Tokį spendimą politikai ryžosi priimti tik dėl to, jog pagal dabar galiojančią tvarką visos surinktos lėšos keliauja ne į miesto, o į rajono savivaldybės biudžetą.

„Klaipėdos žmonės turi išlaikyti ir sumokėti už aplinkinių rajonų gyventojų vaikus. Kasmet jų ugdymas darželiuose Klaipėdos savivaldybės mokesčių mokėtojams kainuoja po maždaug 4 milijonus litų.“ – teigia Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Aplinkinių rajonų gyventojų vaikai miesto darželį galės lankyti tik tuo atveju, jei kita savivaldybė sutiks mokėti mokestį už ugdymą arba tėvai savo gyvenamąją vietą deklaruos uostamiestyje. Kaip teigia Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, daugumos rajonų valdžia „stipriai“ nesispyrioja mokėti už savo savivaldybės vaikų ugdymą uostamiesčio darželiuose.

„Su visais rajonų merais šis klausimas jau aptartas. Klaipėdos rajono valdžia tai priima palankiausiai, kiti dar apie tai svarsto. „ – sako Rimantas Taraškevičius.

Rajono vaikai į uostamiesčio darželius galės patekti ir tuomet, kai ikimokyklinio ugdymo įstaiga sutiks sudaryti tiesioginę ugdymo sutartį su tėvais, tačiau tai kainuos tikrai nepigiai. Pagal dabartinius preliminarius paskaičiavimus vieno vaiko išlaikymas uostamiesčio darželyje ne Klaipėdos miesto gyventojui kainuos apie 500 litų, o tai reiškia, jog jaunai šeimai, auginančiai du vaikus, teks pakloti 1000 Lt.

Ateityje tarybos nariai planuoja priimti tokią pačią tvarką bendrojo lavinimo įstaigose. Tai reiškia, jog aplinkinių Klaipėdos rajonų vaikai negalės lankyti uostamiesčio mokyklų arba už šią paslaugą turės susimokėti.