Moterys: 1 Viršsvoris

Masinės informacijos priemonės padarė savo juodą darbą. Riebumo procentai išdidžiai žengia visų XXI amžiaus moterų fobijų priešakyje, aplenkę gerų tarpusavio santykių šeimoje nebuvimą, nesėkmes karjeroje ir netgi pasisekimą tarp vyrų. Anot psichologų, viršsvorio baimė daugeliui moterų pereina nuo protingo rūpinimosi savo grožiu ir sveikata iki psichosomatinių sutrikimų. Svarbus tampa ne pats rezultatas, o procesas, vedantis prie nimfos formų, dėl To šiuo metu matome neregėtą anoreksijos ir bulimijos epidemiją jaunų moterų ir ypač paauglių tarpe.

Vyrai: 1. Mažas penis

Nežiūrint į tai, kad beveik visi žurnalai – nuo specializuotų medicininių iki pramoginių – tikina, kad mikropeniu vadinasi tas penis, kurio ilgis ramybės būsenoje neviršija 2 cm, o visa kita yra norma, chirurginės klinikos negali atsiginti norinčių pasididinti savo vyriškus pasididžiavimus. Tai, kad sekse penio ilgis neturi reikšmės, vyrams įrodinėti, matyt, taip pat beviltiška, kaip ir įtikinėti moterį, kad būti apetitiška storuliuke yra labai miela.

Moterys: 2. Celiulitas

Skirtingai negu vyrai, kuriems ištisai kartojama, kad svarbiausia – tai protas, o ne kokie nors gėdingi centimetrai, moterys gerai žino, kad net dailiausia kūno forma “apelsino žievelės” neapdarys patrauklesnės. Apie celiulitą ir kovos su juo būdus parašyta šimtai knygų. Nors iš kur ji atsiranda, atrodo, nežino niekas. Populiariausiai paplitusi versija: celiulitas – tai per didelio moteriškų hormonų estrogenų kiekio pasekmė. Štai ir paradoksas: “apelsino žievelė” – nuolatinė moteriškumo palydovė. Ir neišsenkantis kosmetikos salonų bei psichoanalitikų pajamų šaltinis.

Vyrai: 2. Žemas socialinis statusas

Tai vyriškas celiulito analogas. Antra vieta reitinge visiškai nereiškia, kad absoliuti dauguma šalies vyrų yra valkatos ar durininkai. Tiesiog skaudžiausiai suvokiama tiesa tampa tuomet, kai sužinai, kad buvęs klasės draugas dvejetukininkas įsigijo modelių agentūrą arba tapo naftos magnatu, o tu, buvęs pirmūnas ir visos klasės pavyzdys, rašai metines ataskaitas ir geriausiu atveju turi perspektyvą pasikeisti dviejų kambarių butą į trijų.

Moterys: 3. Senėjimo baimė

Nežiūrint į pritrenkiančius grožio industrijos pasiekimus ir septyniasdešimtmetes kino žvaigždes, atrodančias ne blogiau, nei jų anūkės, senėjimo baimė yra viena iš pagrindinių moteriškų fobijų. Pagrindinėmis jos aukomis tampa moterys nuo 30 iki 50 metų, įpratusios nuolat savimi rūpintis. Specialistų nuomone, amžiaus baimę pirmiausia reikia nugalėti psichologiniame lygmenyje… Tik jeigu laikraščiai nemirgėtų darbdavių pasiūlymais moterims iki 30, o pasuose griežtai būtų uždrausta nurodyti moters amžių…

Vyrai: 3. Impotencijos baimė

Baimė patirti fiasko lovoje – tai dar baisiau, negu gauti labiausiai įžeidžiančią boso pastabą. Fiasko lovoje ypač pavojingas tuo, kad gali žaibiškai sugriauti pasitikėjimą savimi. Nesėkmės priežastimi dažnai tampa prisiminimas kažkokio realaus įvykio, nutikusio ankstyvoje jaunystėje, prisiminimams atgijus pačiu netinkamiausiu momentu, nervai įsitempia ir štai... Baimės prarasti vyriškumą šaknys slypi vyriškos pasąmonės gilumoje nuo seniausių laikų: tikriausiai gamta nusprendė, kad teisę susilaukti palikuonių užsitarnauja tik labiausiai pasitikintys savimi su turintys ypač stiprią nervų sistemą vyrai.

Moterys: 4. Nepasisekimas tarp vyrų

Flirtas, meilė ir seksas – puikiausia pramoga, kokia aukščiausiasis apdovanojo žmoniją. Nedalyvauti bendroje gyvenimo šventėje skaudu ir nemalonu. Kuomet gerbėjų skaičius sumažėja iki minimumo, moters organizme įsijungia visi “avariniai mechanizmai”: kraštutinis nepasitikėjimas savimi, ilgesys ir pasibjaurėjimas gyvenimu galiausia perauga į nenumaldomą norą ką nors tuoj pat pakeisti. Pavyzdžiui, apsilankyti prabangioje drabužių parduotuvėje, kirpykloje arba pakeisti nosies formą. Pažangesnės moterys, kenčiančios nuo šio “mėlynos kojinės” komplekso atsikrato psichoanalitikų kabinetuose.

