„Balnokim, broliai, žirgus!“ – taip vadinasi informacinė darbo mugė, kurią lapkričio 21-23 d. dviejuose Airijos miestuose – Dubline ir Monagane – organizuoja Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuras.

Norėtų grįžti, bet darbo pagal specialybę neranda

„Ieškau konkretaus darbo“, - DELFI tiesiai šviesiai prisipažino mugėje sutikta Jacinta. Personalo vadybos studijas baigusi ir šioje srityje dirbanti mergina norėtų grįžti į Lietuvą ir imtis specialybę atitinkančių pareigų, tačiau paieškos kol kas nesėkmingos.

Prieš mažiau nei porą savaičių Jacinta parvyko iš Lietuvos, kur bandė susirasti darbą. Nors nepavyko, vilčių ji nelaidoja ir mugėje tai prie vieno, tai prie kito stendo praleido nemažai laiko. Tiesa, penktadienio vakarą viešbutyje „Burlington“, kur porai dienų įsikūrė mugės dalyviai, konkrečių pasiūlymų ji taip pat neišgirdo, tik raginimą atsiųsti gyvenimo aprašymą. Tačiau lietuvaitė gavo telefoną, kuris pravers, kai reikės patvirtinti Airijoje gautą diplomą.

„Traukia Lietuva. Visa mano šeima ten. Airijoje gyvenome kartu su broliu, bet jis sugrįžo, norisi ir man“, - pasakojo pašnekovė.

Iš viso šioje šalyje Jacinta praleido šešerius metus. Prieš ketvertą metų ji buvo sugrįžusi ir taip pat dairėsi darbo, tačiau specialybės neturėjusi mergina darbdavių nesudomino. Todėl lietuvaitė vėl išvyko į Dubliną ir pradėjo studijuoti personalo vadybą. Mokslams ji pasiėmė paskolą – finansiniai įsipareigojimai ir studijos kurį laiką stabdė nuo grįžimo.

Anot Jacintos, pastaruoju metu lietuvių bendruomenėje Airijoje tvyro permainingos nuotaikos – vieni, grįžę iš Lietuvos, skundžiasi, kad gimtinėje yra kur kas blogiau, kitiems atrodo priešingai. Dalis esą rimtai svarsto planus grįžti, tačiau tie, kurie susirado neblogus darbus ir gauna nemažą atlyginimą ar gyvena Airijoje su visa šeima tokių vilčių kol kas nepuoselėja.

Mugėje sutikta pora – Danielius ir vardo nenorėjusi pasakyti mergina – taip pat prisipažino norėję išgirsti konkrečių darbo pasiūlymų, tačiau jų viltys nepasiteisino. „Renkame informaciją, paskui darysime išvadas“, - sakė pašnekovė.

Dvejus metus Airijoje gyvenantys lietuviai ilgokai bendravo su viešbučio „Crowne Plaza“ atstovėmis, mat mergina turi darbo šioje srityje patirties. Verslo administravimo diplomą turinčiam Danieliui taip pat norėtųsi gauti darbą, kuris ne tik būtų finansiškai patrauklus, bet ir atitiktų specialybę.

Jo teigimu, emigrantai turi tam tikrų privalumų prieš gyvenančius Lietuvoje: „Jei sugebėjome išgyventi čia, tai kažką reiškia. Juk ažuolas, augantis vienišas lauke, stipresnis, nei augantis girioje“.

Kai kurie išeiviai jau kraunasi lagaminus namo

Per porą valandų į mugę užsukę būrelis emigrantų ne tik dairėsi darbų gimtinėje, bet ir aiškinosi, kaip būtų įvertinti jų gauti diplomai, kokios laukia socialinės garantijos. Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojų jie teiravosi, kokie Lietuvoje mokesčiai, ar išvengtų dvigubo apmokestinimo, ar galėtų perkelti į Lietuvą įmokas, sumokėtas privatiems Airijos pensijų fondams.

Ne vienas išeivis tikino, kad patys arba jų bičiuliai planuoja grįžti – jei ne dabar, gal pavasarį ar kiek vėliau. Štai viena mergina į Lietuvą iškeliauja jau paskutinę šio mėnesio dieną.

Nors ir nekviesdami dirbti sutiktų lietuvių, mugėje dalyvaujančių bendrovių atstovai užsirašė kai kurių iš jų kontaktus ir vėliau pusiau juokais varžėsi, kieno sąrašas ilgesnis. Tiesa, jie pripažino, kad siūlyti darbus nelabai buvo kam – vieni tautiečiai įgiję specialybę, tačiau neturi jokios patirties, kitiems rūpi tik susirasti darbą, o kokį, nelabai suka galvą.

Kaip DELFI sakė TMO projektų vadovė Jurga Kievišaitė, svarbiausias mugės tikslas – suteikti išeiviams įvairios informacijos. Renginyje galima gauti žinių apie stojimą į Lietuvos aukštąsias mokyklas, socialinę ir sveikatos apsaugą, pensijas, mokesčius, investicijas, šeimos narių ne Lietuvos piliečių parsivežimą, vaikų mokymąsi.

„Žmonėms reikia konkrečios informacijos, o ne pasiūlymų susirasti ją internete. Informacijos trūksta. Reikia pripažinti, kad ne visos ministerijos ją noriai teikia. Dažnai tenka sugaišti nemažai laiko, kol ką nors sužinai“, - kalbėjo J. Kievišaitė.

Panaši mugė Airijoje vyko ir pernai. Jei sumanymas pasiteisins, bus ieškoma finansavimo analogiškiems renginiams Jungtinėje Karalystėje ir Ispanijoje, kur taip pat gyvena nemažos lietuvių bendruomenės.

Kviečia ne tik grįžti, bet ir investuoti

Individualias konsultacijas kiekvienam norinčiam mugėje teikia Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijų, Valstybinės mokesčių inspekcijos, kitų institucijų ir kelių aukštųjų mokyklų atstovai. Be to, Karo prievolės administravimo tarnyba informuoja apie darbą profesionalioje kariuomenėje, o Lietuvos policijos atašė Airijoje – apie tarnavimo policijoje sąlygas.

Darbo perspektyvas emigrantai mugėje gali aptarti su tokių kompanijų, kaip „Alna Business Solutions“, „Remax Capital“, „City Service“, „Crowne Plaza“, „Persorenta“, „CV Market“, „CV Online LT“, atstovais.

Šeštadienį Dubline, o sekmadienį – Monagane taip pat bus skaitomi pranešimai apie tai, ką reikia žinoti ir daryti norint grįžti į Lietuvą: kaip susirasti gerą darbą Lietuvoje, kaip sugrįžusių išeivių vaikams pratęsti mokslus mokyklose ir universitetuose, kaip deklaruojamos ir apmokestinamos sugrįžėlių pajamos, kokių socialinių garantijų ir kokios sveikatos apsaugos jie gali tikėtis, ar dabar būtų tinkamas metas jiems imti paskolą ir įsigyti būstą Lietuvoje, kaip pradėti savo verslą.

Kartu vyks Lietuvos ekonominės plėtros agentūros seminaras-diskusija apie investicijas „Investuok į Lietuvą šiandien“. Renginio metu dalyviai bus supažindinti su teisine sistema, mokesčių politika, Investicijų skatinimo programa, darbo rinkos sąlygomis ir pan.

Šeštadienį mugė vyksta Dubline, „Burlington Hotel“ (adresas – Upper Leeson Street, Dublin 4), sekmadienį – Monagane, „Four Seasons Hotel“ (adresas – Coolshannagh). Daugiau informacijos apie mugę ir tikslią jos programą galima rasti čia.

Mugę organizuoja TMO Vilniaus biuras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ji finansuojama iš Europos socialinio fondo lėšų.