Rinkėjų papirkinėjimo atvejų jau būta. Dėl jų buvo pradėti tyrimai, baudžiamosios bylos pasiekė teismus. Šie dėl balsų pirkimo pripažintiems kaltiems asmenims skyrė baudas. Teisėsaugininkai gerai prisimena prieš ketverius metus atskleistus rinkėjų papirkinėjimo atvejus per tuometinius Seimo rinkimus. Panašių incidentų pasitaikė ir renkant savivaldybių tarybas.

Sustiprinta kontrolė

Budėti rinkimų apylinkėse policijos pareigūnai pradės jau šeštadienio vakarą. Kiek anksčiau jie taip pat palydės į balsavimo vietas asmenis, kurie atveš balsadėžes ir rinkimų biuletenius.

Žadama, kad daugelyje apylinkių ir apygardų pareigūnai budės naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Į rinkimų apylinkes maždaug kas valandą užsuks tose vietose budintys policijos ekipažai. Tai daryti dar rugsėjo 30-ąją nurodė policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas.

„Norime išvengti galimų incidentų. Įtakos tokiam sprendimui turėjo per ankstesnius rinkimus užfiksuoti piktnaudžiavimo ir chuliganizmo atvejai. Todėl šįkart kontrolė bus sustiprinta“, - LŽ aiškino jis.

Balsavimo vietas kontroliuos ir Vyriausioji rinkimų komisija. Tačiau jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas nepajėgė išsamiau papasakoti, kokių konkrečiai priemonių bus imtasi. „Supraskite, dabar turime daug darbo. Galiu tik užtikrinti, kad mūsų žmonės dirba. Nebus leista elgtis neteisėtai“, - patikino jis.

Imtis reikiamų veiksmų pasirengę ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai. Tačiau rinkimų kontrolės jie nevykdys. Tirti galimus pažeidimus saugumo darbuotojai pradėtų tik tokiu atveju, jei kas nors siuntinėtų rinkėjams grasinamas žinutes ar būtų imamasi viešų provokacijų.

Stebės situaciją

Per rinkimus policija žada skirti ypač daug dėmesio viešajai tvarkai užtikrinti. Visuose šalies rajonuose padėtį stebės ne tik čia paprastai budintys policijos ekipažai, bet ir Policijos departamento darbuotojai. „Mūsų darbuotojai išvyks jau šeštadienį. Taigi viešąją tvarką užtikrins ne tik paprasti patruliai, bet ir vadinamieji kabinetiniai darbuotojai. Teks dirbti visiems“, - sakė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos vadovas Renatas Požėla.

Jo teigimu, pareigūnai sieks užkirsti kelią galimiems incidentams. „Dažniausiai pasitaiko, kai atėję neblaivūs asmenys ima triukšmauti, kabinėtis prie kitų žmonių. Tuomet tenka įsikišti patruliams ir triukšmadarius sulaikyti“, - kalbėjo R. Požėla.

Jis pabrėžė, kad bus užtikrinta dviguba kontrolė. „Apskričių pareigūnai patys kontroliuos padėtį per rinkimus, o Policijos departamento atstovai stebės kontroliuojančiuosius. Manau, taip pavyks išvengti incidentų“, - aiškino jis.

Papildomų lėšų neskirta

Per rinkimus budėsiantys policijos darbuotojai, atrodo, nebus skatinami papildomai. Mokėjimo už viršvalandžius klausimą spręs apskričių komisariatai. Veikiausiai pareigūnams bus skirta viena papildoma išeiginė diena. Už viršvalandžius ir darbą savaitgaliais policija neturi iš ko mokėti.

„Svarstome finansavimo galimybes. Dar skaičiuojama, kiek reikės mokėti už viršvalandžius, tačiau lėšų tam tikriausiai nebus“, - LŽ sakė Vilniaus apskrities komisariato viršininkas Sigitas Mecelica.

Įkliūva retai Ankstesnė patirtis rodo, kad pareigūnams vis dėlto pavyksta atskleisti rinkėjų papirkinėjimo atvejus. Priminsime, jog per pastaruosius savivaldybių tarybų rinkimus Vilniuje buvo sulaikyta Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) narė Loreta Dovidauskienė. Policijos pareigūnas prie sostinės savivaldybės administracijos pastato pastebėjo moterį, kuri siūlė rinkėjams balsuoti už ją ir žadėjo už tai sumokėti.

Kaip tik vakar Vilniaus apygardos teismas nubaudė L. Dovidauskienę už trukdymą pasinaudoti rinkimų teise. Jai skirta pusseptinto tūkstančio litų bauda. Politikė savo kaltę neigė, tačiau teismas buvo griežtas.

Pasak pareigūnų, užfiksuoti panašius atvejus per rinkimus pavyksta itin retai. Dažniausiai juos vėliau išsiaiškina Vyriausiosios rinkimų komisijos darbuotojai, tiriantys įvairius skundus.

Pareigūnai ne visada pastebi galimą balsų pirkimą ne tik per patį balsavimą, bet ir gerokai prieš jį. Po 2004 metų Seimo rinkimų dėl rinkėjų papirkinėjimo buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos. 2004-ųjų lapkričio mėnesį Raseinių rajone nuteisti keturi kandidatai į Seimo narius – Sigitas Saročka, Arūnas Zakaras, Arūnas Linkus ir Irena Petraitienė. Jiems skirtos bausmės už papirkimą ir rinkėjų pažymėjimų paėmimą apgaule.

Panašus atvejis nustatytas Vilniuje. Čia rinkėjų apgaule buvo kaltinami keturi Darbo partijos nariai. Trys iš jų nuteisti.

Iškalbingi signalai

Akivaizdu, kad incidentų neišvengiama ir šįkart. LŽ gavo duomenų, kad kai kurie kandidatai į Seimą nevengia naudotis net neįgaliaisiais.

Neoficialiais duomenimis, Zarasų pensione lankėsi du kandidatai į Seimo narius. Įstaigoje nėra psichiškai nesveikų žmonių, neturinčių teisės balsuoti. Teismas nėra pripažinęs jų neveiksniais.

Į pensioną atvykę kandidatai, pasak liudytojų, rodė savo nuotraukas, lankstinukus ir klausė, ar už tokius gražius žmones nederėtų balsuoti? Neatmestina galimybė, kad nemažai senukų per išankstinį balsavimą atidavė savo balsus už šiuos kandidatus.

Seimo rinkimų išvakarėse jau atsirado ir nuskriaustų kandidatų. Vienas socialdemokratas pasiskundė Vyriausiajai rinkimų komisijai, kad kažkas jo vienmandatėje rinkimų apygardoje išplatino laiškus, kuriuose tvirtinama, esą kandidatas ketina vežti į Prienus balsuoti rinkėjus. Neva kelionė bus nemokama, o rinkėjai dar gaus po 15 litų. Kandidatas į Seimo narius mano, jog tai - prieš jį organizuota provokacija.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją