Blogą įtaką madoms šiais metais padarė atsakas teroristiniams išpuoliams, atsakomiesiems bombardavimams ir biologiniam karui. Kai kurie dizaineriai į tai reagavo sukurdami kolekcijas, kuriomis demonstravo mezginiais apsigobusius pabėgėlius arba apsiribojo šiek tiek nekaltesniais modeliais. Mada giliai įsišaknijo Motinoje Žemėje – sugrįžo bohemiškų hipių įvaizdžiai ir neįprasti folkloriniai meksikiečių menininko Frida Kahlo elementai.

Kiti dizaineriai savo kolekcijų tema pasirinko atitrūkimą nuo tikrovės ir įnešė įvaizdžius iš labai tolimų vietovių. Indiškas Nehru švarkas, afrikietiškas kaftanas, ispaniški raukiniai, tibetietiški avikailiai ir drapiruotos vakarinės suknelės tiesiai nuo Olimpo kalno – visa tai spindėjo multikultūriškumo dvasia. Tuo pačiu pasižymėjo ir Amerikos indėnų bei čiabuvių elementų įkvėpti modeliai.

Šiais metais kuriami modeliai buvo dideli, milžiniški ir perdėti – tai reiškia dideles akis, dideles rankines, didelius drabužius ir milžiniškas šukuosenas.

Patinka jums tai ar ne, 2002-aisiais į madą sugrįžo plaukuota vyrų krūtinė. Jei neprisiminsite Ostino Pauerso, tai bent jau pagalvokite apie Yves Saint Laurent M7 vyriškų kvepalų reklamas.

Metų pradžioje Paryžius paplūdo ašaromis sužinojęs, kad garsiausias ir talentingiausias prancūzų mados kūrėjas Yves Saint Laurent visiems laikams atsisveikina su mados pasauliu. Mados industrija taip apraudojo ir legendinio mados ir įžymybių fotografo Herb Ritts bei dizainerio Bill Blass paradimą. Bill Blass buvo žmogus, kuris iš naujo apibrėžė amerikietiškų sportinių drabužių stilių savo rafinuotu, kasdieniškai prabangiu stiliumi.

Mados pasaulis neteko ir Pauline Trigere, kurią geriausiai prisimename dėl jos nepriekaištingo ir kūrybingo siuvėjavimo bei dėl to, kad ji rengė karališkosios šeimos atstovus bei didžiausias įžymybes, tokias kaip Bette Davis ir Vindzoro kunigaikštienę.

Podiumų sugrįžimai

Ant podiumų garsioji 60-ųjų britų manekenė Twiggy, kuriai dabar jau 53-eji, sugrįžo ir pademonstravo Gattinoni kolekciją. Taip pat ir buvęs supermodelis Cindy Crawford, po trejų metų pertraukos išdidžiai žingsniavo per Roberto Cavalli podiumą – ji yra mylimiausia šio italų dizainerio manekenė.

Didžiausią dovaną šiais metais paparaciai gavo Milane per Donatella Versace pavasario sezono kolekcijos pristatymą – jame pasirodė Britney Spears su peršviečiama pastelinės spalvos blizgia vakarine Versace suknele.

Ryškiausi įvykiai ir nesėkmės

Ir dar daugiau modelių naujienų ne ant podiumų – visa eilė supermodelių tapo super mamytėmis – Elizabeth Hurley, Kate Moss ir greitai turinti gimdyti Claudia Schiffer.

Šioje motinystės kategorijoje neverta pamiršti ir serialo “Seksas ir miestas” žvaigždės Sarah Jessica Parker, kuri taip pat susilaukė sūnaus.

Teigiami metai

Tai taip pat buvo ir “realybės” metai, kai moterims skirti žurnalai ir drabužių kompanijos pagaliau pradėjo pripažinti ir garbinti apkūnesnes moteris kaip idealaus moteriško grožio etaloną. Vogue žurnalas, galingas vapsvos juosmens lieknumo modelių ambasadorius, šių metų balandžio mėnesio numeryje išspausdino 12-14 dydžio modelio Kate Dillon nuotraukas. Kanadoje Flare žurnalas rugpjūtį parodė apkūnią Mia Tyler. Na tiek jau to, pasakysime, kad ji yra rokenrolo žvaigždės Steven duktė ir aktorės Liv Tyler netikra sesuo.

Žurnalas Grace šiais metais pažadėjo pademonstruoti gausybę apvalių moterų. Liz Claiborne pradėjo leisti antrąjį žurnalą, skirtą apkūnioms moterims, pavadintą Women.

Kalbant apie Holivudą, keisčiausiu metų stiliumi galima būtų įvardinti Kelly Osbourne, kuri suderino spalvotus plaukus ir eklektiškus drabužius ir sukūrė unikalų, malonų ir pankišką stilių.

Prasčiausia metų naujiena yra tai, kad Saudo Arabijos milijonierius Yeslam Binladin, vienas iš Osama bin Laden 53 seserų ir brolių, įregistravo “Binladin” kaip prekinį ženklą ir pradėjo kurti pigius drabužius. Gal kas norėtų marškinėlių?

Drąsiausias metų žingsnis – teniso žvaigždė Serena Williams, dėvinti prieštaringą juodos odos katės kostiumą varžybų atidaryme.

Labiausiai garbinama metų moteris grožio, proto ir stiliaus kategorijoje – Halle Berry, naujoji James Bond mergina. Netgi bulvariniuose laikraščiuose nesurasime jos nuotraukos, kuri būtų nepatraukli.

Mėgiamiausiais dizaineriais šį sezoną tapo John Galliano ir Alexander McQueen – abu yra maištininkai anglai, kurie savo kolekcijas demonstruoja Paryžiuje ir yra gyvas įrodymas to, kad netgi į Paryžiaus madų pasaulį lengvai gali prasiskverbti ir britai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją