"Produktai čia pigesni nei Helsinkyje. Tikėjausi, kad ir drabužiai bus pigūs. Nustebau pamačiusi, kad jų kainos ne mažesnės nei Suomijoje. Planas prisipirkti daug drabužių žlugo", – imdama krepšelį maisto prekėms susidėti juokėsi studentė.

Prieš savaitę į Vilnių atvykusi mergina dar nespėjo įsigyti keptuvės ir puodo, todėl perka tik lengvai paruošiamus maisto produktus. "Ryte geriu arbatą ir valgau sumuštinius. Skaniausi – su sūriu", – eidama pro arbatas pasakojo studentė. Ilgiau stabtelėjo ties saldumynų lentyna.

"Šokolado valgau kiekvieną dieną. Tačiau skanesnio už suomišką dar neradau", – apžiūrinėdama "Manijos" batonėlį šypsojosi saldumynų mėgėja. Mergina taip pat negali gyventi be bulvių traškučių ir kokakolos. "Bulvių traškučiai – puikus užkandis bet kuriuo paros metu. Žinau, kad tai nesveika, bet negaliu atsispirti", – prisipažino P.Kovanen.

Išmoks gyventi taupiai

Vaikštinėdama po Gedimino prospekte įsikūrusią "Maximą" suomė į krepšį įsimetė ir kitų studentų pamėgtų produktų: makaronų, vandeniu užpilamų sriubų, pomidorų padažo, baltos duonos. Parduotuvėje ji lankosi du kartus per savaitę.

Kiek pinigų išleidžia per savaitę? "Kol kas neskaičiuoju. Helsinkyje dirbau, tad turiu santaupų. Jei neužteks, imsiu paskolą", – galvos dėl pinigų nesuko P.Kovanen. Tačiau mergina neišlaidauja. "Neperku pačių brangiausių produktų, visada ieškau pigesnių", – sakė ji.

Žino, kad teks taupyti

Iš Alytaus atvykęs Šarūnas Dumbauskas taip pat nežino, kokios bus jo išlaidos. Tėvai jam duoda 100 litų per savaitę. Tačiau vaikinas turi ir savų santaupų. "Teks suktis. Tačiau pirmame kurse dirbti nenoriu, planuoju pasimėgauti studentišku gyvenimu", – sakė pirmakursis.

Ekonomiką Vilniaus universitete studijuojantis vaikinas su keturiais draugais nuomojasi trijų kambarių butą Šeškinėje. Už nuomą jis moka apie 300 litų. "Tėvų duodamų pinigų užteks nuomai ir maistui, o linksmybės – iš savo kišenės. Žinau, kad reikės gyventi taupiai. Net alų Vilniuje renkuosi pigesnį", – sakė Š.Dumbauskas.

"Ne" keptoms bulvėms

Atėjęs į "Iki" parduotuvę, vaikinas iš karto pasuko duonos skyriaus link. "Reikia nusipirkti sumuštinių duonos, dešros ir sūrio, – paaiškino pirmakursis. – Kartais rytais tingiu kepti sumuštinius, tada valgau greitai paruošiamas sriubas." Vaikinas vieną makaronų sriubos pakelį įsidėjo į prekių krepšelį.

Prie mikrobangų krosnelėje keptų sumuštinių puikiai tinka pienas. "Perku dviejų litrų butelį, bet jo užtenka neilgai", – sustojęs prie pieno produktų lentynos sakė vaikinas. Daržoves jis perka retai. Jų planuoja atsivežti iš Alytaus, ten pomidorai ir agurkai auga šalia namų.

Vakarieniauti Šarūnas žada namie, nes taip pigiau. Kas vakarienei? "Nesu išrankus. Tris savaites valgau tą patį maistą, paskui racioną keičiu. Dažniausiai tai sumuštinių savaitės, tada – ryžių su prieskoniais, vėliau – virtų arba keptų kiaušinių", – juokėsi studentas. Kartais skaniais patiekalais ką tik į Vilnių atsikėlusį jaunuolį palepina šalia gyvenanti sesuo.

Studentų mėgstamų keptų bulvių vaikinas gaminti neketina. "Nemėgstu skusti bulvių. Jei kambariokai nuskus, tada mielai iškepsiu", – šypsojosi pirmakursis.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Tarnybinių romanų pinklės

Neramios sostinės dienos

Pažintis su kontrolieriais