Vyrai: 4. Prasta materialinė padėtis

Pinigai šiais laikais tapo pagrindiniu vyriškumo simboliu. Šalia gi stovi tokios seniai pripažintos vertybės kaip intelektas ir fizinė jėga. Kaip bebūtų gaila, moterys šiuo klausimu per didelio takto neparodo, teigdamos, kad “turtingi niekuomet nebūna maži”. Ir nors sociologų teigimu paskutiniu metu daugėja santuokų, kuriose moteris uždirba daugiau už vyrą, susitaikyti su tokia padėtimi vyrams nėra paprasta. Šiuolaikinis vyras tik savo savigarbos kaina gali sau leisti gyventi moters sąskaita.

Moterys: 5. Frigidiškumas

Feministės paskelbė moterų teisę mėgautis anksčiau neturėtais malonumais. O seksologai pareiškė, kad moteris ne tik gali, bet ir privalo seksualiniuose santykiuose pajusti malonumą. O tas, kurios nepajunta, pavadino frigidiškomis, įnešdami tokį sąmyšį, kuris ir po šiai dienai negali nurimti. Iš tiesų, tikro frigidiškumo atvejai pasitaiko labai retai. Dažniausiai tai yra tiesiog vidinis įsiteigimas, atsiradęs dėl seksualinio nesuderinamumo su partneriu.

Vyrai: 5. Baimė dėl sveikatos

Kas iš mūsų serga migrenomis, bėgioja po poliklinikas ir balina dantis? Žinoma, moterys. O kas nesilanko pas jokius gydytojus, tačiau sielos gilumoje baisiausia bijo susirgti kokia nors baisia liga – šiltine, difterija ar vėžiu? Panašios baimės gali apnikti net patį sveikiausią ir blaiviausiai mąstantį vyriškį. Vyrai kur kas jautresni skausmai. Gal dėl to, kad jų vaizduotė labai laki…

Moterys: 6. Baimė būti “blogesnei už kitas”

Jeigu vyrus labiau jaudina realūs pasiekimai, tai moterys labiau linkusios ne “būti”, bet “atrodyti”. Kaip labiau pasiduodanti įtaigai, ji yra labiau orientuota į visuomenės nuomonę. Ir net jeigu namuose bręsta didžiulis konfliktas, ji vis tiek kiekvieną savaitę dažys įkyriai belendančius žilus plaukus ir prieš svečius pasirodys kaip puikiai atrodanti šeimos moteris.

Vyrai: 6. Plikė

Nors iki moteriškų “celiulitinių” kančių jiems dar toli, tačiau papiktdžiugauti moterys jau gali. Juk kaip malonu įsivaizduoti besikankinančius vyrus eilėje prie plaukų persodinimo grožio klinikoje.

Moterys: 7. Vienatvės baimė

Betvarkė ir chaosas, kuriame dauguma iš mūsų priversti gyventi, skatina individualizmą ir atsiribojimą. Vienatvė dideliame mieste Vakaruose jau seniai pripažinta neuroze, kurią priimta gydyti. Ypač neigiamą įtaką ši būsena daro moterims. Jeigu vyrai save dažniau realizuoja socialiniame gyvenime, tai moteris, netgi užsiimanti verslu – namuose, šeimoje. Bendravimo trūkumas, kurį moterys jaučia tiesiog instinktyviai, gali iššaukti ne tik neurozę, bet ir privesti prie gerokai rimtesnių pasekmių.

Vyrai: 7. Neįgyvendinta savirealizacija

Kaip taisyklė, šios liūdnos mintys vyrus apninka maždaug 40-45 metais ir yra vadinamos “vidutinio amžiaus krize”. Moteris ši problema aplenkia – dauguma iš jų jau senokai yra pagimdžiusios ir dažnai ne vieną vaiką. O štai vyrai ima skrupulingai skaičiuoti visus savo gyvenimo laimėjimus. Pasirodo, kad susumuoti rezultatai visiškai neatitinka grandiozinių pradinių startinių galimybių. Labiausiai tipiškas ir ganėtinai liūdnas tokios “inventorizacijos” rezultatas – noras partnerės vietoje matyti gerokai jaunesnę moterį, taip įrodant gamtai ir sau, kad “dar ne viskas prarasta”.

Moterys: 8. Nenusisekusi karjera

Moteris labiausiai jaudina namai, šeima ir “ką kaimynai pasakys”. Sėkminga karjera paskutiniais dešimtmečiais įsitvirtino kaip tikrai sėkmingos moters gyvenimo dalis.

Vyrai: 8. Mažas ūgis

Kaip visiems žinoma, mažas ūgis yra svarbus istorinio proceso variklis (prisiminkime Napoleoną ir Hitlerį) ir didelių gyvenimo pasiekimų stimulas. Tiesa taip pat, kad dauguma “nesėkmingų” žmonių yra mažaūgiai. Tačiau pati tikriausia tiesa yra ta, kad sėkmė visgi priklauso ne nuo centimetrų, o nuo smegenų. Tad ar verta taip pergyventi?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją