– Kada įvyko Žalgirio mūšis?

– O jomajo… Mašinoje važiuoju dabar. Nu tu Dieve mano… Žinojau, gerai iš tikrųjų, kada. Žinot, jo… Čia jūs jau mane pakabinsite.

– Gal bent amžių atsimenate?

– Atsimenu aš ir datą, tik dabar taip staigiai užklausėte ir užkrito. Taigi žinojau gerai, istorijos mokiausi, čia buvo komentuojama Žalgirio mūšio jubiliejus, paveikslas buvo atvežtas į Lietuvą. Och tu Dieve. Nu, užkrito. Tikrai nepasakysiu dabar. Bijau ką nors pasakyti. Panašiai galiu pasakyti, bet bijau, kad…

– Pasakykite bent panašiai.

– Nesakysiu visai. Juokingai tada aš pats atrodysiu.

– Kokiais atvejais piliečiai gali kreiptis į Konstitucinį Teismą?

– Na, pilieičiai negali kreiptis į Konstitucinį Teismą. Gali kreiptis Seimas, prezidentas. Įstatyme nenumatyta, kad pilietis galėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą.

– Kuris mėnuo anksčiau vadintas vasariu?

– Vasaris ir yra vasario mėnuo.

– Bet anksčiau vadintas kitas.

– Na gal jūs žiūrite pagal kokį kinų kalendorių ar ką nors… Kiek aš atsimenu, ir sausis, ir vasaris, ir kovas, ir balandis, visi mėnesiai mano laikmečio, sakykime, kitaip tikrai nevadinome mes tų mėnesių. Nežinau… Nežinau. Negirdėjau, kad vasario mėnesį vadintų kaip kitaip.

Teisingi atsakymai

Žalgirio mūšis įvyko 1410 m. liepos 15 d.

Pagal Konstituciją, teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą turi prezidentas, dalis Seimo narių ar visas Seimas, Vyriausybė, teismai. Piliečiams tokia teisė nenumatyta, nors jau keletą metų rengiamasi ją įteisinti.

Vasariu anksčiau vadintas sausis. Jis turėjo dar keletą pavadinimų: ragas, siekis, sausas, sausinis, pavasario mėnuo, pustis, didysis ragutis.

Nors dauguma politikų, išgirdę, kad jų laukia žinių ir loginio mąstymo patikrinimas, ima juokauti, kad reikėtų pavartyti enciklopediją ar pasikartoti mokykloje išmoktas žinias, J. Jagminas iš karto sutiko atsakyti į klausimus. Vėliau išgirdęs teisingus atsakymus, jis pasiteisino porą valandų praleidęs su Žemaitijos pedagogais ir klausęs rimtų kalbų, todėl esą buvo sunku susikaupti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją