Pas mus krizės nėra. Šiuos žodžius linksmai ištaria Meksikoje su vyru gyvenanti Rita Sidaravičiūtė de Gonzalez.

"Tiesa, – patikslina jis, – šįmet tris kartus kilo benzino kainos. Dabar litras kainuoja apie litą aštuoniasdešimt centų."

"Nustebau, kad Lietuvoje smarkiai didinami mokesčiai, – stebisi žinomoje kompanijoje "Tesco" dirbanti Jurgita McNaughton. – Anglijoje vyriausybė elgiasi priešingai: mažina pridėtinės vertės mokestį, banko palūkanas, stengiasi skatinti vartojimą."

"Iš darbo atleidžiamus žmones pakeičia kiti, o jie sutinka dirbti už mažesnį atlyginimą", – apibūdina padėtį Filipinuose Lietuvos garbės konsulato administratorius Andrius Markevičiaus. Jis sako, kad krizė Filipinams smogė nestipriai.

Tuo pačiu metu

Manila, Filipinai. Vietos laikas – 21 val. 15 minučių. Gyvenamųjų namų kvartalas Kaginhawaan gatvėje. Po dienos Lietuvos garbės konsulate A.Markevičius su filipiniete žmona Matet prieš miegą prausia savo vaikus – trejų metų dukrelę Amber ir dviejų metų sūnų Nigelį.

Kembridžas, Anglija. Vietos laikas – 13 val. 15 minučių. Pagrindinis "Tesco" kompanijos biuras. Juodu kostiumėliu vilkinti "Tesco Direct" Tiekimo ir Transporto finansų vadybininkė J.McNaughton paskubomis išgeria "Capuccino" kavos, užmeta akį į du greta stovinčius darbo kompiuterius ir išskuba į eilinį posėdį.

Tuo pat metu Akapulko, Meksikoje, laikrodžiai rodo 7 val. 15 minučių. R.Sidaravičiūtė de Gonzalez prie viešbučio stovinčiame "Mercedes" mikroautobuse laukia turistų. Šiandien ekskursijoje jie aplankys šventyklas ir indėnų kaimus.

Po kelių dienų jie visi sutiks Naujuosius metus: pirmasis Andrius, po to – Jurgita, galiausiai – Rita.

Prasiskolins, bet dovanų neužmirš

Filipinietis prasiskolins, badaus, bet niekada nepamirš dovanų artimiesiems ir draugams. Todėl jo pirkinių sąraše – bent 50 dovanėlių.

Kalėdų naktį Filipinuose beveik niekas nemiegojo – dalyvavo šv.Mišiose, gamino valgyti ir rengėsi po vidurnakčio prasidėjusiai šventei Noche Buena. Tai – atvirų durų naktis, kai vieni pas kitus lankosi artimieji, draugai. Linksmybės tęsis ir Naujų metų naktį.

"Lechon – kiauliena, pancit – makaronai, adobo – patiekalas iš vištienos arba kiaulienos, ryžiai, lumpia – dažniausiai iš daržovių gaminamas vyniotinis, pyragai, barbekiu, "San Miguel" alus bei vynas, – apie šventinį stalą pasakojo A.Markevičius. – Visus suburs lola, močiutė. Vaikams ji dalys po keletą turtus simbolizuojančių monetų. Ir niekas nekalbės apie krizę."

Recesijos šmėklos nebijo

Kai bankrutuoja tavo draugo verslas – ekonomikos sulėtėjimas. Kai bankrutuoja tavo verslas – ekonomikos recesija. A.Markevičius šypsodamasis cituoja žinomo Filipinų verslininko žodžius.

7107 salų valstybėje Ramiojo vandenyno vakaruose ekonomikos recesijos nėra ir, prognozuoja analitikai, nebus.

Šalyje užsidarė keli provincijos bankai, nedidelės draudimo bendrovės, pagrindiniai bankai nenoriai dalija paskolas. Mat keli filipiniečių bankai ir bendrovės turėjo ryšių su Amerikoje bankrutavusiu "Lehman Brothers", o "AIG" pardavė savo dukterines kompanijas Filipinuose.

"Infliacija svyravo nuo 9 iki 12, o ekonomika augo 6 procentais", – apie šių metų šalies rodiklius kalbėjo buvęs kaunietis.

Gelbsti trys aplinkybės

Filipinuose labai pigi darbo jėga: atleistą darbuotoją pakeičia kitas, sutikęs dirbti už mažesnį atlyginimą. A.Markevičius pateikia pavyzdį: medicinos seserys dirba už 300, nors oficialus minimalus mėnesinis atlyginimas – 500 litų.

Šalyje, kur gyvena apie 93 milijonus gyventojų, daug vartojama, mat kasmet smarkiai daugėja gyventojų.

"Čia būdinga padėti savo artimiesiems, giminėms, – lietuvis jau nesistebi filipiniečių rūpinimųsi šeimos nariais. – Užsienyje dirba apie 10 milijonų filipiniečių, o jų piniginiai persiuntimai sudaro apie 10 procentų šalies ekonomikos."

