Pernai Vilniaus savivaldybės taryba pritarė, kad miestui reikia atstovybės Briuselyje. Pradėta galvoti, kokiu pagrindu tokią atstovybę įsteigti.

Ketvirtadienį savivaldybės Kolegijai pasiūlyta kurti viešąją įstaigą, kurios vadovas ir taptų Vilniaus atstovu ES sostinėje. Įstaigos direktoriaus pareigoms užimti būtų skelbiamas konkursas.

„Briuselis yra laikomas ES sostine, čia yra didžiausia koncentracija tarptautinių organizacijų ir atstovybių. Todėl visų ES šalių sostinės čia turi savo atstovus, tik Vilnius ir Varšuva – vienintelės savo atstovybių Briuselyje neturi“, - aiškino savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Žilvinas Abaravičius.

Jo teigimu, Vilniaus atstovas Briuselyje būtų įpareigotas surinkti ir pateikti savivaldybei naujausią informaciją apie ES biurokratų ruošiamus sprendimų projektus, organizuojamus renginius, aktualius Lietuvos sostinei.

„Tai būtų tik pinigų taškymas. Mums nebūtina viską turėti, jeigu kiti turi. Kiek kartų kreipėtės į Lietuvos atstovybes, kurias jau turime?“, - prieštaravo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Kęstutis Masiulis.

„Turiu Briuselyje pažįstamų diplomatų, jie sako, jei reikia, kreipkitės, visomis keturiomis padėsime. Bet niekas dar nesikreipė“, - jam pritarė Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos narys Vidmantas Martikonis.

K. Masiuliui dar rūpėjo išsiaiškinti, kam šios pareigos yra „ruošiamos“: „Kam čia tas postas? Gal A. Medalinskui?“

„Apie jokį A.Medalinską neina kalba“, - patikino meras Juozas Imbrasas.

„Nors ir neturtingi esame, bet nepasirodykime visiškais ubagais. Jeigu kitų valstybių sostinės turi, manau ir mums tikslinga turėti. Jeigu nepasiteisins, galėsime atšaukti“, - ragino pritarti projektui „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas Gediminas Rudžionis.

Kol kas nežinoma, kur galėtų įsikurti Vilniaus atstovybė. Viliamasi, kad veiklos pradžioje Lietuvos sostinės atstovą Briuselyje priglaus kuri nors viena iš miestų partnerių atstovybių.

Nuo 2007 metų gegužės mėnesio Briuselyje veikia Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) atstovybė. Ji įsikūrusi Kento grafystės atstovybės patalpose, europiniame Briuselio rajone, prie pat Europos Parlamento, Regionų komiteto, Europos savivaldybių ir regionų tarybos pastatų.

LSA teigimu, atsiradus šiai atstovybei Briuselyje, pakilo Lietuvos savivaldybių prestižas, nors Lietuva yra viena iš paskutiniųjų ES šalių, kuri tokią atstovybę įsteigė.