Pasvalio ir Vilniaus gimnazijos yra pasirašiusios bendradarbiavimo sutartį, kurioje numatyta, kad mokiniai galės tobulinti savo žinias – lietuvių valstybinės kalbos ir rusų, kaip užsienio kalbos. Vaikai mainų programoje patyrė daug naujų įspūdžių: atvykę iš didmiesčio pirmąkart turėjo galimybę paglostyti karvę ar pagirdyti veršiuką. Geografijos pamokoje vilniečiai susipažino su Pasvalio apylinkėmis – lankėsi Biržų regioniniame parke, matė smegduobių padarinius – įgriuvas, lankėsi Balsių malūne, Girnų muziejuje.

Nė viena mokinių mainų grupė neaplenkia Pasvalio krašto muziejaus. Jame susipažįsta su miesto ir rajono istorija, senovės žmonių papročiais, tradicijomis, edukacinėmis pamokomis, sužino apie iškiliausius mūsų krašto veikėjus. Tai tik pramoginė pusė, o dar yra ir kita – pamokos. Mokiniai iš sostinės Pasvalio gimnazijoje lankė visas pamokas, nesvarbu, kad jos vyko lietuvių kalba, o jų mokykloje pamokos yra vedamos rusiškai.

Pasvaliečiai V. Kačialovo gimnazijoje dėstomus dalykus išklauso rusų kalba. Tai mokiniams labai didelė praktika tobulinant kalbą. Pasvaliečiai nelabai supranta rusų kalbos ypatumus, o vilniečiams sunkiai įkertami lietuviškos šnekos subtilumai. Pagyventi vieniems lietuviškoje, o kitiems rusiškoje aplinkoje, tai didelė kalbinė praktika. Mokiniai stebi mokytojų ir mokinių santykius ir lygina, kokie jie vienoje ir kitoje mokykloje.

Kepė duoną

Šiemet vileišiečiai organizavo mainų projektą „Duona lietuvių ir rusų tradicijose“. Tad šių mainų metu mokiniai susipažino su duonos keliu Pasvalio krašto muziejuje, kepė bandeles senoje pirkioje Šukiškių kaime. Nors pasvaliečiams atrodė, kad vilniečiai keps pirmą kartą – apsiriko. Ir sostinėje mamos kepa bandeles. Suprantama, kad ne tokiomis sąlygomis, kur yra senovinė duonkepė. Vileišiečių organizacijos vadovė Birutė Palijanskienė parodė ir visus nustebino, kad krosnį galima įkurti vienu degtuku. Mokiniams patiko ir minkyti, ir kepti.

Mokiniai apsilankė Joniškėlio G.Petkevičaitės-Bitės vidurinėje mokykloje. Atvykusius svečius pasitiko prieš dvejus metus buvusi V.Kačialovo gimnazijos, o dabar Joniškėlyje dirbanti lietuvių kalbos mokytoja Kazimiera Anciulevičienė bei istorijos mokytojas Viktoras Stanislovaitis. Rusakalbius mokinius labai sužavėjo puikiai įrengtas technologijų kabinetas. Tokią klasę mokiniai norėtų turėti ir Vilniuje.

Mokytojai neapsiribojo tik mokyklos parodymu – suorganizavo ekskursiją po Joniškėlį. Mokytojas V.Stanislovaitis labai įdomiai papasakojo Joniškėlio miestelio bei mokyklos istoriją. Svečiai pabuvojo Joniškėlio dvarininkų Karpių dvare, kurio parkas kelia baimę. Visus labai sudomino Joniškėlio vaiduokliai, kuriuos galima išvysti tik vidurnaktį ir per pilnatį. Vilniečiai pasižadėjo Joniškėlin atlėkti vasarą, kai bus šilta ir tada „pabendraus“ su vaiduokliais. Mokiniai dalyvavo ir kraštiečio Jono Aničo knygos, skirtos Pasvalio Petro Vileišio gimnazijai, pristatyme.

Svečiuose pas rašytoją

Dar būnant Pasvalyje, vileišiečių organizacijos vadovė B.Palijanskienė susitarė su poetu kraštiečiu Mykolu Karčiausku, kad šis pabendrautų su mainų programoje dalyvaujančiais moksleiviais. Tad, kai su atsakomuoju vizitu į Vilnių atvyko Vileišiečių organizacijos atstovai, vaikai važiavo pas M.Karčiauską, kuris jau laukė svečių su dovanomis – nuotraukų rinkiniais, įvairiais žurnalais, bukletais.

Susitikimo metu etnografė Gražina Kadžytė dar kartą priminė duonos svarbą kiekvienai tautai, šeimai. Pasivaišinę pasvaliečių bandelėmis, vaikai išvyko į Vileišių rūmus. Susipažino su ankstesne Vileišių veikla, apžiūrėjo dabar rūmuose įsikūrusį literatūros institutą.

Pasvaliečius sostinės mokiniai supažindino su savo gimnazija – parodė kabinetus, papasakojo apie Vasilijų Kačalovą. Vilniečiai pristatė gimnazijos popamokinę veiklą, pasakojo apie organizuojamus renginius. Pasvaliečius labai nustebino tai, kad nuo lapkričio mėnesio iš mokyklos patalpų per pertraukas į lauką gali išeiti tik tie mokiniai, kuriems sukakę 18 metų. Vileišiečius stebino ir gimnazijos koridoriuose įrengtos stebėjimo kameros.

„Mes turime tai, ko neturi pasvaliečiai, o pasvaliečiai turi tai, ko stinga sostinės gimnazijoje. Pasvalio P.Vileišio gimnazijoje mes jautėme dešimtmečiais kurtą tos mokyklos dvasią.“, – filosofiškai konstatavo Vilniaus gimnazistai.

Mokiniai lankėsi literatūriniame A.S.Puškino muziejuje. Jie susipažino su poeto vaikyste, jo poeziją mėgstančiais žmonėmis. Tiek mokykloje, tiek muziejuje pasakojo rusiškai. Pasvaliečiams buvo sudėtinga, tai jų draugai buvo ir vertėjai. Ir įsitikino, kad kalbą reikia mokėti, nes ji praplečia akiratį. Mokiniai lankėsi ir Gintaro galerijoje-muziejuje bei Rusų meno galerijoje.

Vadovė pasvalietė

Mainų programose dalyvaujantys mokiniai gyvena šeimose, o iš Pasvalio kilusi mokytoja Regina Kraucevičiūtė naudojasi proga pabūti su savo artimaisiais gimtajame krašte.

Projektų vadovė R.Kraucevičiūtė tuometinės Pasvalio vidurinės mokyklos auklėtinė, dabar Vasilijaus Kačialovo gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė. Prieš devynerius metus ji pradėjo rašyti projektus Švietimo kaitos fondui, kuris finansuodavo mainų projektą.

Dabar mokinių mainų programą remia Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas. Paramos lėšos skiriamos transportui, muziejams, maitinimui. Mokiniai šeimose tik pusryčiauja ir vakarieniauja. Teikti paraišką Tautinių mažumų ir išeivijos departamentui ji pasiūlė ir Birutei Palijanskienei, kuri šių metų projektui taip pat gavo departamento paramą.

Tai ne vienintelis R. Kraucevičiūtės projektas, įgyvendintas Pasvalyje. Mokytoja vasarą vykdė projektą „Kūrybinė ugnelė“, kuriame dalyvavo Petro Vileišio gimnazijos, Panevėžio Juozo Miltinio ir Vasilijaus Kačialovo gimnazijos teatro studijų mokiniai. Tai buvo įdomus ir reikalingas keturių dienų projektas.