėmis. "Jeigu bus labai prieštaraujančiųjų, reklamas nukabinsime. Tačiau jos, manau, mokyklai naudingos", - įsitikinęs Č.Vinciūnas.