Į priemiesčius išsikėlę ir Klaipėdos rajone gyvenamąją vietą deklaravę klaipėdiečiai pirmieji pajuto, ko neteko keisdami būstą. Jie nebegalės leisti savo vaikų į Klaipėdos miesto darželius, o už lankančiuosius turės susimokėti patys. Pirminiais duomenimis, beveik po 500 litų per mėnesį. Taip praėjusią savaitę nusprendė Klaipėdos aryba. Politikai nutarė už miesto biudžeto lėšas nebeteikti ikimokyklinių ugdymo paslaugų rajono gyventojams.

Neteko 4 mln litų

"Manome, kad už tą paslaugą sutartiniais pagrindais turėtų mokėti savivaldybė, kurioje tėvai yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, nes pajamų mokestį jie moka į tų savivaldybių biudžetus. Dėl to Klaipėdos miesto biudžetas vien pernai neteko apie 4 milijonų litų", - tokio pasiūlymo priežastį nurodė Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Jos duomenimis, uostamiesčio darželius lanko 493 vaikai, kurių tėvai dirba Klaipėdoje, bet jie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę Klaipėdos rajono ar kitose savivaldybėse. Todėl ir jų sumokami fizinių asmenų pajamų mokesčiai atitenka toms savivaldybėms, kuriose jie registruoti. Pasak L.Prižgintienės, jei Klaipėdos miesto savivaldybei nepavyktų susitarti su kitomis savivaldybėmis dėl lėšų už suteikiamas ugdymo paslaugas kompensavimo, kitų savivaldybių vaikai į uostamiesčio darželius būtų priimami tik esant laisvų vietų. Tačiau net ir tuomet už paslaugas tėvams tektų susimokėti patiems. Norinčiųjų lankyti uostamiesčio darželius yra per 2600, o lapkričio mėnesį dėl vietų stygiaus beveik 1000 ikimokyklinukų tėvų gavo neigiamus atsakymus.

Panaši tvarka ir mokykloje

Ateityje tokią pačią tvarką planuojama įtvirtinti ir bendrojo lavinimo įstaigose. Tai reiškia, jog aplinkinių Klaipėdos rajonų vaikai negalės lankyti uostamiesčio mokyklų arba už šią paslaugą turės susimokėti. "Su aplinkinių rajonų merais šis klausimas jau aptartas. Klaipėdos rajono valdžia tai priima palankiausiai, kiti dar apie tai svarsto", - sakė uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius.

Ši naujovė palies ne tik pasiturinčiuosius, įsigijusius milžiniškas namų valdas uostamiesčio prieigose, bet ir menkesnes pajamas gaunančius piliečius, kurie dėl didelių mokesčių už patarnavimus išsikraustė iš miesto į sodų bendrijas.

Įstatymai nepažeisti

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė teigė, kad Klaipėdos miesto savivaldybė, nustačiusi pareigą apmokėti už ugdymą kitoms savivaldybėms, įstatymų nepažeidė. Šis sprendimas esą grindžiamas naująja Vietos savivaldos įstatymo norma, kad savivaldybė gali perduoti įgyvendinti viešųjų paslaugų funkcijas kitai savivaldybei abipusių sutarčių pagrindu. Taigi šiuo atveju Klaipėdos savivaldybės funkcija yra užtikrinti ugdymo paslaugą pirmiausia savo savivaldybės vaikams. O Klaipėdos rajono vaikų priėmimas jau būtų susijęs su kitos savivaldybės funkcijų įgyvendinimu.

Rūta Cirtautaitė, Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, tikino, kad rajono vadovai nepaliks savo gyventojų bėdoje: "Jeigu žmonės deklaravo savo gyvenamąją vietą rajone, tai mums teks ieškoti galimybių, kaip jiems pagelbėti. Tik gaila, kad mums nepranešta iš anksto."

Naujų darželių nestato

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos bendrojo ugdymo departamento direktoriaus Arūno Plikšnio, su panašia problema, vietų stygiumi ikimokyklinio ugdymo įstaigose, susiduria beveik visos šalies savivaldybės. O tai, kad klaipėdiečiai nebenori mokėti už rajono gyventojų vaikų ugdymą, esą yra jų teisė. Tačiau net žinant, kad Lietuvoje trūksta ikimokyklinio ugdymo įstaigų, per visus nepriklausomybės metus Lietuvoje tebuvo pastatytas vos vienas vaikų darželis. Tiesa, ne kaime, o Vilniuje.