„Kam juos kabinti, jeigu vis tiek nuplėš? Nėra dar kultūros pas mus, todėl geriau pataupyti pinigus“, - DELFI pareiškė partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Remigijus Žemaitaitis.

Šilalės-Šilutės vienmandatėje apygardoje dėl mandato kovojantis politikas pasakojo, kad nesivarginti kabindami plakatus šiomis dienomis nusprendė ir daugiau jo partiečių, kurių šimtai agitacinių plakatų jau dingo nuo stendų visoje Lietuvoje.

Šiauliuose kandidatuojantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Vidas Urbonavičius DELFI patikino taip pat pasigedęs pluošto agitacinių plakatų.

„Manau, kad tas draskymas vyksta centralizuotai, nes nudraskomi visi mano plakatai, nuo visų lentų. Kitų kandidatų plakatai paliekami, todėl įtariu, kad dirba konkurentų štabai“, - konservatorius sakė panašių veiksmų tikėjęsis, todėl pasiruošęs daugiau plakatų, kuriuos ir vėl užkabinąs.

Socialdemokratų partijos kandidatas Juras Požela DELFI pasakojo pirmadienį Vilniuje pats stebėjęs, kaip nuo stendo miesto centre buvo nukabinamas jo plakatas. Tačiau šis „incidentas“ politikui nuotaikos nesugadino.

„Buvau ką tik vieną pakabinęs, kai prie stendo priėjo tokia močiutė, apžiūrėjo plakatą ir ėmė jį plėšti. Darė tai labai atsargiai, stengėsi plakato nesuplėšyti, o nusikabinusi įsidėjo į kišenę. Nemanau, kad ji turėjų piktų kėslų“, - pasakojo J. Požela.

DELFI žiniomis, Vilniuje ne tik plėšomi politikų plakatai, bet ir niokojami patys stendai. Seniūnijų darbuotojai randa juos ištepliotus dažais, išvartytus.

Apie panašius vandalizmo aktus girdėjo ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas: „Tai yra netinkamo elgesio faktai ir to neturėtų būti. Jeigu policija ką nors sulaikytų, tie žmonės neišvengtų administracinės atsakomybės“.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, vietas, kuriose gali būti įrengta ir skleidžiama išorinė politinė reklama, rinkimų apygardos teritorijoje parenka savivaldybė ir pastato stendus. Ant šių stendų partijos ir kandidatai gali kabinti savo plakatus, ne didesnius kaip A2 formato. Jeigu išorinė politinė reklama skelbiama nenustatytose vietose, savivaldybės administracijos direktorius privalo užtikrinti, kad ji būtų nedelsiant nuimta.