Ieškinio
užtruko, nes išteisintus vienuolika jūreivių atstovaujantis advokatas Valdemaras Stančikas ilgą laiką iš JAV negavo su jūreivių byla susijusios informacijos. Teisininkams pagalbą
suteikti ir Užsienio reikalų ministerija (URM), todėl advokatai teismuose buvo įsivėlę į ginčus su URM.

Motorlaivis „Yalta“ buvo sulaikytas 2003-iųjų birželio pabaigoje Karibų jūroje netoli Barbadoso. Laive buvo rasta apie 3,5 tonos kokaino, kurio rinkos vertė siekė 1,25 mlrd. litų. Iš Panamos į vieną uostų Europoje plaukusią „Jaltą“ sulaikė britų karo laivas ir perdavė JAV Pakrančių apsaugai.

Visi įgulos nariai buvo įkalinti Floridos valstijoje, Tampos miesto kalėjimuose.

Beveik metus laive dirbę jūreiviai buvo laikomi kalėjime Floridos valstijoje. Lietuviai teigė nežinoję apie laivu gabenamą narkotikų siuntą. Dėl sunkių kaltinimų narkotikų kontrabanda „Yalta“ dirbę jūreiviai buvo išteisinti, nors jiems grėsė 18 metų nelaisvės.

Pasak advokato V.Stančiko, jūreiviai iš JAV reikalaus kompensacijos už per metus kalėjime patirtą moralinę ir materialinę žalą.

Lietuvos URM aktyviai dalyvavo jūreivių teismo procese, net JAV buvo išsiuntusi notą.

Lietuvos piliečius laive įdarbino viena agentūra. Klaipėdiečių įgula į Panamą išlydėta 2002 metų gruodžio 29-ąją. Jos darbo kontraktas turėjo pasibaigti po pusmečio - 2003 m. birželio 22-ąją.

Laive vienas jūreivis mirė dėl neva narkotikų perdozavimo. Laivo kapitonu ir vyr. mechaniku tapo ukrainiečiai, o kapitono vyresniuoju padėjėju - kolumbietis. Būtent jis pripažino savo kaltę byloje dėl narkotikų kontrabandos stambiu mastu.

Pasak advokato V. Stančiko, po išteisinamojo nuosprendžio jūreiviai į laisvę iš karto paleisti nebuvo: jie, net nenuėmus antrankių ir grandinių, buvo išvežti atgal į kalėjimą, nes norint išeiti į laisvę ir grįžti namo, jiems dar reikėjo Imigracinio teismo sprendimo.

Gavus sprendimą deportuoti išteisintuosius jūreivius į Lietuvą, 2004 m. birželio 21 d. po metus trukusio įkalinimo be kaltės, lietuviai buvo sugrąžinti į Lietuvą. Paleidžiant suimtuosius jiems net nebuvo grąžinta didžioji dalis iš jų suimant atimtų daiktų ir pinigų. JAV geruoju neatlygino nei turtinės žalos, tame tarpe negrąžinto konfiskuotų daiktų, nei neturtinės žalos.