Tėvų ieškinį dėl neišaiškintos jų sūnaus mirties bei per ilgai atlikto ikiteisminio tyrimo išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Rūta Burdulienė nusprendė, kad tyrimą atlikę Klaipėdos policijos pareigūnai „nepateisinamai ilgai" delsė atlikti byloje būtinus ikiteisminio tyrimo veiksmus. Todėl, teismo nuomone, tik už tyrimo vilkinimą tėvams priteistinas neturtinės žalos atlyginimas – tėvui ir motinai po 10 tūkst. Lt. Be to, tėvui priteistas tūkstantis litų turtinei žalai atlyginti.

„Žmogus už garbės įžeidimą daugiau prisiteisia, mums tik nugraužtą kaulą numetė", - po teismo posėdžio V. Lučiūnas teigė apskųsiąs sprendimą aukštesnės instancijos teismui. „Policininkai liko nekalti", - piktinosi jis, kad teismas nenustatė, jog jo sūnus žuvo nuo policininkų suduotų smūgių.

Generalinė prokuratūra kol kas nekomentuoja, ar juos tenkina teismo sprendimas. „Reikia susipažinti su motyvais", - sakė teisme prokuratūrai atstovavusi prokurorė.

Žuvusio jaunuolio tėvų į penktadienį vykusį teismo posėdį atvyko palaikyti būrys futbolo gerbėjų.

Ieškinį klaipėdiečiai buvo pareiškę valstybei, atstovaujamai Policijos departamento ir Generalinės prokuratūros.

Futbolo sirgalius mirė po įvykių Klaipėdos miesto stadione 2004 metų birželio 27 dieną. Tądien vyko varžybos tarp Klaipėdos „Atlanto" ir Maskvos „Spartako" vienuolikių. Policija tvirtina, kad abiejų komandų sirgaliai buvo agresyviai nusiteikę vieni kitų atžvilgiu, tad, norėdami užtikrinti viešąją tvarką, miesto policijos vadovai į stadioną pasiuntė papildomas mobiliosios policijos kuopos pajėgas.

Žuvusiojo tėvas mano priešingai – esą policija po varžybų ėmėsi neadekvačių veiksmų ir ėmė mušti bei vaikyti sirgalius. Liudininkų teigimu, policininkai guminėmis lazdomis kelis kartus sudavė 22 metų A. Lučiūnui per galvą ir spardė jį parkritusį ant žemės, nors jis nesipriešino ir nekėlė jokios grėsmės.

Sirgalių mirtis ištiko kitos paros naktį. Nors po sumušimo jis skundėsi silpnumu ir galvos svaigimu, tačiau pamiegojo ir išėjo į darbą.

Grįžęs namo, jaunuolis vėl atsigulė miegoti. Apie trečią valandą nakties jo draugė atsibudo, pajutusi, kad A. Lučiūną purto traukuliai. Supratusi, kad draugas merdi, ji puolė jį gaivinti, kviesti į pagalbą kaimynus ir skambinti medikams.

Net keli greitosios medicininės pagalbos ekipažai, gana greitai atvykę į namus, nebesugebėjo atgaivinti A.Lučiūno. Vėliau ekspertai pareiškė, kad vaikinas mirė užspringęs savo skrandžio turiniu. A. Lučiūno tėvai neneigia, kad jų sūnus galėjo mirti užspringęs, tačiau tvirtina, kad tai tik pasekmės, kurias sukėlė nuo smūgių per galvą sutrikusių smegenų veikla.

„Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad dėl sūnaus mirties kalti policijos pareigūnai. Yra liudininkų, kurie matė, kaip jį daužė guminėmis lazdomis", - žurnalistams yra sakęs žuvusiojo tėvas.

DELFI primena, kad prieš ketverius metus per incidentą su policija ir Rusijos sirgaliais tragiškai žuvusio sirgaliaus tėvams nepavyko laimėti ir garbės bei orumo bylos prieš Policijos departamentą. Jie siekė 150 tūkst. litų žalos atlyginimo, tačiau Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad apie incidentą ir žuvusiojo mirties aplinkybes žiniasklaidai paskelbę policijos pareigūnai neapšmeižė žuvusiojo.