Darbiečių lyderis teigia turįs supratimą, kaip sumažinti šildymo kainą, mokesčius, o vidutinę pensiją pakelti iki 1500 litų. "Jeigu ateisime į valdžią, po 1,5 metų vidutinis atlyginimas bus 3-3,5 tūkst. litų, nors to ir neįrašėme į savo programą", - Eltai prasitarė V. Uspaskichas, nepamatuotais pavadinęs oponentų priekaištus dėl esą populistinių pažadų švaistymo.

Apie rinkimų aktualijas su Eltos korespondente Jadvyga Bieliavska kalbėjęs DP pirmininkas V. Uspaskichas per rinkimus tikisi ir jaunimo dėmesio. DP ir Leiboristų koalicija "Darbo partija + Jaunimas" pageidautų, kad kuo daugiau jaunimo ateitų į didžiąją politiką, todėl siūlo nuo 25 iki 21 metų sumažinti amžiaus cenzą kandidatams į Seimą.

- Prieš ketverius metus dalyvaudama Seimo rinkimuose DP paskelbė garsiąją vienetukų programą, kurioje nurodė 1 dienos, 11, 111 ir 1111 dienų sprendimus. Tuomet 1 dienos Jūsų sprendimas buvo toks: Seimo narys, tapęs ministru, atsisako Seimo nario mandato. Koks dabar galėtų būti darbiečių 1 dienos sprendimas?

- Pasakyčiau, kad šiek tiek sudėtinga apie tai kalbėti, kai nesi valdžioje, kai aš pats nesu Seimo narys. Tuo tarpu Premjeras, ministrai, Seimo nariai turi visą struktūrą tokiems planams realizuoti. Po Seimo rinkimų iš karto teks apsispręsti, su kuo eiti į koaliciją. Sudarant koaliciją atkreipsime dėmesį į tris dalykus - sąlyčio taškus programose, paskui kalbėsime apie pozicijas, dar vėliau - dėl personalijų.

- Pastaruoju metu deklaruojate norą dirbti su pozicija ir su opozicija, raginate politikus pamiršti nesutarimus ir netgi sakėte, kad esate pasiruošęs dirbti su konservatorių lyderiu Andriumi Kubiliumi. Kurios partijos Jums būtų labiau prie širdies, o kurios galbūt ne tokios priimtinos?

- Nuoširdžiai sakau, kad man jos visos vienodos, nes rinkimų metu visos politinėje arenoje besirungiančios partijos yra oponentai, ir kitaip nebūna. Todėl nereikia apgaudinėti nei savęs, nei rinkėjų. Pasakyčiau, kad Lietuvoje devalvuota partinė ideologija. Mūsų pavadinime irgi nėra ideologijos. Sąmoningai taip pasielgėme, ir tai deklaruojame. Kam apgaudinėti, kai dešinieji ir kairieji tarsi kovoja tarpusavyje prieš televizijos kameras, o paskui bučiuojasi Seimo kavinėje.

Ideologija šiuo atveju labai paprasta: rūpintis socialinėmis problemomis yra kairiųjų prigimtis, rūpintis verslu, individualumu yra dešiniosios politikos uždavinys. Puikiai suprantame, kad nesubalansavus visų šitų veiksmų negyvuos valstybė. Todėl save vadiname centro pakraipos partija. Galiu pasakyti, kad jeigu tuo metu valstybei reikės daugiau dėmesio verslui, imsimės to. Tačiau, jeigu verslas klestės, augs BVP, daugiau rūpinsimės socialine politika.

O dabar, kai nėra pinigų, kai nesutvarkytos normalios sąlygos verslui, socialinė politika, turime tai subalansuoti. Todėl nesakome, kad imsimės kairiosios politikos ir nesudarinėsime sąlygų verslui, taip pat nesakome, kad imsimės dešiniosios politikos ir nesirūpinsime socialine politika. DP programoje numatyti kai kurie veiksmai atitinka kairiosios politikos, kiti - dešiniosios politikos kryptis.

- Tačiau neabejojama, kad būsimajame Seime teks sudaryti valdančiąją koaliciją iš kelių partijų ir Jums teks apsispręsti dėl partnerių ...

- Manyčiau, kad nugalės pragmatiškumas ir logika. Visiškai neatmetu bendradarbiavimo galimybės ir su konservatoriais, jeigu jie išsižadės savo ambicijų. Manau, kad jiems nepatiks jau trečią kadenciją sėdėti be portfelių. Jeigu jie norės, mes pasiruošę dirbti kartu, jokių problemų.

- Bet konservatoriai yra aršiausi Jūsų kritikai. Ar žinote jų poziciją dėl tokio, Jūsų akimis žiūrint, galimo bendradarbiavimo?

- Tiesą sakant, nesidomėjau jų nuomone. Man adresuojami priekaištai ir kritika iš žiniasklaidos ir politinių oponentų daugiausia dėl tariamos meilužės, dėl kurios, matyt, Lietuvoje, krinta ekonomika. Tačiau jokių priekaištų dėl mano sprendimų būnant ūkio ministru ar Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku niekada nebuvo ir nebus, nes esu profesionalas. Todėl oponentai ieško, su kokiais apatiniais aš vaikštau, kokiu tualetiniu popieriumi naudojuosi, ar turiu meilužę ir tai, pasirodo, pagrindinė Uspaskicho problema.

- 2003 metais sukurta DP per 2004 metų Seimo rinkimus laimėjo 39 mandatus, rinkimuose į Europos Parlamentą iš 13 vietų jai atiteko 5. Jūs buvote Seimo nariu, Ekonomikos komiteto pirmininku, ūkio ministru. Kaip manote, kuo būsite po šių Seimo rinkimų?

- Drįstu prognozuoti, kad būsiu Premjeru, nors, žinoma, galėčiau pabūti ir eiliniu Seimo nariu. Žinoma, be visuomenės pasitikėjimo man nereikia Premjero posto, nes be pasitikėjimo dirbti neįdomu.

- Turite šešėlinį Ministrų Kabinetą?

- Žinoma, turime, bet pavardžių nenurodysiu, nes šešėlinę Vyriausybę reikia patvirtinti partijos viduje. Be to, kiekvieno kandidato reikėtų atsiklausti, ar jis nori būti paviešintas.

- Kiek vietų tikitės laimėti Seimo rinkimuose?

- Jeigu įvykdysime visą savo rinkimų strategiją, turėtume gauti apie 35 proc. mandatų. Tačiau prognozės ne visada pasitvirtina. Todėl jeigu net 50 proc. įvykdysime savo užsibrėžtą planą, turime laimėti apie 25 mandatus.

- Ar turite kokį nors slaptą rinkėjų viliojimo planą?

- Žinoma, turime. Važiuokite su manimi į rajonus ir pamatysite.

- Kaip paaiškinti Jūsų apsisprendimą užleisti Kėdainių rinkimų apygardą Virginijai Baltraitienei ir balotiruotis tik daugiamandatėje apygardoje?

- Neužteko man apygardų. DP nusprendė, kad partijos pirmininko kaip vieno populiariausių lyderių (šypsosi. - ELTA) ir partijos populiariausio nario apygarda turi būti visa Lietuva. Tikiuosi, kad taip padėsiu partijai daugiau pritraukti rinkėjų. Du kartus kandidatavau toje pačioje apygardoje ir per tą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį vienintelis surinkau rekordinį skaičių rinkėjų balsų. Galėčiau padaryti tai ir trečią kartą, nes tyrimai parodė, kad būčiau vėl laimėjęs pirmame ture. Bet yra ir kitų kandidatų, kuriems užleidžiame galimybę siekti parlamentaro mandato.

DP pasisako už mažoritarinę rinkimų sistemą, kuri galbūt yra šiek tiek panaši į D. Britanijos sistemą. Nenorime keisti apygardų skaičių, jų būtų kaip ir dabar - 71, plius kiekviena partija į tą pačią apygardą galėtų siūlyti dar vieną kandidatą.

- Spalio 13-osios, kai turėtų būti aiškūs preliminarūs rinkimų rezultatai, lauksite tikriausiai su tam tikru nerimu. Kur ta nerimo dozė bus didesnė: ar rinkimų rezultatų belaukiant, ar laukiant spalio 13-osios Vilniaus apygardos teismo posėdžio, kuriame bus pradėta iš esmės nagrinėti DP byla dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo 2004-2006 metais?

- Nerimo nebus nei dėl rinkimų rezultatų, nei dėl bylos. Jeigu būtų galima iš tos bylos ką nors ištraukti apie neteisėtą V. Uspaskicho veiklą, manyčiau, kad ta byla tikrai nebūtų atidėta iki po rinkimų.

- DP parengti įsipareigojimai rinkėjams 2008-2012 metų kadencijai, sakyčiau, yra ambicingi, patrauklūs žmonėms. Žadate sumažinti gyventojų pajamų mokestį nuo 24 iki 20 proc., vidutinę pensiją padidinti nuo 830 litų iki 1500 litų, ketinate siekti, kad minimali mėnesinė alga būtų apie 1800-2000 litų, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) nuo 320 litų padidėtų iki 800 litų. Iš kur imsite tam pinigų, kaip tai paveiks infliaciją ar tai neliks tik tušti rinkimų pažadai?

- Didinant minimalų atlyginimą automatiškai didės "Sodros" pajamos, kurios biudžetas šiandien be problemų vykdomas. Turime padidinti mokesčių mokėtojų skaičių mažinant pačius mokesčius. Manau, reikia sudaryti sąlygas verslo plėtrai, kas gali duoti vaisių po 3-4 metų, bet tai reikia daryti jau dabar. Manau, kad reikėtų riboti monopolijas, sudarant sąlygas plėtotis smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Galiu jums pasakyti, kad mums atėjus į valdžią po 1,5 metų vidutinis atlyginimas bus 3-3,5 tūkst. litų, nors to ir neįrašėme į programą.

Kad neapkrautume smulkiojo ir vidutinio verslo papildomais mokesčiais, numatome jau pirmame etape NPD padidinti iki 800 litų. Numatyta dar daug kitų veiksmų, kad smulkusis ir vidutinis verslas būtų konkurencingas stambiajam.

- Ar nebijote, kad vėl galite būti pavadintas populistu?

- Nemanau. Pavyzdžiui, praėjusį kartą programoje rašėme, kad pensija nuo 360 litų turi padidėti iki 700 litų, ir tai išsipildė.

- Tačiau išaugusi infliacija "suvalgė" tas pensijas ...

- Infliacijos lygis ne nuo mūsų priklauso. 1,5 metų mums būnant valdžioje infliacija nedidėjo. Kai tik mus nustūmė nuo valdžios, pradėjo kilti infliacija ir kainos.

- Po rinkimų naujosios valdžios laukia naujas išbandymas - padidėjusios šilumos kainos, kurios skaudžiai atsilieps gyventojams. Kaip Jūs, atėję į valdžią, bandysite sustabdyti šilumos ir elektros kainų augimą?

- Atėję į Vyriausybę, galiu pažadėti, peržiūrėsime visas sąnaudas gaminant kilovatą šilumos arba elektros, ir pritaikysime šitas išlaidas prie gyventojų pajamų vidurkio. Jeigu energetikai pasiskirs po 100 tūkst. litų atlyginimų, norės 15-20 proc. viršpelnių, mes tą ribosime. Manau, kad reikia keisti kainų nustatymo metodiką, reguliuoti visas monopolijas.

Peržiūrėsime ne tik viršpelnius, žiūrėsime, kur šilumos, energijos tiekėjai išleido pinigus, kuriuos įtraukinėja į savo išlaidas. Tai labai svarbu, nes tame slypi galimas šilumos ir elektros vartotojų apgavimo būdas. Turiu užtikrinti, kad aš turiu supratimą apie tai.

- Jeigu rinkėjai skaito politikų rinkiminius įsipareigojimus, tai už Jūsų partiją turėtų balsuoti, pavyzdžiui, sporto klubų lankytojai, nes žadate siekti, kad valstybė kompensuotų dalį išlaidų už apsilankymą sporto klubuose. Išties tai atrodo netgi gundančiai, bet vėlgi iš kur lėšos?

- Už mūsų partiją turėtų balsuoti ir sportininkai, ir mokslininkai, ir žurnalistai, nes mes žadame tikrą demokratiją. Dar kartą sakau, kad mūsų buvę rinkimų pažadai, dėl kurių buvome pavadinti populistais, yra įgyvendinti. Todėl siūlau neskubėti su tokiais vertinimais ir dabar.

- Kuriuos politinius oponentus DP laiko rimčiausiais? Ar nesibaiminate prognozių, kad dalį Jūsų rinkėjų gali išvilioti naujai sukurta Arūno Valinsko "Tautos prisikėlimo partija"?

- Matote, kad neperviliojo. Ko gero, pagrindiniai mūsų oponentai yra konservatoriai, socialdemokratai, Tvarka ir teisingumas ir "Tautos prisikėlimo partija".

Manyčiau, kad A. Valinskui bus sunku, nes apie juos yra tik susiformavusi nuomonė, tačiau struktūrų nėra, o be jų rinkimuose labai sunku. Per rinkimus reikia dirbti su žmonėmis tiesiogiai, o ne tik iš televizijos ekrano.

- Kaip Jums sekasi dirbti garso įrašų studijoje, kur įrašote naujas dainas? Gal atskleisite, su kuo dainuojate, gal su į partiją įstojusia Vitalija Katunskyte? Ar nemanote, kad dėl tokios koncertinės veiklos galite būti vėl apkaltintas rinkėjų papirkinėjimu?

- Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas man atsiuntė laiškelį, kad Viktoras ir Edita Krakauskaitė gali dainuoti laisvai, nes tai nėra jų pagrindinis uždarbio šaltinis. Kai išgirsite kelias mūsų dainas, pamatysite, susižavėsite ir vaikščiosite į mūsų koncertus. Su tomis dainomis važiuosime pas rinkėjus. V. Katunskytė kol kas nedainuoja su manimi, ji dar neturi noro dalyvauti rinkimuose, bet aktyviai reiškiasi politikoje.