Anglijoje krinta kainos

"Švenčiame! O kitais metais susiveršime diržus", – toks prieššventinis britų devizas.

Vyro anglo iš iš Lietuvos atvykusių artimųjų draugijoje šventusi Kalėdas J.McNaughton stebisi mūsų šalies politikų sprendimais.

"Valstybė kelia mokesčius, didina akcizus, kyla kainos. Kaip žmonėms išgyventi? – nesuvokia 31 metų moteris, didelėje "Tesco" kompanijoje atsakinga už 4-6 milijardų litų strategiją. – Didžiojoje Britanijoje valdžia elgiasi priešingai: stengiasi padėti žmonių gerovei, nežlugdyti krentančios ekonomikos."

PVM sumažintas nuo 17,5 iki 15 procentų, bankai dar labiau sumažino palūkanas – žemiausias rodiklis nuo 1951 metų, kas savaitę krenta produktų kainos.

"Didelio skirtumo nėra. Tiesa, šįmet anksčiau prasidėjo prieškalėdinis nuolaidų bumas, o žmonės vėliau pradėjo apsipirkinėti, – praėjusių ir šių metų šventes lygina Jurgita. – Parduotuvėse begalė žmonių, sunku prasilenkti. Sumažėjusios kainos tarsi bando paneigti krizės faktą."

Puošė karališką eglę

Prognozuojama, kad krizė Didžiojoje Britanijoje rimčiau pasijus sausio pabaigoje ar vasarį. Nors jau dabar, prisipažino J.McNaughton, britai mažina išlaidas didesniems pirkiniams, atideda atostogas, mažai perka automobilių.

"Tačiau nori pasaldinti gyvenimą, – Jungtinėje Karalystėje labai pagyvėjo prekyba šokoladu, saldainiais, kava. – Žmonės trokšta pasilepinti nedidelėmis smulkmenomis."

J.McNaughton neslėpė, kad ji dar nejunta krizės, užtai džiaugiasi krentančiomis kainomis. Šį mėnesį ji mokės 400 svarų mažiau palūkanų nei metų pradžioje. Jos namuose – daugiau nei dviejų metrų aukščio apie 120 litų kainavusi eglė.

Vis dėlto Jurgitai kelia nerimą informacija apie vieną po kitos bankrutavusias dideles kompanijas. Neseniai sąrašą papildė "MFI" ir "Woolworth", šalyje daugėja bedarbių.

"Čia – šilta ir gera, Lietuvoje – niūru ir sunku, – dvejus metus Meksikos sostinėje su vyru, buvusiu futbolininku Manueliu Gonzalezu gyvenanti Rita žino nelengvą situaciją Lietuvoje. – Apie tai skaitau internete, kaskart blogas naujienas atveža atvykstantys turistai. Jie sako – į Lietuvą negrįžk."

Meksikiečiai krizės nejunta, tačiau, net ir nemėgdami amerikiečių, iš to nesišaipo. Su šios šalies gyventojais meksikiečiai "atsiskaito" savaip: kelis kartus brangiau ima už paslaugas, prekes, maistą.

Mažinami etatai? Bankai neduoda paskolų? Brangstantys produktai, didėjančios palūkanos? Mažėjantys atlyginimai? R.Sidaravičiūtė de Gonzalez purto galvą ir šypsosi: "Meksikoje to nėra! Tik pakilo penkis metus nebrangusio benzino kainos, tačiau tai – oficialus susitarimas."

Šilta ir gera

Turizmo agentūros "Mexitour" savininkė R.Sidaravičiūtė de Gonzales patenkinta: "Pernai tokiu metu jau beveik neturėjau užsakymų, dabar jų yra ir po švenčių, o žmonės dažniausiai ilsisi ne 11–14, bet 15–22 dienas."

Nuo dolerio kurso priklausančios viešbučių kainos šokinėja, tačiau turistų šiuo metu pastebimai daugėja. Rita džiaugiasi ne tik pelnu, bet ir buitinėmis sąlygomis: Meksikos namuose nėra radiatorių, tik kartą per metus mokama už vandenį, maistas ir prekės du kartus pigesnės nei Lietuvoje, o atlyginimai beveik identiški.

Meksikiečiai kaip ir anksčiau leidžia sau sočiai valgyti, o kalbos pie taupymą niekam neįdomios.

Šiuo metu už 9900 km nuo Lietuvos, Meksikos kurorte Akapulko, pavėsyje 31, vanduo paplūdimyje – 25 laipsniai šilumos, kilogramas bananų kainuoja 1 litą 20 centų, o benzino litro kaina nesiekia dviejų litų.

Kainos

Filipinai

Benzinas - 2 litai

Alus (vietinis) – 1, "Carlsberg" – 1.5 lito

Duona – 3 litai

Pienas (litras) - 4 litai.

Ryžiai (1 kg) - 2 litai (prieš metus – litas).

Meksika

Miltų bandelė – 25 centai

Geros kokybės tekilos butelis – 25 litai

Mikroautobuso bilietas – 70 centų

Metinė įmoka už vandenį – 25 litai

Šviežių jūros gėrybių bei krevečių asorti restorane – 17 litų