Ties DP vicepirmininkės Loretos Graužinienės pavarde Ukmergės rinkimų apygardoje parašyta, kad ją iškėlė leiboristai. Ši neseniai įkurta partija Šilainių apygardoje iškėlė Seimo narę Vilmą Martinkaitienę, Dainavos – Seimo vicepirmininką Vydą Gedvilą, Panemunės – Seimo narį Saulių Girdauską, Gargždų – parlamentarę Ramunę Visockytę.

Šeškinės apygardoje Seimo nario mandato siekia leiboriste pavadinta DP atstovė parlamente Etela Karpickienė, Širvintų-Vilniaus apygardoje tą patį daro DP narys Jonas Pinskus. Leiboristais tapo ir dar keli Seimo nariai, dabar priklausantys DP frakcijai: Audronė Pitrėnienė, Dangutė Mikutienė, Zenonas Mikutis, Valentinas Bukauskas.

Yra ir kitų DP narių, prisidengusių Leiboristų partijos vardu: buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius kandidatuoja Centro apygardoje, o Kalniečių apygardoje į parlamentarus bando prasiveržti Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Rytis Šatkauskas.

"Iškėlė jaunimas"

Iš viso 20 DP narių per šiuos Seimo rinkimus vienmandantėse apygardose kandidatuoja pasivadinę leiboristais.

L.Graužinienė neigia, kad ji ir kiti partijos kolegos formaliai paliko DP gretas ir perėjo į Leiboristų partiją. "Buvome ir esame DP nariai. Tiesiog DP su leiboristais, vienijančiais mūsų partijos jaunimą, sudarė bendrą koalicinį sąrašą daugiamandatėje apygardoje ir nusprendė po lygiai pasidalyti vienmandates apygardas. Kai kuriose jų leiboristai neturėjo tinkamų pretendentų, todėl iškėlė mūsų kandidatūras", – sakė DP vicepirmininkė.

Anot jos, nemažai leiboristų apskritai neturi 25 metų, todėl kol kas negali kandidatuoti į Seimą. V.Gedvilas taip pat tvirtino nesigėdijąs būti DP nariu, bet sutikęs su leiboristų pasiūlymu kandidatuoti kaip jų atstovas.

"Ir tai tikrai nesusiję su tuo, kad Kaune esą DP nepopuliari, todėl neva norime prisidengti kitu pavadinimu. Manau, esu žinomas kaip DP narys, tai pirma mano partija ir tikrai niekur neslėpsiu, kad jai priklausau. Tiesiog nemažai bendrauju su jaunimu, jis mane iškėlė, tai ir sutikau", – aiškino buvęs krepšinio treneris, prieš ketverius metus tapęs politiku.

Pasak jo, jeigu būtų nuspręsta prisidengti kitu pavadinimu, tai būtų padarę visi DP kandidatai: "Bet taip nėra. Pažiūrėkit, daug mano kolegų apygardose dalyvauja kaip DP nariai. Pavyzdžiui, Antakalnio apygardoje Kęstutis Daukšys yra DP atstovas."

Įtaria galimus pokyčius

Politikos apžvalgininkas, internetinio dienraščio bernardinai.lt redaktorius Andrius Navickas vis dėlto įtaria, kad DP nariai šitaip gali elgtis turėdami tam tikrą perspektyvą į ateitį.

"Neatmesčiau galimybės, kad taip po truputį bandoma įgyvendinti prieš kelerius metus gimusią idėją pakeisti Darbo partijos pavadinimą", – teigė A.Navickas.

2006 m. viduryje pradėtas DP galimų finansinių machinacijų tyrimas. Šiai politinei jėgai ir jos vadovams gresia griežtas teismo nuosprendis, įskaitant net galimybę uždrausti partiją. Tuomet imta ieškoti išeičių, kaip pratęsti šios politinės organizacijos veiklą be didesnių nuostolių. Kaip viena galimybių svarstyta pakeisti partijos pavadinimą.

Leiboristų partija sukurta šių metų pradžioje kaip DP klonas. Pavadinimas "leiboristai" išvertus iš anglų kalbos reiškia "darbininkų partijų nariai".

"Matyt, taip atsargiai, po truputį ruošiamasi pakeisti pavadinimą ir palikti ją gyvuoti ateityje išėjus dabartiniam partijos vadovui Viktorui Uspaskichui, – tvirtino A.Navickas. – Žinoma, kol kas tai tėra būrimas iš kavos tirščių, nes tikraisiais planais DP nariai vargu ar šiandien pasidalys."

Beje, DP lyderis V.Uspaskichas šįkart Seimo nario mandato siekia tik kaip šios partijos koalicinio sąrašo su leiboristais pirmasis numeris. Vienmandatėje apygardoje jis nekandidatuoja.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Išpuolis, turėjęs sudrebinti pasaulį

Prekeiviai neketina pasiduoti