Po daugiau kaip dvejus metus trukusio bylinėjimosi nepalankų sprendimą išgirdę sutuoktiniai Kristina ir Mykolas T. (pavardės redakcijai žinomos) dar galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

„Būtinai tai padarysime, esame priblokšti – dėl iš sąskaitos pavogtų pinigų praradome sveikatą, naktimis negalėjome užmigti, o teismas mums pareiškia, kad nepatyrėme neturtinės žalos“, - po teismo posėdžio piktinosi garbaus amžiaus sutuoktiniai.

Jie teigia netekę amo, kai iš bylą išnagrinėjusios teisėjos išgirdo, kad už bylinėjimosi procesą privalės padengti teismo patirtas išlaidas. „Tėvuk, dar abu likome po septyniolika litų skolingi“, - negalėjo patikėti Kristina T. , su vyru siekusi prisiteisti 50 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

SEB atstovai antradienį sprendimo išklausyti į teismą neatvyko.

Apie pinigų pasisavinimą sužinojo atsitiktinai

Beveik prieš 30 metų susituokę vilniečiai teismui nurodė, kad santuokos metu sukauptas lėšas saugojo SEB banke. Į sąskaitą sutuoktiniai padėjo ir pusantro milijono litų, kuriuos gavo už parduotą žemės sklypą. Kristinos ir Mykolo T. bėdos prasidėjo dar 2004-ųjų rugpjūtį, kai jie viename salone nusprendė nusipirkti baldų. Nuėję į SEB Naugarduko filialą vilniečiai nusiėmė 2 tūkst. litų.

„Mes visada atsispausdiname sąskaitos likutį, tą padarėme ir tąkart, - DELFI pasakojo Mykolas T. – Kai į ataskaitą pažvelgę pamatėme, kad sąskaitoje yra 100 tūkst. litų mažiau, nepatikėjome. Tačiau kai dar kartą atsispausdinome kvitą, patyrėme šoką“.

Netrukus su banko administracija susisiekę sutuoktiniai sužinojo, kad iš jų sąskaitos vos prieš 15 min. banko filiale Gedimino pr. buvo nuimti pinigai. Banko darbuotojai esą buvo pateikti oficialiai patvirtinti dokumentai, kuriais vienam Ukmergėje registruotam asmeniui buvo patikėta tvarkyti sutuoktinių finansinius ir nekilnojamojo turto reikalus.

„Atsitiktinumas, kad mes tuo metu ketinome pirkti baldus ir mums prireikė pinigų, - sakė Kristina T. – Jeigu būtume nepastebėję, kad kažkas pasisavino mūsų pinigus, greičiausiai būtų tekę jų ieškoti per teismus“.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad banko darbuotojai buvo pateikti suklastoti dokumentai ir netikras notaro patvirtintas įgaliojimas. SEB tikina patikėjęs notariniu įgaliojimu, o patikrinti konfidencialios informacijos pagal tuo metu galiojusius įstatymus negalėjo, todėl esą nusikaltėliai pasinaudojo šia spraga.

Pinigus bankas grąžino po valdybos posėdžio

SEB nukentėjusiems klientams svetimų žmonių sukčiavimo būdu pasisavintus 100 tūkst. Lt grąžino praėjus 6 dienoms po jų paėmimo.

Bankas baudžiamojoje byloje yra pripažintas nukentėjusiuoju, tačiau pinigus pasisavinusių įtariamųjų pareigūnams iki šiol nepavyko rasti. SEB teismui nurodė, kad klientams pinigai buvo grąžinti per protingą terminą – sušaukus valdybos posėdį.

Be to, banko atstovas teisme tvirtino, kad dėl sutuoktinių pareikšto ieškinio teismui patyrė turtinę ir neturtinę žalą – apie viešą teismo procesą buvo paskelbta publikacija žiniasklaidoje.

Kristinos ir Mykolo T. ieškinį nagrinėjęs teismas buvo paskyręs ekspertizę, per kurią esą nebuvo nustatyta, kad tarp banko pinigų pervedimo tretiesiems asmenims ir ieškovų ligų nebuvo priežastinio ryšio.

„Ieškovų pergyvenimai dėl nurašytų pinigų yra subjektyvaus pobūdžio“, - sprendime pabrėžė teismas.