Pavasario mėnesių darbotvarkėse tokių kelionių būdavo kur kas mažiau – politikai dažniausiai savo kabinetuose ar kitur Vilniuje susitikdavo su įvairiais pareigūnais, keliaudavo į užsienį, dalyvaudavo politiniuose ar įvairių sričių specialistų renginiuose, kuriuose paprastų gyventojų nelaukiama.

Pamėgo Šiaulių kraštą

Štai premjeras Gediminas Kirkilas, esantis savo vadovaujamos Socialdemokratų partijos kandidatų sąrašo viršūnėje, bet nekandidatuojantis jokioje apygardoje, liepos pabaigoje vyko į Šiaulių ir Radviliškio rajonus. Prieš pat atostogas, liepos 24 d., jis aplankė netoli Radviliškio esantį Burbiškio dvarą, Šeduvos gimnaziją, Radviliškio vagonų depą, susitiko su miesto valdžia, prie Kryžių kalno atidarė Turizmo informacinį centrą, užsuko į Aukštelkės pagrindinę mokyklą bei Moters ir vaiko kliniką Šiauliuose.

Vos grįžęs iš atostogų – rugpjūčio 30-ąją premjeras vėl traukė į Radviliškį, kur dalyvavo Lietuvos geležinkeliečių šventės renginiuose.

Rugsėjo 1-osios proga G. Kirkilas dalyvavo šventiniuose renginiuose Nemenčinės Gedimino gimnazijoje bei Vilniaus universitete, Vilniaus kolegijos Mokslo ir žinių dienos iškilmėse Kongresų rūmuose. Kitą rytą jis užsuko į Druskininkų „Ryto“ gimnaziją. Dar po poros dienų Vyriausybės vadovas vyko į Panevėžį, kur dalyvavo tarptautinės verslo ir pasiekimų parodos „Expo Aukštaitija“ atidaryme, apžiūrėjo statomą sporto areną.

Rugsėjo 10-ąją, sudalyvavęs pirmajame Seimo rudens sesijos ir Vyriausybės posėdžiuose bei susitikęs su JAV karinių oro pajėgų Europoje vadu generolu Rogeriu Brady, premjeras skubėjo į Marijampolę, kur dalyvavo mini futbolo turnyre ir stebėjo 2010 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybas tarp Lietuvos ir Austrijos rinktinių.

Kitą dieną jis buvo pakviestas į Teismo medicinos instituto atidarymo iškilmes ir parodos, skirtos dailininko Šarūno Saukos 50-mečiui, atidarymą galerijoje „Maldis“, kur buvo pristatytas Lietuvos 1000-mečiui skirtas paveikslas.

Rugsėjo 12 d. po pasitarimo dėl daugiabučių namų renovavimo G. Kirkilas vėl išvažiavo į Šiaulius. Čia jis, be kita ko, dalyvavo iškilmingame tarybos posėdyje ir šventės „Šiaulių dienos 2008“ atidaryme, kaip ir liepos pabaigoje, susitiko su socdemų skyriaus nariais.

Kitą dieną Vyriausybės vadovas buvo laukiamas šv. Mišiose Šiluvoje Švč. M. Marijos apsireiškimo jubiliejaus proga, rugsėjo 16-ąją – Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos Europos regioninės komisijos konferencijoje.

G. Kirkilo rugsėjo 19 d. darbotvarkėje buvo susitikimas su Mažeikių rajono meru, tarybos nariais, savivaldybės darbuotojais, bendrovės „Mažeikių nafta“ generaliniu direktoriumi Mareku Mroczkowskiu, šio miesto Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonu Zenonu Degučiu, apsilankymas Telšių r. esančiame Pagudonės poligone, kur vyko tarptautinės karinės pratybos „Baltijos dvasia 2008“, ir Miškininko dienos minėjimas Šiauliuose.

Jau kitą dieną premjero laukė kitame Lietuvos gale – Birštone. Čia jis atidarė Kauno apskrities dieną, apžiūrėjo savivaldybių kiemelius-ekspozicijas ir tautodailininkų kermošių, dalyvavo šventės uždaryme.

Rugsėjo 23 d. ministras pirmininkas keliavo į Alytų, kur užsuko į bendrovė „Litalka – Elektronik“ bei sporto ir rekreacijos centrą. Po trijų dienų Vyriausybės vadovas vyko į Kauną, kur dalyvavo susitikime-diskusijoje apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą, įkasė kapsulę Kauno sporto arenos statybvietėje, užsuko į Kauno dramos teatrą.

Šį penktadienį G. Kirkilas, kaip ir dar vienas iš socdemų lyderių Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas bei socialinės apsaugos ministrė Vilija Blinkevičiūtė, buvo pakviestas į Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos ir Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos 15-ųjų įkūrimo metinių minėjimo šventę.

Sekmadienį Vyriausybės vadovas turėtų dalyvauti Tarptautinės mokytojo dienos minėjime Nacionalinėje filharmonijoje.

Ministrų dėmesio sulaukia ir policininkai, ir pensininkai

Kiti Vyriausybės nariai, vėl siekiantys tapti parlamentarais, pastaruoju metu taip pat mielai keliavo po Lietuvą ir dalyvavo įvairiuose Vilniuje vykstančiuose renginiuose.

Pavyzdžiui, rugsėjo 25-ąją žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė dalyvavo konferencijoje „Lietuvos gyvulininkystės pasiekimai ir specialistų vaidmuo“ Lietuvos veterinarijos akademijoje, vėliau Lietuvos žemės ūkio universitete susitiko su akademine bendruomene, o Kaišiadorių kultūros centre – su rajono ūkininkais.

Tą pačią dieną V. Blinkevičiūtė dalyvavo Socialinių darbuotojų dienos minėjime Vilniaus rotušėje, rugsėjo 30-ąją – Kauno rajono socialinių paslaugų centro atidaryme, o šį trečiadienį – Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos minėjime, kurį surengė Lietuvos pensininkų sąjunga „Bočiai“.

Vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila rugsėjo 30 d. lankėsi Utenos apskrityje, kur susitiko su apskrities ir policijos komisariatų vadovais, kitais pareigūnais.

Šį ketvirtadienį švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius įteikė vardines stipendijas studentams, vėliau dalyvavo kapsulės įleidimo iškilmėse Vilniaus rajono Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo vidurinės mokyklos statybvietėje.

Č. Juršėnas nepamiršta jį išrinkusių rajonų

Ne mažiau po Lietuvą pastarosiomis savaitėmis keliavo ir Č. Juršėnas. Rugsėjo 1-ąją parlamentaras, išrinktas Ignalinos-Švenčionių apygardoje, buvo pakviestas į metų pradžios šventę Ignalinoje, 5-ąją – į Zarasų paskelbimo šių emtų Lietuvos kultūros sostine renginiuose, 7-ąją – Derliaus šventę Šalčininkuose.

Po penkių dienų parlamento vadovas lankėsi Alytuje, kur dalyvavo V. Kolesnikovo tapybos ir archyvinių dokumentų parodoje, skirtoje autoriaus 60-mečiui ir Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio 20-mečiui paminėti.

Dar po penkių dienų Č. Juršėnas suspėjo pasirodyti ne tik Miškininko dienos minėjime Šiauliuose, bet ir Lietuvos policijos įkūrimo 90-ųjų metinių renginyje Vilniuje.

Rugsėjo 24-ąją jo laukė Marijampolės miesto bendruomenė, po poros dienų – Strigailiškio miestelio (Ignalinos r.) kurortinės vietovės renginio organizatoriai.

Kitą dieną Seimo pirmininkas dalyvavo respublikinėje Derliaus dienos šventėje „Jievaro tiltas“ Utenoje ir šio miesto 747-ojo gimtadienio renginiuose. Be to, rugsėjo 30 d. jis buvo pakviestas į šiai sukakčiai skirtos parodos „Utena-Vilnius“, kurioje buvo eksponuojami miesto dailės mokykloje besimokančių moksleivių ir jos absolventų darbai, atidarymą Seimo parodų galerijoje.

Č. Juršėno spalio 1-osios darbotvarkėje buvo įrašytas iškilmingas profesoriaus ir docento atestatų teikimas Vilniaus pedagoginiame universitete, spalio 2-osios – apsilankymas Ignalinos ir Švenčionių rajonuose.

Šį peknktadienį jis buvo pakviestas į Tarptautinės mokytojų dienos proga vykusį naujai pradėjusių dirbti mokytojų sambūrio renginį, šeštadienį - Ignalinos krašto gėrybių mugė ir „Rudens kermošius“ Švenčionyse.

„Būtų nuostabu, jei jie taip elgtųsi visą laiką“

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, jei nepažeidžia neleistinos agitacijos draudimo, tokios kandidatų kelionės nedraudžiamos. Tačiau jis DELFI pripažino pastebėjęs, kad pastarosiomis savaitėmis politikų darbas „labai suintensyvėja“.

„Taip yra visame pasaulyje. Prisimenami darbai, kurie nesulaukdavo dėmesio anksčiau. Kaip studentai paskutinę naktį mokosi, taip ir politikai prieš rinkimus ieško įvairių būdų bendrauti su rinkėjais. Natūralus dalykas“, - kalbėjo VRK vadovas.

„Nėra blogai, jei prieš rinkimus parodo sukauptą politinį kapitalą. Būtų nuostabu, jei taip jie elgtųsi visą laiką ir taip pat intensyviai rastų jėgų domėtis rinkėjais ne tik prieš rinkimus“, - pažymėjo Z. Vaigauskas.

Jis politikus palygino su sportininkais, kurie olimpiadoje ir kitose svarbiose varžybose turi pasiekti piką: „Kai ateina laikas startuoti ar dalyvauti rinkimuose, forma turi būti supergera“.