Mokslininkai išnagrinėjo užrašus valstijos chirurgijos skyrių 800 tūkstančių ligonių ligos istorijose per 1985-2001 metus ir nustatė, jog per šį laiką 54 ligonių viduje buvo paliktas 61 medicininis instrumentas. Jų vertinimais, tai reiškia, jog tokios klaidos JAV atsitinka kasmet per 1,5 tūkstančio operacijų.

Dažniausiai pamirštami tamponai, tačiau pasitaiko atveju, kai ligonio kūne pasilieka metaliniai spaustuvai ir elektrodai. Du kartus chirurgai užsiuvo žaizdas, nepastebėję, jog ligonio kūne liko 28 centimetrų ilgio pincetas.

Vienu atveju ligonio kūne pamiršo iš karto 4 tamponus. Pamiršti daiktai buvo aptinkami pilvo ertmėje, krūtinėje, šlaunyse ir kitose ertmėse. Dažniausiai tai sukeldavo audinių trūkius ir uždegimus. Dėl pooperacinių komplikacijų mirė vienas žmogus.

Daugeliu atvejų teko atlikti pakartotinę operaciją šiems daiktams išimti. Buvo atvejų, kai ligoniai net neįtarė, jog jų kūne esama pašalinių daiktų, tai paaiškėdavo tiktai per kitas operacijas, susijusias su kitais susirgimais. Masačūsetse nukentėjusiesiems buvo išmokėta iš viso 3 milijonai JAV dolerių. Du trečdaliai incidentų įvykdavo net ir tuomet, kai, pagal ligoninės taisykles, medicininiai instrumentai buvo perskaičiuojami prieš ir po operacijos.

Dažniausiai tokios klaidos pasitaiko per skubias operacijas, arba tuomet, kai operacijos eiga netikėtai keičiama, tai yra, tais atvejais, kai gydytojams tenka dirbti itin įtemptomis sąlygomis. Be to, antsvorio turintiems ligoniams gresia didesnis pavojus tapti tokių klaidų aukomis.

"JAV per metus atliekama daugiau kaip 28 tūkstančiai operacijų ir, palyginti su šiuo skaičiumi, panašių klaidų procentas yra nedidelis. Tačiau niekas nesako, jog taip turi būti", - pareiškė Bostono medicininių paslaugų kokybės gerinimo nekomercinio instituto prezidentas Donaldas Berwickas. Jo teigimu, šiuo metu medikai rengia specialiąsias priemones, kurios leis sumažinti tokių incidentų skaičių.