Todėl ir prireikė tos “Mogenienės pataisos”, kuri yra visai ne Mogenienės, ne valstiečių liaudininkų, ir net ne Seimo narių, o būrio ekspertų ir pilietinės visuomenės atstovų parengta ir aprobuota. Todėl mes ir manome, kad reikia pakoreguoti nuomonės apibrėžimą, kad ta nuomonė, prieš ją reiškiant viešai, būtų “nenukritusi nuo lubų”, o atsiradusi žinant bent kokius faktus.

Aš pati vertinu žodžio ir diskusijos laisvę, noriu tiesiogiai reikšti savo “nefiltruotą” nuomonę, todėl savo argumentus darbo grupės siūlomos pataisos naudai pateiksiu kiek neįprasta forma – pakomentuodama kitų Interneto komentatorių komentarus.

-----

ash, 2008 09 18 17:58 nuo kada but rasistu yra nusikaltimas??? Ar as dabar turiu neigti savo prigimti ir zemintis pries sudo spalvos degradus??? As esu rasistas, nes manau kad tarp rasiu turi buti lygybe ir jokia rase neturi turet privilegiju, be to rasiu maisymasis tiesiogiai naikina manaja rase IR AS TO NENORIU...AR AS TURIU TEISE APGINTI SAVO PRIGIMTI IR SAVO NUOMONE TAIS KLAUSIMAIS TURET AR NE????

-----

Manau, kad Jums, anonime „ash“, yra labai patogu naudotis iškreiptai suvokiama nuomonės sąvoka. Jums tikriausiai atrodo, kad turite teisę skleisti bet kokius įsitikinimus bet kur, nes tai tik „Jūsų nuomonė“. Tačiau nuomonės turėjimas ir jos viešas pristatymas tūkstančiams žmonių nėra tas pats. Garantuoju, kad Jūs leidžiate sau tokius pareiškimus tik sąlyginio anonimiškumo Internete dėka bei dėl to, kad bandote pateisinti savo gėdingą rasizmą „nuomonės“ laisve. Tačiau ne tik Lietuvoje, bet ir jokioje kitoje valstybėje neginama vieno žmogaus teisė įžeidinėti, žeminti ar užgaulioti kitą žmogų. Atvirkščiai,- ginama kiekvieno žmogaus teisė nebūti užgauliojamam ,- net ir Internete, net ir anonimiškai.

-----

Igor, 2008 09 17 09:47 Internetas yra sąlyginai laisva ir nepriklausoma zona, todėl tegul ji tokia ir išlieka. (Čia mano nuomonė be argumentų ir faktų)

-----

Sutinku! Labai vertinga, kad internetas pagyvina demokratinį procesą, mažina atstumą tarp įstatymų leidėjų ir piliečių. Tačiau šiandien didelei daliai žmonių internetas tampa pagrindinė viešos saviraiškos arena, ir jei ji pilna neapykantos ir purvo – turime galvoti apie tam tikras žaidimo taisykles. Nuo jų įvedimo absoliuti dauguma “internautų” tik išloš. Džiugu, kad interneto dienraščiai jau yra daug padarę šiuo klausimu.

-----

MaikUniversum, 2008 09 17 17:02 Tie, kas aukoja laisvę vardan saugumo NEVERTI NĖ VIENO IŠ JŲ IR PRARAS ABU !

-----

Visiškai pritariu „MaikUniversum“ pacituotai sentencijai. Mano vadovautos darbo grupės parengtų pataisų tikslas – būtent apsaugoti žmogaus teisę ir laisvę nebūti apšmeižtam ir pažemintam dėl jo priklausymo vienai ar kitai grupei, prisidengiant nuomonės skraiste.

-----

Vladimiras Laučius, 2008 09 22 11:05 kas tai yra, jei ne politinis veiksmas, nukreiptas prieš žodžio laisvę? Įstatymo pataisos sumanytojai aiškina tenorį kovoti su anoniminiais chuliganais naujienų portaluose. Deja, toks aiškinimas – apgailėtina veidmainystė.

-----

Gerbiamas Vladimiras į darbo grupės siūlymus reaguoja taip liguistai ir taip teisuoliškai, lyg tik jis vienas Lietuvoje iš tikrųjų išmano, kas yra nuomonė ir kokie gali būti vienų ar kitų asmenų ketinimai. Iš peties kritikuodamas “kolūkinį” mąstymą apžvalgininkas rizikuoja pats nuslysti į “vienos tiesos” lankas, negirdi argumentų, kad pataisą pasiūlė visai ne “ketvertas Seimo narių”, o grupė už poną Laučių ne mažiau autoritetingų asmenų (darbo grupėje dirbo 19 kviestų ekspertų, tarp jų – Žmogaus teisių stebėjimo instituto, Žmogaus teisių centro, Generalinės prokuratūros ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovai).

Apskritai pakeisti bent ką nors žiniasklaidos srityje yra labai sunkus uždavinys, nes apžvalgininkai tik ir laukia progos apkaltinti jiems nepatinkantį politiką “noru įvesti cenzūrą” (apie tai šaukta net ir tada, kai kalbėjome apie alkoholio reklamos draudimą). Natūralu, kad mylėdami žodžio laisvę, turime saugoti šį vertingą demokratijos laimėjimą, bet ir prisiminti, kad be žodžio laisvės visame demokratiškame pasaulyje egzistuoja dar tolerancijos pareiga. Tolerancija viešajame gyvenime vakariečiui yra savaime suprantama ir... privaloma, kad ir kaip keistai tai gali skambėti ponui Vladimirui.

-----

As neturiu, 2008 09 18 11:56 faktu, bet mano nuomone as galiu tureti NUOMONE ir neturedamas faktu - juk as ne teisejas, ne tardytojas, kad surinkciau faktus, tiesiog is straipsnio (perskaicius) susidarau nuomone, arba mano nuomone buna grįsta mano auklejimu, mano vertybiu skale;

NuSAKES, 2008 09 17 21:33 tai jei man labiau patinka ziema o kitiem vasara ir as nesugebu to irodyt, tai jau galima sakyt kad gausiu nuobauda??????????? Seimo idiotu komanda baikit nusisneket viena karta

-----

Siūlydami pataisą neakcentavome pareigos įrodinėti savo nuomonę ar pateikti ją pagrindžiančius faktus. Svarbu pabrėžti ir tai, kad kritikuojamos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos sudaro gal dešimtadalį visų darbo grupės parengtų siūlymų, kurių dauguma nukreipta į smurto prevencijos skatinimą, tolerancijos švietimo programų stiprinimą. Būdami atviri kritikai, kai tik kilo susirūpinimas visuomenėje, iš karto išsiuntėme pataisos projektą platesniam ekspertų ratui, iškėlėme jį į viešą aptarimą.

Kaip buvusi darbo grupės vadovė, padarysiu viską, kas nuo manęs priklauso, kad pataisa nebūtų skubotai priimta Seime, kol nebus pasiektas platesnis sutarimas dėl formuluočių. Vienintelis dalykas, kurio tvirtai laikysiuosi – kad būtų panaikinta galimybė prisidengiant “savo nuomone” be jokio pagrindo įžeidinėti ar kurstyti prieš konkrečias asmenų grupes (jos apibrėžtos įstatyme). Įstatymai neturi “tylėti”, kai nuolat spausdinami bulvarinių skaitalų straipsniai apie čigonų “polinkį” vogti ar pardavinėti svaigalus, ar galų gale, kai patys mūsų kolegos Seimo salėje atvirai įžeidinėja homoseksualus? Juolab, kai pasirodo šimtai komentarų apie “geruosius” nacius ar „gelbėtoją“ Staliną, kurie žudė ir trėmė jūsų bei mano artimuosius.