Policija ketina sustiprinti patruliavimą ir moksleivių švietimą. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos valdybos viršininkas Vytautas Grašys teigė, kad ne vien pastaruoju metu plačiai nuskambėję nepilnamečių padaryti nusikaltimai privertė imtis tokių priemonių. Tačiau jis neslėpė, kad matoma nusikalstamumo didėjimo tendencija.

Visuomenę neseniai sukrėtė keli itin šiurpūs nusikaltimai. Iš jų galima paminėti itin žiaurų merginos nužudymą Biržų rajone, taip pat Vilniuje, Naujininkuose, dviejų nepilnamečių įvykdytą nusikaltimą, kai buvo mirtinai sumuštas vyriškis.

Užkirsti kelią

Policija nuo lapkričio 10-osios ketina itin suaktyvinti savo veiklą dirbdama su nepilnamečiais. Prevencine priemonė truks lygiai metus, iki kitų metų lapkričio 10-osios. Itin svarbu užbėgti nusikaltimams už akių, ne tik ištirti jau padarytus.

Visi nepilnamečių reikalų inspektoriai privalės lankytis jiems kontroliuoti priskirtose mokyklose ir kalbėtis su mokiniais bei pedagogais. Visuomenė bus prašoma pastebėjus pažeidimų ar darant nusikaltimą apie tai informuoti policiją. Pasak V.Grašio, generalinis komisaras įspėjo pareigūnus, kad jie netoleruotų jokio nusižengimo, net tokio, kuris iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesvarbus. Tarkim chuliganiškas elgesys ar necenzūrinių žodžių vartojimas, alkoholio gėrimas viešoje vietoje. "Policininkai ketina už visus pažeidimus skirti maksimalias bausmes", - LŽ sakė V.Grašys.

Tikrins mėgstamas vietas

Patruliai jau šiomis dienomis gavo užduotis nuolat lankytis jaunimo pamėgtose vietose. Vilniaus pareigūnai jau įvedė tvarką Vokiečių gatvėje, kur nuolat ant suolelių sėdėdavo alaus mėgėjai, rinkdavosi įžūliai besielgiančios, praeivius užkabinėjančios kompanijos. Kai vasarą šioje gatvėje buvo sustiprinta kontrolė, dabar čia gana ramu. Pareigūnai ketina sustiprinti budėjimus Sereikiškių parke, uždaruose gyvenamųjų namų kiemuose, kur yra suolelių ir todėl čia mėgsta rinktis jaunimas.

Budės ne tik patruliai

Nutarta sustiprinti patruliavimą. Vakarais, o ypač švenčių dienomis kartu su patruliais gatvėse budės ir viduriniosios grandies pareigūnai - apylinkių inspektoriai. Už dirbtus viršvalandžius jiems ketinama atlyginti taip, kaip numatyta statute. Tokiu atveju pareigūnai gali prašyti arba laisvadienių, arba apmokėti už viršvalandžius. Tačiau galutinį sprendimą priima komisariatų vadovai pagal savo galimybes ir išteklius.

"Galbūt tų pinigų ir reikės truputį daugiau, bet policija privalo užtikrinti tvarką. Mes negalime ginčytis, yra įstatymas ir jį reikia vykdyti", - teigė V.Grašys.

Be to, pasirašytas susitarimas, kad dirbant šį darbą glaudžiai bendradarbiautų viešoji ir kriminalinė policijos. Pastaroji ypač suinteresuota mažinti nusikalstamumą.