Vienmandatėje Baltijos rinkimų apygardoje parlamentaro mandato sieksiantis E. Skarbalius savo anketoje nurodė, kad jo tautybė yra žemaičių, o biografijoje teigia, kad gimtoji kalba – žemaičių.

„Jau savaitę žemaičių tautybė ir kalba egzistuoja! Ir pasaulis nesugriuvo, ir viskas kaip buvę. Bet smagu“, - džiaugsmo neslėpė neįregistruotos Žemaičių partijos lyderis bei vienas jos kūrimo iniciatorių E. Skarbalius.

Žemaičių tautybę anketoje nurodė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas, sostinės savivaldybės tarybos narys Vidas Urbonavičius.

Tuo tarpu oficialiuose dokumentuose galimybės nurodyti žemaičių tautybė – nėra. 2001 m. vykus visuotiniam gyventojų surašymui, E. Skarbalius ir telšiškis teisininkas Arvydas Norvidas grafoje „tautybė“ įrašė „žemaitis“, tačiau buvo priskirti prie lietuvių tautybės asmenų.

Dėl prašymo papildyti gimimo liudijimą ir įrašyti žemaičių tautybę taip pat verda teisinė grumtynės. Šių metų gegužę Klaipėdos apylinkės teismas E. Skarbaliui neleido gimimo liudijime nurodyti, jog yra žemaitis, tačiau šis sprendimas yra apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

DELFI primena, kad praėjusiais metais Teisingumo ministerija trims telšiškiams Antanui Kontrimui, Alvydui Jokšui ir A. Norvidui buvoleidusi dokumentuose vadintis žemaičiais, tačiau vėliau persigalvojo, aiškindama, kad buvo įsivėlusi techninė klaida.

2008 m. vasarą Teisingumo ministerija taip pat atsisakė patvirtinti, kad pavasarį įkurtos Žemaičių partijos įstatai ir programa atitinka įstatymus, ir įregistruoti ją kaip politinę organizaciją. Tokį sprendimą partijos pirmininkas E. Skarbalius apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui, tačiau šis ministerijos verdikto nepakeitė.

Žemaičių partijai kelią tapti oficialia politine jėga užkirto kelią neigiamos Valstybės saugumo departamento, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, Istorijos instituto išvados. Pareigūnai ir kalbininkai pareiškė, esą jos siekiai paverstų Lietuvą federacine valstybe, o Žemaitiją – ypatingą autonominį statusą turintį regioną.