Technologijos dar turi būti išvystytos, tačiau mokslininkai tiki, jog jie spermatozoidus ir kiaušinėlius galės sukurti iš odos ląstelių ir, sujungus juos, suformuoti embrioną. Vėliau tėvai galės pasirinkti vaiką, pasirinkdami, pavyzdžiui, plaukų spalvą, ūgį, intelektą ar genus be juose užprogramuotų ligų.

Tokias prognozes pateikė garsiausi mokslininkai, kai jų paprašė išreikšti nuomonę apie pažangą reprodukcijoje iki 2038-ųjų, kada bus minimas trisdešimtasis Louise Brown – pirmasis vaikas iš mėgintuvėlio – gimtadienis.

Singapūro biologijos institute dirbantis Davoras Solteris teigė: „Tai reiškia, kad bet kokio amžiaus sulaukę žmonės galės turėti vaikų. Naujagimiai galės turėti vaikų ir šimtamečiai galės turėti vaikų. Taip nutikti gali per artimiausius trisdešimt metų“.

Taip pat mokslininkai teigia, kad nėštumas bus įmanomas dirbtinoje gimdoje, apvaisinimas mėgintuvėlyje kainuos apie 50 svarų už vieną bandymą bei bus kuriami embrionai bandymams.

„Neįsivaizduoju, kaip morališkai mes šiuos embrionus vertinsime ir kokias teises jie turės. Tai gali būti siaubingas startas, o vėliau tapti gyvenimo norma. Galbūt po 30-ies metų mes perskaitysime, kad kažkas pagamino tūkstančius embrionų, išanalizavo tyrimus ir nusprendė, jog tai yra priimtina“, - sakė D. Solteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją