Tuo tarpu Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras Zenonas Burokas penktadienį DELFI sakė, jog ypatingas dėmesys rinkimų metu turi būti skiriamas visoms rinkimų apygardoms. Tačiau vėliau prokuroras prisiminė, jog trečiadienį vykusiame koordinaciniame pasitarime kartu su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovais buvo tartasi, jog Šilutės-Pagėgių bei dar kelios apygardoms būtina skirti daugiau dėmesio, nei paprastai.

„Bent jau Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir policija žadėjo skirti ypatingą dėmesį ir jis bus skiriamas. Bet ne tik tai, dar kelioms ir visoms“, - sakė Z. Burokas.

Pagėgiuose – laukiniai Vakarai?

Pasak T. Vaitkevičiaus, Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardoje vyrauja laukinių Vakarų metodai: kyla įtarimų, jog rinkėjų balsai gali būti perkami, neužtikrinamas balsavimo slaptumas. Liberalų sąjūdžio atstovas teigia, jog šioje apygardoje dirbančių komisijos narių bei teisėsaugos pareigūnų gauti duomenys „kelia pagrįstą įtarimą dėl šioje rinkimų apygardoje dideliu mastu vykdomų nusikaltimų asmenų rinkimų teisėms ir rinkimų tvarkai“.

„Kiekvienas tame regione paklaustas žmogus ar pareigūnas pripažįsta, jog papirkinėjimų rinkimų metu mastas yra įgijęs masinį ir nuolatinį pobūdį. Tačiau niekas net neturi vilties visa tai sustabdyti – žmonės įbauginti, priklausomi, o pažeidimų technologija ištobulinta. Teisėsaugininkams nepajėgiant susidoroti su tokiu uždaviniu, rinkimų stebėtojai to tikrai nepajėgs padaryti“,- pranešime spaudai cituojamas T. Vaitkevičius.

Kaip DELFI pasakojo liberalų atstovas, ketvirtadienį, kai jis lankėsi Pagėgiuose, išankstinio balsavimo metu rinkėjai buvo pavėžėjami, kilo įtarimų, jog balsuoti atėjusiai apie penkių neblaivių asmenų grupelei galėjo būti atlyginama, tačiau balsavimą organizavę ir jį prižiūrėję apygardos komisijos nariai balsavimo laikinai sustabdyti nesutiko, nes nebuvo pateikta jokių nesąžiningumo įrodymų.

T. Vaitkevičiaus teigimu, rinkimų komisijose anksčiau dirbę asmenys pasakoja, jog dauguma Pagėgių gyventojų tiesiog įprato prie esamos padėties ir parduodančiųjų savo balsus net nebereikia kontroliuoti, kad balsuotų taip, kaip prašo balsų pirkėjas.

Tačiau Pagėgių rajono savivaldybės tarybos narys, „darbietis“ Gintautas Petrauskas DELFI pasakojo, jog per praėjusius savivaldos rinkimus buvo siekiama užsitikrinti, kad žmonės balsuotų taip, kaip reikia.

Remiantis jo pasakojimu, į rinkimų apylinkę atvežamas būrelis žmonių. Tuomet eina balsuoti vienas, bet jis nebalsuoja, o rinkimų biuletenį išsineša švarų, neužpildytą. Biuletenį pažymi tas, kas organizuoja balso pirkimą, jau užpildytas biuletenis įduodamas antrajam balsuotojui, jis nueina, pabalsuoja ir vėl išneša švarų biuletenį.

Pažeidimai subtilesni

Vienas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos stebėtojų Viktoras Milašauskas pasakojo, jog šiuose Seimo rinkimuose situacija vis tik yra ramesnė ta prasme, kad pažeidimai yra kur kas subtilesni – skirtingai, nei per 2007 m, vasario 25 d. savivaldybių tarybų rinkimus.

Abejonių rinkimų neskaidrumu Pagėgiuose buvo kilę ir per savivaldybių tarybų rinkimų praėjusių metų vasarį. Tuomet Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dėl šiukščių įstatymo pažeidimų buvo panaikinusi rinkimų rezultatus, tačiau „tvarkiečiai“ VRK sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Teismo nuomone, VRK niekuo nepagrindė, jog pažeidimai buvo šiurkštūs, todėl Komisija šį klausimą svarstė antrą kartą ir nutarė, jog rinkimų rezultatai Pagėgių rajono savivaldybėje galioja.

„Lyginant su savivaldos rinkimais, tai ten buvo masinis pirkimas, nieko nebijant. Tiesiog „naglas“. Policija nereagavo absoliučiai. Dabar jau visai tas procesas vyksta kitaip, vyksta rafinuočiau. Mes perimam tokių žmonių, kurie yra parsidavę, bet šneka su mumis. Tai jie sako, jog surandama, kas parsiduoda. Tai jam duoda instruktažą, jog jis turi saugotis. Nuėjęs į apylinkę, jis turi būti atsargus, nes ten daug šnipų ir jį norės susekti. Jau tokie net instruktažai duodami. Jau atsisakoma ir rinkėjų pavėžėjimo, paprasčiausiai turi nueiti pats, pabalsuoti ir paksui nueini į butą ir gauni pinigus“, - DELFI pasakojo stebėtojas.

Anot jo, saugotis balsų pirkėjus skatina tai, kad Pagėgiai susilaukė viešo dėmesio per savivaldos rinkimus, todėl policija prižiūri rinkimų eigą. V. Milašauskas taip pat pasakoja girdėjęs, jog per pirmąjį Seimo rinkimų turą balsų pirkėjai žadėjo už balsą mokėti po 50 Lt, bet sumokėjo po 20 Lt, tad kai kurie žmonės nepatenkinti niurzgėjo.

DELFI primena, jog Pagėgių rajono savivaldybei vadovauja „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas K. Komskis. Jis taip pat dalyvauja rinkimuose į Seimą ir buvo ne kartą kaltinamas rinkimams naudojantis administracinius resursus.

Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardoje į antrąjį rinkimų turą pateko K. Komskis ir liberalas A. Endzinas. Pirmasis surinko 26,69 proc. visų rinkėjų balsų, antrasis – 12,76 proc. Iš anksto savivaldybėse, namie, paštu ar užsienyje balsavo 4,78 proc. rinkėjų.