Nieko paguodžiamo negirdėti ir švietimo įstaigų tinklo pertvarkos fronte. Politikai vakar nesiryžo likviduoti Anzelmo Matučio pradinės mokyklos, tačiau tokia lemtis jau ištiko lopšelį-darželį „Ąžuoliukas”.

Iki pavasario paaiškės, kas kitas, nes bus koreguojamas jau patvirtintas pertvarkos planas. Kai kurias švietimo įstaigas reikės uždaryti - tokį vakar nuskambėjusį politikų verdiktą diktuoja mąžtantis vaikų skaičius. Per aštuonerius metus Alytuje jų sumažėjo 3 tūkst., o tai - trys mokyklos. Kol kas neuždaryta nė viena, taigi klausimas atviras. Be kita ko, dėl tokios situacijos, kai savivaldybės biudžetas darosi nepajėgus išlaikyti tuštėjančių švietimo įstaigų, politikai vakar kaltino ir ilgai vietoje trypčiojusį tinklo pertvarkos planą, kuris patvirtintas tik pernai pavasarį, dėl jo sprendimų tebevyksta teismo procesas.

Mokinio krepšelio lėšų trūksta ne tik pradinėms, bet ir kai kurioms didelėms vidurinėms Alytaus miesto mokykloms.

Brangsta ugdymas ikimokyklinėse įstaigose

Nuo vasario 2 dienos 30 proc. didėja mokestis Alytaus miesto savivaldybės lopšeliuose darželiuose ir darželiuose-mokyklose. Už lopšelinukus teks mokėti 30 litų brangiau (160 litų), o už darželinukus - 40 litų (175 litus).

Tarybos narė Adelė Dimšienė nuogąstavo, ar taip nebus užkrautos per didelės išlaidos tėvams, o Egidijus Mensevičius suabejojo, ar toks akivaizdus mokesčio didėjimas nepaliks be darbo ir lopšelių-darželių darbuotojų. Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas priminė, kad vaikų ikimokyklinėse įstaigose ir taip mažėja, tai lemia demografinė padėtis, emigracija, kiti veiksniai.

Taupymą pradėti nuo efektyvesnių turimų išteklių panaudojimo siūlė Gediminas Daukšys, pastebėdamas, jog trečdalis vaikų neateina į lopšelius-darželius, tačiau įstaiga vis tiek turi samdyti personalą.

Mokslas Muzikos mokykloje brangsta bemaž dvigubai

Politikai vakar patvirtino ir naujus Alytaus muzikos mokyklos teikiamo neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo mėnesio mokesčius, kurie įsigalios nuo vasario 2 dienos.

Už visų specialybių pradinio, pagrindinio ir pagilinto muzikinio ugdymo programas teks mokėti 45 litus (iki šiol buvo 25 litai), suaugusiųjų mokymas kainuos 60 litų.

Pasak V.Valūno, mokesčių didėjimas dar nėra pats skaudžiausias dalykas Muzikos mokyklos bendruomenei - naujame biudžete įstaigai nurėžta 350 tūkst. litų finansavimo. Švietimo skyriaus vedėjas išsakė lūkesčius, kad per pusę šimto mokyklą šiuo metu lankančių vaikų ir jaunimo joje mokysis ir toliau, nes ši įstaiga jiems svarbi ir reikalinga, tad kylantys mokesčiai neišgąsdins.

Tuo suabejojo tarybos narė Virginija Graudinienė: „Ar neatsidurs mūsų vaikai gatvėje? Ar pajėgs tėvai mokėti už darželius, ar jiems nepasirodys nepakeliami didėjantys neformaliojo ugdymo mokesčiai?”

Meras Česlovas Daugėla Muzikos mokyklai siūlė ieškoti valdymo rezervų, pateikdamas tokius skaičius: per ketverius metus įstaigos biudžetas išaugo 1 mln. 100 tūkst. litų.

Didėja ir Jaunimo centro paslaugų įkainiai

Politikai nusprendė padidinti ir mokestį už Dailės mokyklą. Iki šiol mokslas pagal pradinio, pagrindinio, tikslinio ir išplėstinio ugdymo programas šioje įstaigoje kainavo 20, o nuo vasario 2-osios - 30 litų per mėnesį. Dailės mėgėjų ugdymo programa (suaugusiųjų mokymas) kainuos 50 litų.

Keičiasi ir Jaunimo centro paslaugų įkainiai - jie kyla nuo 17 iki 50 proc. Vaikams ir 20-66 proc. suaugusiesiems, išskyrus Rusų sekmadieninę mokyklą, dėl kurios politikai vakar diskutavo ypač ilgai.

V.Valūnas priminė, kad šios mokyklos atsiradimas - politinis sprendimas, ji buvo įkurta panaikinus rusakalbę 3-iąją vidurinę. Iki šių mokslo metų Rusų sekmadieninėje mokykloje, kuri yra Jaunimo centro padalinys, vaikai ir jaunimas (70 proc. ją lankančiųjų - lietuvių šeimų atžalos) galėjo mokytis nemokamai, šiuo metu - moka po 10 litų už kiekvieną programą (muzika, menas, kalbos mokymas - pasirinktinai). Šį mokestį siūlyta padidinti dvigubai, tačiau tarybos nariai kėlė klausimą, kodėl net ir tokiu atveju rusų kalbai bus suteikiamos išskirtinės teisės, juk, tarkim, anglų kalbos pamokos Jaunimo centre kainuoja 80 litų per mėnesį?

Vis dėlto balsavimo metu sprendimas nebuvo priimtas, siūlymai dėl ženklesnio ar nuosaikesnio mokesčio Rusų sekmadieninėje mokykloje didinimo sulaukė po lygiai politikų balsų, tad šis liko toks, koks yra šiuo metu, t. y. vienas mažiausių iš visų Jaunimo centro siūlomų veiklų.

Anzelmo Matučio pradinę mokyklą siūlyta gelbėti iš... politikų kišenės

Ypač daug diskusijų kilo dėl siūlymo likviduoti Anzelmo Matučio pradinę mokyklą, juolab kad į tarybos narių klausimą, kiek lėšų bus sutaupyta priėmus tokį sprendimą, V.Valūnas atsakė, jog bent šiais metais ypatingų pinigų biudžete sutaupyti tikrai nepavyks. Be to, reikės išmokėti išeitines kompensacijas darbuotojams.

Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupei vadovaujanti vicemerė Nijolė Makštutienė pagarsino slapto grupės narių balsavimo rezultatus, liudijančius, kad taip pat nebuvo prieita prie vienos nuomonės dėl to, ar mažakomplektę, bet gerai dirbančią mokyklą uždaryti, ar išlaikyti tegul ir nuostolingą.

Numatomas mokinio krepšelio lėšų trūkumas Anzelmo Matučio pradinėje mokykloje 2009 metais - 202,4 tūkst. litų, tačiau pinigų trūksta ir visoms kitoms Alytuje veikiančioms pradinėms mokykloms. Tarybos narės A.Dimšienės manymu, šiuo atveju būtina atsižvelgti ne tik į ekonominius, bet ir į socialinius veiksnius, probleminį rajoną, kuriame įsikūrusi mokykla, vaikų saugumą ir panašiai.

Spręsti Anzelmo Matučio pradinės mokyklos problemas siūlyta ir itin originaliu būdu - savanoriškai pervesti mokyklai Alytaus miesto savivaldybės tarybos narių veiklai numatytas lėšas - 190 tūkst. litų - ir taip padengti trūkstamą sumą.

Pertvarkos traukinys vėluoja, bet važiuoja

„Kaip ekonomistas, siūlyme likviduoti Anzelmo Matučio pradinę mokyklą nematau taupymo, kaip tėvas - nematau ir gerėjančios švietimo kokybės, tačiau jei jau švietimo įstaigų tinklo pertvarka buvo prastumta ir visi žinojome, ką ji neša, tai dabar traukinys važiuoja ir turime priimti sprendimus toliau”, - kalbėjo G.Daukšys.

Taryba visais balsais nubalsavo už lopšelio-darželio „Ąžuoliukas” likvidavimą, o Anzelmo Matučio pradinės mokyklos klausimo svarstymą atidėjo iki balandžio 30 dienos, įpareigodami Alytaus miesto savivaldybės administraciją iki tol parengti siūlymus dėl galimo miesto ikimokyklinių ir švietimo įstaigų ir mokyklų tinklo pertvarkos plano koregavimo.

„Alytaus švietimo įstaigos jau prarado 3 tūkstančius vaikų, reikės uždaryti mokyklas, darželius. Galbūt tokios sunkios situacijos dabar neturėtume, jei nebūtų buvusi atidėliojama tinklo pertvarka”, - įsitikinusi vicemerė Rima Rakauskienė.

Tarybos narys Romas Jankauskas kolegų retoriškai klausė: vaikus galima užauginti be darželio, bet ar teko matyti, kad bent vieni tėvai apsieitų be mokyklos paslaugų? Į tai miesto meras Č.Daugėla replikavo - dar visko pamatysime.