G.Kirkilas jaučia partiečių palaikymą?

Premjeras ir socialdemokratų lyderis G. Kirkilas sako esąs išreitinguotas lygiai taip pat, kaip ir kiti partiečiai – esą niekas atsidurti sąrašo viršuje nepagelbėjo ir prezidiumas savo rankos nepridėjo.

„Mane reitingavo skyriai ir, beje, aš esu vienintelis partijos pirmininkas, kiek aš žinau, kuris buvo reitinguojamas demokratiškai savo partijoje. Nei ponas Andrius Kubilius, nei ponas Rolandas Paksas, nei ponas Viktoras Uspaskichas, nei kiti nebuvo reitinguojami. Galvoju, kad tai yra labai svarbu, kad žinočiau, koks yra tikrasis požiūris į mane“, - po LSDP tarybos posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

Klausiamas, ar jaučia partijos narių palaikymą, G. Kirkilas buvo lakoniškas: „Taip jaučiu“. Ir pridūrė, kad tą įrodo jam skirta pirmoji vieta sąraše.

„Jeigu aš esu pirmas, aplenkęs toli visus kitus, tai, aišku, yra palaikymas. O jūs ką, įsivaizduojat, kad demokratinėje partijoje gali balsuoti šimtu procentų visi? Taip nebūna, taip buvo tik anais laikais“, - kiek pyktelėjo apie savo populiarumą klausinėjamas LSDP pirmininkas.

G. Kirkilas, be kita ko, teigia nematantis nieko stebėtino, jog jis yra vienas iš nedaugelio partijų lyderių, kurie parlamentaro mandato nesiekia vienmandatėje rinkimų apygardoje.

„Ir vienmandatėje ir daugiamandatėje yra vienodi Konstitucijos suteikiami šansai. Mes turime mišrią rinkimų sistemą. Tai yra tik kai kurių populistų mėginama pasakyti, kad vieni Seimo nariai yra vienokie, kiti – kitokie. Tai yra populizmas! Mes turim mišrią rinkimų sistemą ir visi Seimo nariai yra vienodi. O partija nusprendė (aš sakiau, kaip partija nuspręs, taip ir darysiu): arba man reikia dirbti vienoje apygardoje, arba man reikia dirbti visose apygardose“, - sakė G. Kirkilas.

Premjeras, be kita ko, teigia, jog po rinkimų, kad ir kokie būtų rezultatai, Vyriausybė nebus sudaryta apeinant socialdemokratus.

„Vilmorus“ duomenimis, liepos mėnesį socialdemokratus rinkti buvo nusiteikę 10,1 proc. respondentų. Už socialdemokratus populiaresnės pasirodė opozicinės jėgos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija.

„Ekspilietininkai“ – sąrašo gale

Pas socialdemokratus perbėgę buvę „pilietininkai“ gerų pozicijų neužima. Vladimiras Orechovas – 93-čias, Juozas Jaruševičius – 127-tas, Algirdas Ivanauskas – 139-tas. Iš jų vienintelis A. Ivanauskas kandidatuos ir vienmandatėje Ignalinos-Švenčionių rinkimų apygardoje.

Teisingumo ministras Petras Baguška į sąrašą išvis nepateko, po reitingavimo skyriuose ir prezidiumo revizijų jis užima žemesnę nei 141-ą vietą. Ministras neturi ir jam skirtos vienmandatės rinkimų apygardos.

P. Baguška į preliminarius socialdemokratų sąrašus įrašytas buvo dar tuomet, kai priklausė Pilietinės demokratijos partijai (PDP) ir net buvo jos prezidiumo narys. Tuomet ministras kolizijos neįžvelgė, tačiau kiek vėliau pasitraukė ir iš PDP prezidiumo, ir iš narių apskritai.

LSDP lyderis G. Kirkilas, paklaustas, kodėl P. Baguškai neatsirado vietos partijos sąraše, atsakė tik tiek: „Skyriai neiškėlė“.

Socdemų dvidešimtukas

Po G. Kirkilo pavardės LSDP sąraše rikiuojasi Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, partijos pirmininko pavaduotoja Milda Petrauskienė, susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, parlamentaras Zigmantas Balčytis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, dabartinė socdemų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė, parlamentaras bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, o dešimtuką užbaigia Seimo narė, Ekonomikos komiteto vadovė Birutė Vėsaitė.

Antrająjį dešimtuką pradeda premjero patarėjas, vienas iš socialdemokratų jaunimo atstovų Linas Jonauskas, po jo seka Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Justino Karoso pavardė. Į Seimą 13-uoju numeriu žygiuos Vytenis Andriukaitis, o toliau sąraše pagal eiliškumą išdėliotos Akmenės rajono merės Eugenijos Meškienės, parlamentarų Algimanto Salamakino, Broniaus Bradausko, Romos Žakaitienės, finansų ministro Šadžiaus, Seimo nario Algirdo Syso bei verslininko, buvusio Pasvalio savivaldybės tarybos bei Seimo nario Jono Budrevičiaus pavardės.

Iš pirmojo dvidešimtuko šeši socialdemokratų kandidatai neturi vienmandačių rinkimų apygardų – G. Kirkilas, Č. Juršėnas, M. Petrauskienė, E. Meškinė, R. Žakaitienė ir J. Budrevičius. Tai reiškia, kad šiems kandidatams partijos sudarytas sąrašas yra vienintelė galimybė patekti į parlamentą.

Į parlamentą kandidatuos ir sostinės savivaldybės tarybos narys, LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Romas Adomavičius – jis sąraše 38-tas.

Sąraše kandidatuoti į parlamentą žada ir kompozitorius bei premjero patarėjas kultūrai Faustas Latėnas (108 vieta), buvęs sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas ( 120 vieta).

Šis sąrašas penktadienį buvo patvirtintas LSDP taryboje.