Ketvirtadienio vakarą socdemas Dubline bendravo su Airijos lietuviais, sekmadienį rengiama jo ir dar dviejų tos pačios apygardos kandidačių
su tautiečiais Londone.

Į šias šalis R. Šadžius keturioms dienoms vyko su komandiruote. Nors dvi dienos – ketvirtadienis ir penktadienis – buvo darbo, oficialioje ministro darbotvarkėje apie šią kelionę nebuvo užsiminta.

Ministras DELFI pasakojo, jog viešnagės metu susitiko ne tik su rinkėjais, bet ir bendravo su Londono finansų centre Sityje dirbančiais bankininkais, Airijos finansininkais. Be to, R. Šadžius turėjo progą padiskutuoti su keliais Sityje dirbančiais lietuviais ir išklausyti jų kritikos bei pasiūlymų. Šeštadienio vakarą socdemas nepraleido progą užsukti į Veronikos Povilionienės koncertą.

„Mano situacija dviprasmiška. Įstatymai leidžia kandidatams prieš rinkimus išeiti mėnesiui nemokamų atostogų, tačiau ši nuostata netaikoma Vyriausybės nariams“, - aiškino R. Šadžius.

Jis tikino kelionėms į užsienį pabendrauti su rinkėjais negalintis pasiimti net kasmetinių atostogų.

Tiesa, kitą savaitgalį socdemų kandidatas rengiasi į Čikagą, tačiau nors ir vyks ne atostogų metu, žada iš rinkimams skirtų lėšų sumokėti už bilietus.

Iš viso Naujamiesčio apygardoje kandidatuojantys asmenys rinkimams galės išleisti apie 100 tūkst. Lt. R. Šadžius teigė, kad šios sumos greičiausiai neprireiks, mat su Vilniuje gyvenančiais rinkėjais jam nesunku susitikti: „Pas juos nueinu pėsčias, nes gyvenu Naujamiestyje“.

Tuo metu su rinkėjais iš užsienio socdemas stengiasi pabendrauti oficialių vizitų metu, nors ne visada leidžia grafikas. Specialiai jis vyko ar vyks tik į Dubliną, Londoną ir Čikagą. R. Šadžius teigė, kad emigracijos problema jam nesvetima ir asmeniškai, mat ministro sesuo jau keliolika metų gyvena Miunchene.

Socdemas teigė likęs patenkintas diskusija su Dubline gyvenančiais lietuviais. Šiame susitikime, priešingai nei Londone, jis dalyvavo vienas, paklausyti kandidato atėjo apie 50 žmonių. „Tie, kurie atėjo, yra geriau informuoti nei maniau. Lietuvos banko analizes išstudijavę“, - juokėsi R. Šadžius.

Beje, kaip DELFI pasakojo Airijos lietuviai, ministras jiems aiškino nesąs už išeivių sugrąžinimo politiką, mat jei žmogui pavyko susikurti laimę svetur, tegul jis negriauna savo gyvenimo. R. Šadžius taip pat aiškino, kad gyvenimas Lietuvoje gerėja, ekonomika, priešingai nei latvių ir estų, tebeauga, maisto kainos stabilizavosi ar net nukrito, galvos skausmą kelia tik išlaidos šildymui.

Naujamiesčio apygardoje, kur suplaukia visų užsienyje balsuojančių Lietuvos piliečių balsai, taip pat kandidatuoja Liberalų sąjūdžio atstovė Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Jurga Vidugirienė, Naujosios sąjungos narė aktorė Gražina Baikštytė, Seimo nariai liberalcentristas Vytautas Bogušis ir konservatorė Irena Degutienė (ji šioje apygardoje buvo išrinkta prieš ketverius metus), Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovas ūkio ministras Vytas Navickas.

Su jais varžysis Tautos prisikėlimo partijos atstovė poeto Vaidoto Daunio našlė Raimonda, „darbietis“ Juozas Kirdeikis, „Fronto“ partijos narys Sergejus Kozlovskis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Vilniaus vicemeras Arturas Liudkovskis, Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūno Valentino Mazuronio sūnus Andrius.