Vaikams nebuvo pinigų

Vietoj buvusio Tuberkuliozės skyriaus Priklausomybės ligų centre dar gruodį įkurtame keturių vietų 130 kv. m Vaikų ir paauglių skyriuje vis dar tylu ir tuščia.

„Tik praėjusią savaitę gavome Apskrities viršininko administracijos raštą, kad papildomiems etatams apmokėti numatyta skirti 43 tūkst. Lt. Taupome biudžeto pinigus, todėl Vaikų ir paauglių skyriuje dirbs tos pačios slaugytojos ir sanitarės, kaip ir suaugusiųjų. Papildomai ieškosime tik paauglių psichiatro, socialinio darbuotojo“, – teigė centro vadovė Neringa Šinkūnienė.

Apskrities viršininko administracija aiškina neturėjusi galimybių anksčiau skirti finansavimo naujajam skyriui.

„Vyriausybė biudžeto lėšas pagal programas paskirstė praėjusią savaitę, todėl apskrities įstaigoms išdalyti galėsime tik dabar“, – teigė apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas.

Sėkme abejoja

Panevėžio priklausomybės ligų centro medikų pagalbos per mėnesį prireikia maždaug dvidešimčiai nuo narkotinių medžiagų apsvaigusių nepilnamečių. Duris atvėrus naujajam skyriui stacionare nuo kvaišalų priklausomybės besivaduojantys jaunuoliai bus detoksikuojami, gydomi medikamentais, jiems bus teikiamos reabilitacijos paslaugos. Iki šiol tokios pagalbos suteikti nepajėgęs centras nepilnamečius siųsdavo į Vilniaus ir Kauno analogiškas gydymo įstaigas.

Vis dėlto N.Šinkūnienė pripažino abejojanti, ar panevėžiečiai į kvaišalų liūną įklimpusius vaikus sutiks guldyti į netolimoje ateityje pradėsiantį veikti skyrių. „Jis labai reikalingas, tik neaišku, kaip seksis. Panevėžys – mažas miestas ir anonimiškumą išsaugoti gana sunku. Juo labiau kad mūsų pacientai bus įtraukti į įskaitą ir prireikus mes privalėsime apie juos suteikti informaciją policijos pareigūnams, kitoms tarnyboms“, – problemą įžvelgė N.Šinkūnienė.

Narkomanų daugėja

N.Šinkūnienė tvirtino, kad paauglių priklausomybė nuo narkotinių medžiagų Panevėžyje įgauna pagreitį.

„Prieš ketverius metus, kai pradėjau vadovauti centrui, tiek nepilnamečių tikrai nesulaukdavome. Liūdna, bet daugėja ir daugės besisvaiginančių paauglių. Džiaugiamės bent tuo, kad mūsų mieste dar nepasitaiko nuo kokaino ir heroino apsvaigusių nepilnamečių, nors didmiesčiuose tokie atvejai dažnėja“, – teigė N.Šinkūnienė.

Anot jos, tarp Panevėžio paauglių populiariausias amfetaminas, ekstazis ir kanapės. Medikės teigimu, kanapių nepilnamečiai netgi nelaiko tikru narkotiku. „Kanapės paaugliams – tarsi cigaretė. Nors būtent jos didina priklausomybę nuo narkotinių medžiagų – ilgainiui norisi vis stipresnių kvaišalų“, – pažymėjo centro vadovė.

Priklausomybės ligų centre atliekami tyrimai dėl 12 rūšių narkotinių medžiagų. Net visko matę centro medikai liko priblokšti, kai paauglio organizme vienu metu buvo rasta net 6 rūšių kvaišalų. Vos dėlto, pasak N.Šinkūnienės, nustatyti, ar nepilnametis apsvaigęs nuo narkotikų, dažnai būna gana keblu.

„Vaiką atvežus policijai neturime teisės atlikti tyrimų, jei jis pats arba tėvai nesutinka. O tėvus dažnai sunku surasti“, – teigė direktorė.

Skyriaus nepakanka

Kad nepilnamečių narkomanija Aukštaitijos sostinėje tampa tendencija, įsitikinusi ir medikė, agentūros „SOS vaikai“ vadovė Marija Zabulionienė. Jos nuomone, Vaikų ir paauglių priklausomybės skyrius Panevėžyje pavėluotas jau keleriais metais.

„Seniai jo reikėjo, bet kažkodėl visiems atrodė, kad gyvenam mažame miestelyje ir narkomanijos problema savaime išsispręs. Panevėžys netgi neturi statistikos, kiek galėtų būti kvaišalus vartojančių paauglių, kiek tokių gydosi“, – tvirtino M.Zabulionienė.

Asocialių ir socialiai remtinų šeimų vaikais besirūpinanti gydytoja pasakoja netgi iš trylikamečių girdinti pasakojimus apie jų svaiginimosi narkotikais patirtį. „Paaugliai netgi didžiuojasi tokiais dalykais. Jiems žolės rūkymas tampa tik dar viena atrakcija“, – pastebėjo M.Zabulionienė.

Tarp gydytojos globojamų vaikų yra ir išsiskiriančių tragiškomis gyvenimo istorijomis. „SOS vaikai“ vadovė iki šiol negali ramiai kalbėti apie neįgaliu tapusį penkiolikametį. Nuo kvaišalų apsvaigęs jis buvo sučiuptas vagiliaujant ir žiauriai sumuštas. Jaunuolio viena kūno pusė liko paralyžiuota visam gyvenimui. „Bet kokiu atveju kvaišalų sukeltos pasekmės – pačios liūdniausios. Narkotinės medžiagos, alkoholis pirmiausia paveikia smegenų ląsteles, stabdo protines galias“, – perspėjo M.Zabulionienė.

Gydytoja įsitikinusi, kad esant dabartinei situacijai Panevėžiui nebepakaks dar tik pradėsiančio veikti Vaikų ir paauglių priklausomybės ligų skyriaus. Jos nuomone, būtinas ir konsultacinis centras, suteikiantis pagalbą narkotikus vartojančio paauglio tėvams.

„Jei šeima nebesugeba savo vaiko apginti nuo tokios priklausomybės, to privalo imtis valdžia. Šitame darbe lėšų sutaupyti neįmanoma“, – įsitikinusi M.Zabulionienė.