ELTA primena, jog nepaisydamas Prezidento teikimo atleisti V. Greičių Seimas liepos 3 d. nusprendė palikti jį vadovauti Aukščiausiajam Teismui.

"Seimas privalėjo atleisti Aukščiausiojo Teismo pirmininką V. Greičių, o to nepadaręs pasielgė neteisėtai", - Eltai teigė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris.

Teisininko teigimu, liepos 8-ąją pasibaigus kadencijai V. Greičius negalės teisėtai eiti pareigų.

"Seimas galėjo tik atleisti - kitaip sakant, konstatuoti teisinį faktą, kad jo kadencija pasibaigė. Kas daroma po to - skiriamas kitas, tas pats, laikinai ar nuolatinai, jau kitas klausimas. Bet kai kadencija baigiasi, jis turi būti atleidžiamas", - sakė E. Kūris.

Anot konstitucinės teisės specialisto, liepos 9-ąją Aukščiausiasis Teismas bus be vadovo. "V. Greičius jokiu būdu negalės eiti pareigų. O jeigu eis, tai bus neteisėta", - teigė E. Kūris.

V. Greičių pareigose palikti nusprendę parlamentarai teigė manantys, kad su V. Greičiumi gali mėginti susidoroti Prezidento aplinka, ir priekaištavo V. Adamkaus patarėjai Aušrai Rauličkytei, kuri sakė, jog Seimas tiesiog negali palikti pareigose kadenciją baigiančio teismo pirmininko. Tai įvairių parlamentinių frakcijų nariai vadino spaudimu.

Šią savaitę Seimas į plenarinius posėdžius rinktis nenumato. Plenariniai posėdžiai planuojami liepos 14 ir 15 dienomis.

V. Adamkus į Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas siūlo Joną Prapiestį, kuris dabar vadovauja šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriui.