Direktorius Vilmantas Palčiauskas jau 10 metų vadovauja Elektrėnų savivaldybėje Beižionių kaime esantiems vaikų globos namams. Vilniaus pedagoginiame institute įgijęs matematikos mokytojo specialybę, mokytojavo, vėliau dirbo pagrindinės mokyklos vadovu.

Sukaupta patirtis paskatino jauną mokytoją kurti globos namus nuskriaustiems vaikams.

Kaip jis pats sako, norėjęs padėti netvarkingose, girtaujančių tėvų šeimose augantiems berniukams ir mergaitėms, išsaugoti jų vaikystę ir parengti savarankiškam gyvenimui. Visai kitokiam, nei kad jie iki tol matė.

Kiekvienąkart apsilankius Beižionyse, čia galima pamatyti daug pasikeitimų. Globos vaikų namai pastebimai augo, tvirtėjo, kartu su jais brendo ir ugdytinių charakteriai, jų požiūris į aplinką ir save. Vilmantas atvirai sakė: „Sėkmė nebuvo atsitiktina: subūriau vienminčių būrį, kuriems rūpėjo ne garbė, pinigai, o vaikai, išgelbėti iš skurdo, prievartos ir nevilties“.

Kelis kartus direktorius pabrėžė, kad viso Beižionių kaimo globos namų gerovė kuriama labai darbščių ir sąžiningų darbuotojų pastangomis ir išmintimi. „Kiekvienas savaip pedagogas, jaučiantis atsakomybę už kiekvieną ištartą žodį ugdomųjų tarpe, už kiekvieną veiksmą, netgi dienos nuotaiką“, – sakė Beižionių vaikų globos namų direktorius Vilmantas Palčiauskas.

Sukurta namų dvasia

Beižionių vaikų globos namų didžiausias pasiekimas – sukurta tikrų namų dvasia, veikianti vaiko požiūrį į gyvenimą, veiksmus. Nelengva jiems išsivaduoti iš buvusios aplinkos, kurioje viskas buvo matuojama išgertos degtinės kiekiu, liejosi keiksmažodžiai, melas, kunkuliavo pyktis. Jaukūs kambariai, svetainė, miegamieji pakeitė buvusį gyvenimo būdą, žadino šviesesnės ateities siekius. Tačiau jokiu būdu visa tai neturėjo ištrinti iš vaikų atminties gimtinės bei tėvų paveikslų. „Kokia būtų motina, tėvas – jie davė vaikui pradžią ir nevalia jų atsisakyti ar pasmerkti. Viską darome, kad išsaugotume vaikų viltį daryti tėvams įtaką ir rūpintis jais, padėti išbristi iš nuopuolio“, – sakė direktorius, prisimindamas daugybę pavyzdžių, kai iš globos namų sugrįžę į namus vaikai gražiuoju prašo tėvų liautis girtavus ir gyventi padoriai, tvarkytis, dirbti ir sukurti ramų, teisingą gyvenimą.

O ir pats direktorius ar kitas globos namų darbuotojas ateina vaikams į pagalbą, ne bardamas tėvus ar įkyriai primenantis žmogiškumo įstatymus, o pagirdamas dukrą ar sūnų už pasiekimus moksle ir darbuose. Net patys sunkiausi tėvai kartais „atsiverčia“, supranta savo atsakomybę už vaikų likimus.

Sodiečių dėmesys visiems kaimo vaikams

Beižionių pagrindinės mokyklos direktorius Virginijus Juknevičius kasdien iš vaikų globos namų sulaukia 17 įvairių klasių mokinių. Ateina laiku, tvarkingi, paruošę namų darbus.

Ne visiems vienodai mokslas sekasi, bet malonu, kad jie neišskiriami, nemenkinami, o jaučiasi kai kuriais atvejais netgi pranašesni. Ūkininkų vaikai draugauja su globos namuose augančiais vaikais ir paaugliais. Jie – vieno kaimo vaikai, gyvena bendrais rūpesčiais, kartu žaidžia, sportuoja, kartu dalyvauja kaimo bendruomenės talkose.

Globos namų direktorius sutartinai dirba su bendrojo lavinimo mokyklos direktoriumi. V.Palčiauskas – Beižionių kaimo bendruomenės pirmininkas, subūrė visus sodiečius bendram tikslui – ugdyti ne tik savo vaikus, bet ir rūpintis globos namuose augančiais.

V.Palčiausko ir jo pagalbininkų pastangomis keičiasi globojamų vaikų gerovė. Pastatyta naujoviška pirtis ne tik vaikams, bet ir kaimo jaunimui, pagyvenusiems žmonėms.

Šiuo metu Beižionyse vykdomas projektas „Tvarus ekologinis ūkininkavimas išsaugant biologinę įvairovę Beižionyse“. Iš projekto programos ir Baltijos labdaros fondo lėšų bendruomenė bei vaikų globos namai įsigijo tradicines lietuviškas naminių gyvulių veisles – 10 juodmargių telyčių, 40 Lietuvos juodagalvių avių, 1 žemaitukų veislės kumelę. Beižionių bendruomenės įkurta pedagoginė ferma, kurioje 20 gyvulių tapo tikru darbinio ugdymo šaltiniu. Globos namų auklėtiniai ir kaimo ūkininkų vaikai prižiūri gyvulius, jiems padeda vyresnieji. Taip tiesiamas tiltas tarp kartų, vaikai visapusiškai rengiami gyvenimui.

Globos namuose auginami 3 poniai, triušiai, avys. Užveistas vaismedžių ir vaiskrūmių sodas, auginamos ekologiškai švarios daržovės. Vaikai rūpestingai juos prižiūri, saugo, gano avis. Kiekvienas turi savo augintinį, kurį išauginęs parduoda ar padovanoja tėvams. „Skatiname vaikus turėti savo nuosavybę, patariame, kaip pelningiau ją parduoti. Per ūkinę veiklą vyksta gyvenimo pamokos, kurios jiems labai reikalingos“, – teigia V.Palčiauskas.

Padeda Elektrėnų savivaldybė

Didžiausias bendruomenės pirmininko rūpestis – atnaujinti vaikų globos namus. Šiam tikslui parengtas projektas, kurį finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija. Nuolat padeda ir Elektrėnų savivaldybės administracija.

Gal ir neįmanoma pakeisti tikros, tvirtos ir laimingos šeimos dvasios, tikros laimės, skleidžiamos namiškių ir aplinkos, tačiau, V.Palčiauskas įsitikinęs, kad kartu nuveikti galima labai daug. Visų pirma reikia vaikui padėti atsistoti ant gyvenimo pagrindo. Antra – įkvėpti jam viltį, kad likimas priklausys tik nuo jo paties. Ir išmokyti būti savo likimo kalviu, jokiu būdu nesmerkiant savo tėvų, o padedant jiems pakeisti gyvenimo būdą. Atnaujinti Beižionių vaikų globos namai ir taps darbo, gyvenimo ir mokymosi židiniu nuskriaustiems vaikams.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)