Tuo tarpu Statistikos departamento šių metų II ketvirčio duomenimis, vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje siekia 2236,8 Lt.

L.Jonauskui padeda tėvai ir brolis

Socialdemokratų kandidatas, premjero patarėjas Linas Jonauskas deklaravo, kad 2007 m. uždirbo 9886,38 Lt. Tiesa, jaunasis politikas nurodė turįs 50 tūkst. Lt piniginių lėšų.

Paklaustas, kodėl tiek mažai uždirba, L. Jonauskas nenustebo: „Žmonės rajonuose dar mažiau uždirba“.

„Tai susidaro beveik po 800 Lt kas mėnesį. Kiek parašyta, tiek ir yra. <...> Turiu sveikus tėvus, kurie turi didelius daržus ir taip toliau, padeda. Turiu ir brolį, kuris uždirba pinigus. Jeigu vienam žmogui sunkiau, tai padeda kiti“, - DELFI sakė L. Jonauskas.

Pasak politiko, 2007 m. jis dirbo Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungoje visuomeniniais pagrindais, o nurodytas pajamas gavo už kūrybinį darbą (paskaitų rengimo bei skaitymo) bei darbo Vyriausybėje. Premjero patarėju L. Jonauskas dirbti pradėjo 2007 m. lapkritį.

Dirba „firmelėj“, arba negauna pajamų

Algirdo Paleckio vadovaujamo „Fronto“ sąraše atsidūręs buvęs socialdemokratas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Bronislovas Kučinskas praėjusiais metais gavo tik 9121,13 Lt pajamų. Greta to, jis nurodo turįs 50 tūkst. Lt piniginių lėšų, kiek daugiau nei už 300 tūkst. Lt privalomo registruoti turto, taip pat suteikė 300 tūkst. Lt paskolą.

Kandidatas sakosi dirbąs Kauno miesto savivaldybės tarybos nariu bei „dar vienoj firmelėj už minimumą“. Į klausimą, kaip išgyvena už tokį uždarbį, atsakė kvatodamas: „Gal netardysit manęs, gerai? Pragyvenu, pragyvenu. Nieks nepadeda“.

Dar vienas „frontininkas“ Gediminas Kiaunė deklaruoja, jog praėjusiais metais gavo 0 Lt pajamų. Tačiau tuo pat metu kandidatas į Seimo narius nurodė, jog turi 150 tūkst. Lt piniginių lėšų, meno kūrinių, vertybinių popierių, juvelyrinių dirbinių už 68 tūkst. Lt bei privalomo registruoti turto už 200 Lt.

Paklaustas, kaip taip gali būti, G. Kiaunė sako užsiimantis įvairiais darbais, kai turįs laiko: „Užsiimu kūrybine veikla. Pragyvenu iš ankstesnių uždirbtų pinigų. O metai greitai baigiasi, 12 mėnesių ir viskas“.

Gyvena iš rentų, pensijų, stipendijų ar šalpos išmokų

Centro partijos vienas lyderių Romualdas Ozolas gyvena daugiausia iš Nepriklausomybės akto signataro rentos ir senatvės pensijos. Šios lėšos nedeklaruojamos kaip gautos pajamos, todėl šioje skiltyje įrašyta, jog R. Ozolas 2007 m. gavo 1227 Lt pajamų, kurie atkeliavo kaip honorarai.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vicepirmininko Pauliaus Saudargo pajamos taip pat atrodo kukliai. Turto ir pajamų deklaracijoje, kuri matyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje, nurodyta, kad 2007 m. P. Saudargas gavo 6682,96 Lt pajamų. *Pats politikas sako, jog gyveno daugiausia iš doktoranto stipendijos, nes Vilniaus universitete mokėsi fizinių mokslų srities doktorantūrą. Stipendijos pajamos nėra traktuojamos kaip mokestinės pajamos, todėl neįskaičiuojamos į bendrą pajamų sumą.

Tuo tarpu deklaracijoje nurodytos pajamos (6682,96 Lt) buvo gautos iš darbo tuomet su konservatoriais dar nesusijungusioje Lietuvos krikščionių demokratų partijoje bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Intermodalinio transporto ir logistikos kompetencijos centre.

Už teisę auginti dukrą su Vokietijos piliečiu kovojanti klaipėdietė Inga Rinau, atsidūrusi liberalcentristų sąraše į Seimą, taip pat nurodo pajamų gaunanti ne ypač daug. 2007 m. moteris iš viso gavo 12 300, 75 Lt pajamų. Greta to, pradedanti politikė nurodė, jog turi privalomo registruoti turto už 275 tūkst. Lt, vertybių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių už 3 tūkst. Lt ir yra pasiėmusi 50 tūkst. Lt paskolą.

Klausiama, kaip iš šių pinigų moteris geba išgyventi su dviem vaikais, I. Rinau sakė, jog gauna nemažą pašalpą, nes sūnui nustatytas vidutinio lygio neįgalimas. O dvejus metus trunkančio bylinėjimosi dėl dukters išlaidas dengia iš paskolos.

Apie tai, kad beveik negauna jokių pajamų, deklaravo ir liberalcentristų lyderio Artūro Zuoko žmona Agnė. Ji nurodė, kad praėjusiais metais turėjo tik 3,3 tūkst. Lt įplaukų. Moteris turi turto už 400 tūkst. Lt, be to, vertybinių popierių, juvelyrinių dirbinių ar meno kūrinių už 27,5 tūkst. Lt. Kaip DELFI informavo politikė, iki 2007 m. gruodžio 1 d. ji rūpinosi vaiku ir buvo pasiėmusi vaiko priežiūros atostogas. Iki tol A. Zuokienė dirbo bendrovėje "BNA Ergo". Tuo metu antrojoje kandidatės į Seimą darbovietėje VšĮ Azzara jos darbo užmokestis siekia 275 Lt per mėnesį neatskaičius mokesčių, nes tai labdaros veikla.

Ne itin dideles praėjusių metų įplaukas nurodė ir atstovaujanti Naujajai sąjungai aktorė Gražina Baikštytė. Turto ir pajamų deklaracijoje aktorė nurodė gavusi 13 971,78 Lt pajamų bei turto už 320 tūkst. litų.

Menkas pajamas už 2007 m. nurodė ir kai kurie Tautos prisikėlimo partijos (TPP) nariai, jų yra ir kitų partijų sąrašuose.

Iš viso Seimo rinkimuose dalyvaus 21 politinė partija, arba 16 kandidatų sąrašų. Seimo rinkimai vyks spalio 12 d., bus renkamas 141 parlamentaras.