Lietuvoje, sako, Valdas Ūsas, Klaipėdos miesto netradicinių sporto šakų prezidentas, taip pat ima populiarėti šuoliai parašiutu, orlente bei vadinamasis “bungee jumping” - šuolis su lynu žemyn galva nuo tiltų, kranų ar pastatų. “Bungee jumping” klube Klaipėdoje su lynu šokta apie 4 mln. kartų. Norinčiųjų šokti kasmet tįsta eilės, kai kurie stengiasi gerinti asmeninius rekordus.

Šuolių su parašiutu rekordus kasmet gerina TV žvaigždės Gražina Sviderskytė, Arūnas Valinskas, Saulius Jakutavičius, Linas Kunigėlis, Marijonas Mikutavičius, radijo stočių savininkas Hubertas Grušnys, buvęs parlamentaras Audrius Butkevičius, Sporto departamento direktorius Rimas Kurtinaitis.

Šuolių parašiutais sezonas prasidės dar tik balandį, tačiau adrenalino stokojantys žmonės, jau dabar rengiasi. Kauno rajone, Pociūnų aerodrome esančiame parašiutininkų klube nuo ankstyvo pavasario kiekvieną savaitgalį susirenka po 80 drąsuolių, ištroškusių stiprių pojūčių.

Šolis su orlente, tiesa, kol kas mažiau populiari netradicinė sporto šaka. Ją renkasi ypač aštrių pojūčių mėgėjai. Orlentė yra plastiko lenta, kuria iššokus iš 4 km. aukštyje skrendančio lėktuvo sklandoma oro srovėmis ir iki žemės likus 1 km. galiausiai skleidžiamas parašiutas ir taip nusileidžiama.

Beje, nuo 1995 m. orlenčių sportas įtrauktas į ekstremalių sporto šakų žaidynes.

Dalies žmonių norą rizikuoti psichologai apibūdina kaip būtinybę justi tam tikrą įtampą. Atsipalaidavęs žmogus greit ima ieškoti nuotykių, o pernelyg įsitempęs taip pat - nejučia ieško dar didesnių stresų. Tokį elgiasį specialistai dar vadina Odisėjo kompleksu - siekiu patirti kažką dar nepatirta, nežinoma, nors ir rizikinga.

Tiesa, ne vienas drąsuolis ypač pirmą kartą žemę pasiekia - stipriai suprakaitavęs.

Penkiolika sportininkų, gavę leidimus, 2001 metus sutiko šokdami su uždelsto išsiskleidimo parašiutais nuo aukščiausio pasaulyje pastato Malaizijos sostinėje, Kvala Lampūre.

Renginio organizatorių teigimu, sportininkų šuolis nuo 88 aukštų pastato pagerino tris pasaulio rekordus: tai buvo šuolis nuo aukščiausio pasaulio pastato, antra: tai buvo pirmasis tokios rūšies masinis šuolis, ir galiausiai - tai buvo pirmasis toks įvykis trečiajame tūkstantmetyje.