LSDP sąraše – 14 jaunimo kandidatų

Prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) besišliejanti Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga (LSDJS) yra pasiūliusi į daugiamandatės apygardos partijos sąrašą įtraukti 14 kandidatų iš jaunimo gretų. Tarp jų yra šios organizacijos vadovas, premjero ir LSDP pirmininko patarėjas Linas Jonauskas, kuriam preliminariai numatyta vieta pirmajame dešimtuke daugiamandatės apygardos sąraše bei vienmandatė Kėdainių apygarda.

Iš socialdemokratų jaunimo į Seimą žygiuoti pasiruošęs ir LSDJS valdybos narys Andrius Mikšta bei Šiaulių miesto tarybos narys Andrius Šedžius. Šie jaunieji socialdemokratai įtraukti į bendrą sąrašą dalyvauti rinkimuose daugiamandatėje apygardoje, jiems skirtos ir vienmandatės: A. Mikštai – Skuodo-Mažeikių apygarda, A. Šedžiui – Šiaulių Saulės apygarda.

Kiti kandidatai pasiūlyti rinkimuose dalyvauti tik bendrame partijos sąraše. Tarp jų yra Arūnas Dudėnas, Žaneta Klebanskaja, Justas Pankauskas, Aurimas Jurčius, Elžbieta Žurovska, Julija Kvedorelytė, Aivaras Kadziauskas, Julius Čiegis, Evaldas Vaineikis, Giedrius Mociūnas bei trejus metus LSDJS nepriklausantis, tačiau anksčiau aktyviai jaunimo veikloje dalyvavęs, dabartinis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Juras Požėla.

Visi jaunimo atstovai šiuo metu yra išdėlioti sąraše į daugiamandatę apygardą, tačiau konkrečios vietos paaiškės tuomet, kai išreitinguotas sąrašas sugrįš iš partijos skyrių bei bus patvirtintas LSDP taryboje. L. Jonausko teigimu, su partijos vadais bus tariamasi, kad bendrame sąraše socdemų jaunimo atstovai kiekviename dešimtuke gautų po vieną vietą, bet esą ši galimybė dar nėra aptarta partijos viduje.

„Darbiečių“ jaunimas į Seimą žygiuoja atskirai

Didžioji dalis su Darbo partija dirbančios jaunimo organizacijos „Darbas“ narių į Seimą balotiruotis ketina neseniai įregistruotos Leiboristų partijos sąraše. Kaip DELFI teigė šios partijos bei organizacijos „Darbas“ vadovas Viktoras Fiodorovas, naujoji partija šiuo metu jau formuoja daugiamandatės apygardos sąrašą ir skirsto vienmandates apygardas, o jos kandidatų pagrindą sudaro jaunimo organizacijos „Darbas“ nariai.

„Tačiau ne visi jaunimo organizacijos nariai yra mūsų kandidatai. Niekas nedraudžia jaunimo organizacijos nariams kandidatuoti Darbo partijos sąraše, nes mes juk nesame nei susipykę, nei atsiskyrę nuo jų. Tiesiog niekas nedraudžia, jeigu nori, gali kandidatuoti su Darbo partija ar su Leiboristų partija“, - DELFI sakė V. Fiodorovas.

Vienas tokių „darbiečių“ sąraše atsidūrusių kandidatų iš jaunimo organizacijos yra buvęs Darbo partijos atsakingasis sekretorius Vytautas Gapšys. Pastarasis yra įtariamasis byloje prieš Darbo partiją dėl neskaidrios buhalterijos tvarkymo. Darbo partijos sąraše į daugiamandatę apygardą V. Gapšiui yra numatyta trečioji vieta, į Seimą jis kandidatuos ir vienmandatėje Plungės-Rietavo apygardoje.

Jaunimo organizacija „Darbas“ į Darbo partijos sąrašą yra delegavusi dar kelis kandidatus, kurie, be kita ko, varžysis ir vienmandatėse apygardose: Vaida Giraitytė kandidatuos Marijampolės apygardoje, Valdas Skarbalius - Jonavos, Justina Vitkauskaitė - Šaiulių Dainų apygardoje.

Kiti kandidatai iš jaunimo organizacijos „Darbas“ Seimo rinkimuose dalyvaus daugiamandatėje apygardoje Darbo partijos sąraše: tarp jų yra Gražvydas Babilius, Vaidas Kaluževičius, Tomas Dusevičius, Ingrida Baltušytė.

