Skamba absurdiškai, bet XXI amžiuje dauguma universitetų vis dar naudoja studijų knygeles, kurių, šiais informacinių technologijų laikais, nepavadinsi kitaip nei „atgyvena“. Studentai šį fenomeną vadina nesusipratimu. „Tiesiog papildomas darbas. Ištaisęs darbus dėstytojas pažymius suveda į duomenų bazę, juos galima pasitikrinti internete. Tačiau, nepaisant to, reikia tartis su dėstytoju, kada jis galės pasirašyti studijų knygelėje, važiuoti į universitetą. Vasarą dažnai nutinka taip, kad dėstytojo neįmanoma „pagauti“. O parašas būtinas – kol visų parašų nėra, dekanas neuždės antspaudo. Be jo nebūsi prileistas prie kitos sesijos egzaminų“, - „15min“ sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentė Eglė.

Ši aukštoji mokykla yra įdiegusi elektroninę sistemą, prie kurios prisijungus, matomi ne tik pažymiai, bet ir vidurkiai, tvarkaraščiai, informacija apie praktiką ir kita. VGTU pamažu naikina studijų knygeles - rugsėjį įstoję studentai studijų knygelių nebegaus. Tačiau šiuo metu studijuojantys jas turės pildyti, kol baigs studijas. Kauno technologijos universitetas taip pat ketina atsisakyti studijų knygelių. Tuo tarpu Klaipėdos universiteto (KU) studentai elektroninės sistemos nėra matę ir artimiausiais metais nematys.

Elektroninė sistema pilnai įdiegta tik Vilniaus universitete (VU). Pasak jo atstovų, rugsėjį studijų knygelių nebeturės nė vienas studentas.

Visuose universitetuose sava tvarka. VGTU studentė Eglė pasakojo, kad jos kursas dažniausiai knygeles neša „kolektyviai“. Tokiu atveju per keliolika minučių dėstytojas padeda kelias dešimtis parašų. „Dažniausiai jie net nežiūri, koks ten pažymys įrašytas, tad „suklastoti“ įvertinimą nesunku, bet jokio tikslo nėra, nes tos knygelės tik formalumas, tikrieji pažymiai yra duomenų bazėje. Kaip dokumentas, studijų knygelės praverčia tik einant į egzaminus. Ir tai – per trejus metus vos vieną kartą dėstytojas tikrino, ar yra visi parašai. Vienas studentas tąsyk buvo neprileistas prie egzamino, nes neturėjo dekano antspaudo“, - sakė studentė.

Tačiau su grupe pas dėstytoją nespėję studentai nesijaudina. Kartais palieka knygeles dekanate, kartais tiesiog nukopijuoja parašus. „Aš jau turiu visus parašus, bet keli kurso draugai nespėjo susirinkti. Tačiau jie ir nesistengia – dažniausiai susirūpina artėjant sesijai. Kviečia draugus, kurių ranka nedreba, kad nukopijuotų parašą. Tada gauna dekano antspaudą ir būna ramūs iki kitos sesijos“, - studentų kasdienybės užkulisius pasakojo Eglė.

Knygelės - ne visiems studentams

Rugsėjį VGTU pradėję studijuoti pirmo kurso studentai bei magistrantai studijų knygelės nebeturės. „Antro, trečio, ketvirto kurso bakalaurai knygeles turės iki studijų pabaigos. Toks naujas rektoriaus įsakymas. Informacinę sistemą pradėjome diegti 2001 metais, kitąmet bus pirmi metai, kai dalis studentų visiškai neturės studijų knygelių. Žiūrėsime, ar tai pasiteisins. Jei pasiteisins, dar po metų svarstysime, ar panaikinti jas apskritai visiems studentams“, - sakė VGTU Studijų direkcijos direktorius Vytautas Plakys.

Tiesa, ir 2-4 kursų VGTU studentams paliekama išeitis – „galima“ studijų knygelę pamesti. Tokiu atveju studentas atleidžiamas nuo parašų rinkimo ir nauja knygelė neišduodama.

Elektroninę sistemą diegia ir KTU

Prie informacinės sistemos pamažu pereina ir Kauno technologijos universitetas (KTU). Rugsėjį pirmakursiai studijų knygelių nebegaus. Bet taip lengvai, kaip VGTU, jos atsikratyti nepavyks - pametę gaus naują.

„Jei spėsime viską suderinti, rugsėjį turėtume pereiti prie elektroninės sistemos. Tačiau šiuo metu studijuojantys turi sutartis, reikia užbaigti jų bylą taip, kaip numatyta. Tad pametus, ko gero, bus išduodamos naujos knygelės“, - sakė KTU Studijų reikalų tarnybos direktorius Linas Svilainis.

Studijų knygelę pametusio studento pažymiai bus „atgaminami“ iš žiniaraščių. Pasak L.Svilainio, dingus žiniaraščiams, studijų knygelės įgautų svarią reikšmę. „Žiniaraštis yra pagrindinis dokumentas, knygelės – papildomas šaltinis. Dar nėra taip nutikę, tačiau, jei žiniaraščiai dingtų, manau, pažymius surašytume iš studijų knygelių“, - sakė KTU atstovas.

Studijų knygelių naudą įžvelgė ir studentai. Klaipėdos universiteto (KU) studentės Erikos nuomone, jos yra patikimesnės, nei informacinė sistema. „Mokykloje buvo elektroniniai dienynai. Pasitaikė, kai sistema „užstrigo“ ir visą dieną negalėjome prisijungti. Kiti namuose neturi interneto. Su studijų knygelėmis viskas paprasčiau – po egzamino jas paliekame dėstytojui, po kelių valandų ar dienų atsiimame su parašu. Žinai pažymį, turi parašą ir gali būti ramus“, - sakė KU studijuojanti Erika.

KU informacinės sistemos nėra, tad studijų knygelės turi didesnę reikšmę. „Knygelės yra ir dar bus. Informacinės sistemos kol kas neturime. Knygelėse esantys pažymiai nuolat sutikrinami su žiniaraščių duomenimis, tad suklastoti jų neįmanoma“, - sakė KU Studijų departamento direktoriaus pavaduotoja Vanda Straškienė.

Jos teigimu, knygelės reikalingos ne tik prieš egzaminus, bet ir atsiimant diplomą.