Todėl knygos „150 sveikiausių produktų Žemėje“ autoriaus buvo paprašyta atnaujinti kai kurių jo mėgstamiausių produktų sąrašą, į jį įtraukiant tik tuos, kurių galima rasti visur, bet kurie į mūsų prekių krepšelius patenka itin retai, rašoma nytimes.com.

Burokai

Burokus vertinkite kaip raudonuosius špinatus, sako J. Bowdenas, nes tai yra folatų šaltinis, be to, juose yra raudonų pigmentų, kurie gali apsaugoti žmogų nuo vėžio. Kaip valgyti: gaminti salotas iš šviežių, nevirtų, tarkuotų burokų. Terminis apdorojimas mažina buroko antioksidacines savybes.

Kopūstai

Juose gausu tokių medžiagų, kaip sulforafanai – manoma, kad šie junginiai suaktyvina priešvėžinius organizmo fermentus.

Lapinis runkelis

Lapinė žalia daržovė, kurioje gausu karotinoidų, apsaugančių nuo akių senėjimo. Kaip valgyti: sukapoti ir paskrudinti alyvų aliejuje.

Granato sultys

Mažina kraujospūdį, jose gausu antioksidantų.

Džiovintos slyvos

Jose daug antioksidantų. Kaip valgyti: suvynioti į džiovintą kumpį ir iškepti.

Moliūgų sėklos

Maistingiausia moliūgų dalis, kurioje yra magnio. Didelis šios mineralinės medžiagos kiekis maiste siejamas su sumažėjusia ankstyvos mirties rizika. Kaip valgyti: paskrudintas kaip užkandį arba smulkintas, užbarstytas ant salotų.

Sardinės

J. Bowdenas sardines vadina „sveiku konservuotu maistu“.

„Jose daug omega-3 riebiųjų rūgščių, beveik nėra gyvsidabrio ir yra daug kalcio. Taip pat jose yra geležies, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario ir mangano, bei pilnas B grupės vitaminų rinkinys“, - sako jis. Kaip valgyti: rinkitės sardines, konservuotas alyvų arba sardinių aliejuje. Valgykite vienas, įmaišytas į salotas, su skrudinta duona arba trintas su garstyčiomis ir svogūnais.

Ilgoji ciberžolė

„Prieskonių superžvaigždė“ gali pasižymėti priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Kaip valgyti: sumaišykite su plakta kiaušiniene ar bet kokiu daržovių patiekalu.

Šaldytos mėlynės

Nors šaldymas gali suskaidyti kai kurias vertingas vaisių ir daržovių medžiagas, šaldytų mėlynių galima gauti bet kuriuo metų laiku ir jos negenda. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad mėlynės tikrai gerina atmintį.

Konservuoti moliūgai

Mažai kaloringos daržovės, kuriose daug ląstelienos ir imuninę sistemą stimuliuojančio vitamino A; užpildo skrandį labai nedideliu kalorijų kiekiu. Kaip valgyti: sumaišyti su šiek tiek sviesto, cinamono ir muskato

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)