Liberalcentristai ir Liberalų sąjūdis daug vietų jaunimui nežada

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) sąraše vieta yra suderėta vienam Jaunųjų liberalcentristų atstovui. Pasak „jaunimiečių“ valdybos pirmininko Dano Dambrausko, tradiciškai sutariama, kad LiCS sąraše Jauniesiems liberalcentristams skiriama 21-ą vieta. Tai patvirtino ir LiCS atsakingasis sekretorius Klemensas Rimšelis, tačiau, jo teigimu, dar nenuspręsta, kurio konkretaus asmens pavardė bus įrašyta.

Tuo metu patys „jaunimiečiai“ yra iškėlę tik vieną kandidatą – patį D. Dambrauską. Jo kandidatūrą jau patvirtino ir Jaunųjų liberalcentristų valdyba, ir taryba.

Liberalų sąjūdis taip pat yra pasiūlęs bendradarbiauti jaunimo atstovams iš Lietuvos liberalaus jaunimo (LLJ), tačiau šie konkretaus atsakymo, ar norėtų prisidėti, nėra davę.

Socialliberalų jaunimas – prieš ekssocialliberalę, „pensijų ministrę“ V.Blinkevičiūtę

Naujoji sąjunga (socialliberalai) taip pat rezervavo vietas kai kuriems jaunimo organizacijos atstovams. Vienas jų yra NS komunikacijos vadovas, Jaunimo reikalų tarybos prie Vyriausybės narys Marius Ulozas, kuris yra įtrauktas į partijos sąrašą daugiamandatėje apygardoje bei Vilniaus Šeškinės apygardoje žada mesti iššūkį buvusiai socialliberalei, perbėgusiai pas socialdemokratus, socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei.

Lietuvos jaunųjų socialliberalų sąjunga (LJSS) yra pasiūliusi ir kitų kandidatų: Denisas Michalenko dėl parlamentaro mandato varžysis Šiaulių Aušros apygardoje, Kauno rajono tarybos narys Arūnas Karlonas – Kauno – Kėdainių, Svajūnas Mackevičius – Nevėžio, Inga Stulpinienė – į Seimą patekti sieks Šiaulių kaimiškojoje apygardoje.

Konservatoriai ir „tvarkiečiai“ vietų jaunimui nerezervavo

Skirtingai nei kitos partijos, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) specialių vietų jaunimui nerezervavo. Šalia konservatorių veikia jaunimo organizacija Jaunųjų konservatorių lyga (JKL), tačiau patekti į rinkiminį sąrašą šios organizacijos nariai galėjo bendra tvarka, nes daugelis JKL narių kartu turi ir TS-LKD partijos nario bilietą.

„Ne, mes kažkokių specialių lengvatų tikrai netaikėm. Jauni žmonės galėjo būti keliami bendra tvarka, reitinguojami partijos skyriuose ir tiek. Įsivaizduokit, ar jūsų neįžeistų, jeigu būtų nustatytos specialios kvotos moterims ir panašiai. Mano nuomone, tai visiškai nereikalinga. Mūsų partijoje buvo taikomas nuogas reitingas, atsižvelgiama į tai, kaip aktyviai veikiama partijos skyriuose“, - DELFI pasakojo konservatorių vykdomasis sekretorius Arvydas Vidžiūnas.

Panaši situacija „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje, kuri neturi šalia veikiančios jaunimo organizacijos. Jaunieji politikai yra susibūrę į grupę partijos viduje, kuriai vadovauja Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Jonas Juodka, tačiau dar beformuojamame bendrame partijos sąraše į daugiamandatę apygardą ir jau sudarytoje vienmandatininkų eilėje jaunimas buvo vertinamas kartu su politikos vilkais.

„Mes nesiūlėm specialių vietų nei jaunimui, nei moterims, nei pensininkams. Visi buvo vertinami pagal tai, kiek aktyviai veikia partijoje, ar galės laimėti, jeigu tai vienmandatė apygarda, arba pagal tai, kiek stiprūs yra skyriuose“, - DELFI pasakojo „tvarkiečių“ vicepirmininkas, parlamentaras Valentinas Mazuronis.