Svarbiausia – šviesa ir saugumas


Konsultuoja Vaiko raidos centro ankstyvosios reabilitacijos skyriaus vedėja Laima Mikulėnaitė

Vaiko kambarys… mamai

Naujagimis nepasakys, ar jam skirtas kambarys patinka ar ne. Todėl įrenginėdami naujojo gyventojo kambarį tėveliai pirmiausia jį ruošia sau. Tai bus aplinka, kurioje mama ir mažylis praleis daug laiko, spręs įvairias problemas, džiaugsis, žais... Vaikų kambario kūrimas – tai savo, kaip mamos, atsakomybės suvokimas, noras parodyti kūdikiui išmonę, kūrybą, meilę, rūpestį.

Kūdikius bent iki šešių mėnesių rekomenduojama migdyti kambaryje, kuriame miega tėveliai. Viena vertus, mamytėms patogiau naktį keltis, saugiau, nes tėvai girdi mažylį, o ir šis šalia jų jaučiasi saugesnis. Tik svarbu vaiką guldyti atskirai lovelėje, kad žinotų turįs savo miegojimo vietą. Populiari nuomonė, kad savo lovose migdomi vaikai auga savarankiškesni.

Penkios taisyklės

Mokslininkai įrodė, kad nuo šviesos priklauso vaiko nuotaika ir pažinimo įgūdžių raida. Todėl pirmoji taisyklė – vaiko kambarys turi būti šviesus ir gerai apšviestas tiek dieną, tiek sutemus. Antroji taisyklė – turi būti gana lengva palaikyti švarą, nes vaiko kambarį reikia dažnai valyti. Trečioji – kambaryje turi būti tik būtiniausi daiktai.

Maži vaikai beveik nesidomi aplinka, įvairios detalės tik dirgina. Ketvirtoji – kambario baldai turi būti saugūs. Atsisakykite metalinių baldų rankenėlių, nepirkite baldų aštriais kampais. Baldai turi būti pagal vaiką: mažiems – maži, didesniems – didesni.

Patys būtiniausi

Konsultuoja interjero dizainerė Vita Puronienė

Naujagimio komplektas – lovytė ir komoda

Svarbiausias baldelis – lovytė. Ji turėtų būti tvirta ir pagaminta iš ekologiškų medžiagų. Lovytę statykite šviesioje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje, tačiau ne prie lango ir ne šalia radiatoriaus. Virš lovelės nekabinkite jokių paveiksliukų, lentynų ar kitų sunkių daiktų, kurie gali nukristi ir sužeisti mažylį.

Jei yra erdvės, smagu įsigyt fotelį ar supamąją kėdę, kurioje mama, patogiai įsitaisiusi, gali pamaitinti kūdikėlį, o vėliau paskaityti pasakėlę. Stenkitės pirkti daugiafunkcinius baldus. Pavyzdžiui, užuot įsigiję vystymo stalelį ir komodą paieškokite platesnės ir neaukštos komodos, ant kurios būtų galima įrengti saugią vietelę vaikui pervystyti. Komodos viršutiniuose stalčiuose galėsite sudėti svarbiausias higienos priemonės, apatiniuose – drabužėlius.

Geriausia rinktis natūralių medžiagų baldus. Dabar jau galima įsigyti ne lakuotų, o natūraliais sėmenų ar kitais aliejais aliejuotų baldelių. Laminuoti ar plastikiniai turi cheminių medžiagų, kurios jautresniems vaikams gali būti ir pavojingos. Kūdikio kambaryje verčiau nestatyti baldų minkštais apmušalais, kurie kaupia dulkes.

Svarbios smulkmenos

■Pagalvokite, kur sudėsite vaiko žaislus. Jei vietos nedaug, geriausia juos sukrauti į dėžes su ratukais. Arba ant sienų prikabinti spalvingai nudažytų lentynų.

■Galima išsiversti ir be kilimo, bet ūgtelėjusiam mažyliui žaisti ant grindų smagiausia. Be to, kilimas teikia jaukumo. Rinkitės natūralaus pluošto nedidelį kilimėlį. Jei vaikas nėra alergiškas, galima patiesti ir žaismingą žaidimų kilimėlį: su gatvėmis, keliais, namukais ir pan.

■Naujagimio kambariui tinka kamštinė danga, kuri šilta, jauki, lengvai valoma. Dažnai rekomenduojamos šildomosios grindys, tačiau jos sausina orą, o tai nėra sveika.

