Medžiagos, iš kurių gaminamos vonios


Ketaus vonias
dar prisimename iš tarybinių laikų. Technologinis gamybos procesas beveik nepasikeitė: pirmiausia iš ketaus išliejama forma, kurios paviršius smėliasrove paruošiamas emaliavimui. Paskui tolygiai barstomi specialūs milteliai, kurie įkaitinti virsta emaliu.

Ši technologija gerokai patobulėjo. Ketaus sienelė suplonėja iki 5mm, o emalio paviršius tapo atsparesnis ir glotnesnis, todėl baisiosios rūdžių dėmės šiuolaikinei voniai nebūdingos.

Pagrindiniai ketaus vonių privalumai ir trūkumai.

Privalumai:

1. Nėra triukšmo leidžiant vandenį;

2. Negreitai atšąla vanduo;

3. Tvirta konstrukcija garantuoja ilgaamžiškumą.

Trūkumai

1. Gana storas emalio sluoksnis, kuris „bijo“ smūgių aštriais kietais daiktais;

2. Vonia santykinai ilgai įšyla, t.y. dažnai tenka jausti šaltą paviršių basomis kojomis.

3. Sunku parsigabenti iš parduotuvės, nes jos svoris gali siekti 120-150 kg.

Metalinė (lakšto) vonia gaminama presuojant specialius plieno lakštus ir padengiant emaliu. Ši vonia iš esmės skiriasi nuo ketaus vonios, nors emaliavimo technologija panaši.

Šios vonios turi keletą specifinių savybių, kurias gamintojai sėkmingai išnaudoja. Emalio sluoksnis yra labai plonas, vienalytis ir tolygesnės spalvos, nesibraižo, nekeičia spalvos, atsparios chemikalams ir pan. Vonia žymiai lengvesnė. Žymiai didesnis modelių pasirinkimas, lyginant su ketaus voniomis, be to, didžiausi gamintojai siūlo neslystančią dangą, valymą lengvinančią dangą ir pan. Geriausi gamintojai suteikia net 30 metų garantiją!

Akrilinės vonios gaminamos formuojant įkaitintą termoplastiką pagal norimą formą ir sutvirtinant konstrukciją papildomais armuojančiais sluoksniais.

Pagrindinis akrilinių vonių privalumas – neribota formų ir funkcijų įvairovė, kuri leidžia iš akrilo gaminti baseinus su visomis masažinėmis funkcijomis. Tačiau akrilas kaip medžiaga – minkštesnė negu emalis, todėl prausti šuniuką aštriais nagais tokioje vonioje nerekomenduotume, o ir plaunant vonią negalima naudoti metalinio šepetėlio.

Taip pat tokioje vonioje negalima užmerkti skalbinių, nes chemikalai veikia akrilą. Tiesa, šios vonios nesunkiai restauruojamos švelniausiu švitriniu popieriumi ir poliravimo pastomis. Dėmesio, akrilinės vonios gali suskilti, jeigu įvyksta konstrukcijos persikreipimai.

Sekančiame numeryje papasakosime, į ką atkreipti dėmesį renkantis vonią, taip pat apžvelgsime vonių dydžius ir talpas