Pagal šį nutarimą prasidėjus kariniams veiksmams armijos gretas turėtų papildyti alkoholine psichoze ir narkomanija sergantys asmenys, į leistinų ligų sąrašą įtraukta ir enurezė, glaukoma, aštri hemorojaus forma bei stiprus mikčiojimas. Į armiją šauks netgi bedančius ir kaukolės kaulų lūžius patyrusius žmones. Galimybė ginti tėvynę taip pat bus suteikta žemesniems nei 1,5 m bei sveriantiems mažiau nei 45 kg pilnamečiams.

Akivaizdu, kad kariškiai baiminasi, jog atėjus „karo metui“ sveikų šauktinių neužteks. Vis dėlto kyla abejonių, ar kariuomenės gretas užpildę narkomanai ir alkoholikai (o tiksliau – psichiškai nestabilūs asmenys) tikrai labai ją sustiprins. Juk sunku prognozuoti, kaip vienu ar kitu atveju toks asmuo pasielgs, o juo labiau – duoti jam į rankas ginklą. Taip pat neaišku, kaip bus užtikrinamos sanitarinės-higieninės sąlygos, jei į kariuomenę bus imami enureze (šlapimo nelaikymas) sergantieji.

Naujieji reikalavimai taikomi ir šauktiniams, kuriems atėjo laikas atlikti privalomą karinę tarnybą. Tiesa, yra ir visai pagrįstų taisyklių – pavyzdžiui, į specialiųjų užduočių būrius, jūrų pėstininkus ir pasieniečius bus atrenkami tik 170-185 cm ūgio vaikinai, į tankistų gretas bus priimami tik žemesni nei 175 cm, o desantininkai negalės sverti daugiau kaip 90 kg. Kiekvienai ginkluotei ir užduočiai yra nustatytos normos, pagal kurias ir bus atrenkami kariai.