■Lempos palubėje neužteks. Įsigykite dar ir stalinę arba sieninę, kurią būtų patogų įjungti keliantis naktį pažiūrėti kūdikio. Geriausia įsigyti specialų šviestuvą, kai galima reguliuoti šviesos srautą.

■Tapetai kambarį pagyvina, nors trumpiau juos naudosite. Jei vaikas mažas, po kiek laiko vis tiek norėsis atnaujinti kambarį pagal poreikius, taigi tapetai – puikus sprendimas, kai galima eksperimentuoti su spalvomis, vaizdais.

■Kūdikio kambariui tinka ne tik rožinė arba melsva spalva. Puikiai tiktų ir žalsva, labai šviesi pilkšva su violetiniu, mėlynu ar žaliu atspalviu.

■Paveikslai ir nuotraukos pagyvina visas erdves. Tačiau jų tematika turėtų būti suprantama ir įdomi kambario gyventojui.

Kambarys – auklėtojas

Konsultuoja radiostezininkas Jonas Jukonis Aplinka turi įtakos vaiko būdui: bus uždaras ar draugiškas, optimistas ar pesimistas, lyderis ar nuolatinis pastumdėlis. Įrengti gražų ir saugų kambarį naujagimiui labai atsakinga užduotis.

Pirmas dvi savaites naujagimį rekomenduojama laikyti specialiame pintame lopšyje tėvų miegamajame. Po dviejų savaičių vaiką guldykite ant didelio dvigulio čiužinio, padėto ant grindų. Jis turi būti priglaustas prie sienos. Tarp sienos ir čiužinio įterpkite pagalvėlę, kuri saugos, kad vaikas nesusitrenktų galvytės. Prie čiužinio patieskite kilimą.

Ant lubų, virš čiužinio, pritvirtinkite kontrastingų spalvų žaisliukų (pavyzdžiui, geltonų ir juodų, juodų ir baltų, raudonų ir baltų). Naujagimio rega yra labai silpna, todėl žaislai neturėtų kabėti aukščiau nei 30 cm nuo jo.

Žaislelius keiskite kas dvi savaites – taip spartinsite vaiko raidą. Geriausia, jei žaisliukų tėveliai pagamintų patys. Jiems sureiks geros energijos, kuri reikalinga augančiam mažuliui.

Po kelių mėnesių vaiką perkelkite į jam skirtą kambarį. Tinkamai parinktas ir įrengtas vaiko kambarys gali tapti svarbia pagalbine auklėjimo priemone. Daiktai, esantys aplink, spalvos padės mažyliui suvokti pasaulį. Jei tik galite, vaikui skirkite kambarį su langais į rytų pusę. Jis asocijuojasi su aušra.

Fengšui meistrai rekomenduoja vaikų kambarį įrengti kaip galima arčiau įėjimo į butą ar namą, kad į kambarį patektų galingesni energetikos srautai. Vaiko kambarys neturėtų būti prie virtuvės, tualeto ar laiptinės. Čia negali būti televizoriaus, kompiuterio ir… veidrodžio (veidrodis – tai tarsi tiltas tarp praėjusio ir šio gyvenimo, gali turėti blogos energijos).

Stenkitės, kad vaiko kambaryje būtų gerai matomos spalvingos knygelės, kurios žadintų žinių, mokslo meilę, sienas puoštų gražūs paveikslėliai.

Turbūt mažai kas žino, kad mokslininkės Marijos Kiuri vaikystės kambario sienos buvo išklijuotos fizikos paskaitų rankraščių lapais. Pradėjusi lankyti mokyklą ji iš karto tapo geriausia fizikos mokine. Visos formulės, kurias mokytojas rašydavo ant lentos, buvo seniai žinomos, nes ji gyveno tarp jų…

Naujame, rugpjūčio mėnesio, „Tavo vaikas“ žurnale skaitykite:

„Gyvenimas su ateiviu“ - apie tai, kokie sunkumai laukia mamyčių (tėvelių taip pat) parsivežus naujagimį namo

„Susitikome dėl Emilio“ - tituluota gražuolė, dainininkė, dviejų sūnų mama Sandra Chlevickaitė pagaliau gali džiaugtis šeimynine laime

„Plepės ir avantiūristai“ - įdomūs faktai apie „plika akimi“ nematomus mergaičių ir berniukų skirtumus bei ypatumus

„Švaros misija“ - naudingi patarimai, kaip tvarkyti namus, kad juose būtų ne tik švaru, bet ir sveika gyventi

„Darželių gidas“ - kuo skiriasi valstybiniai, privatūs ir namudiai darželiai?