Vilniaus apygardos teismo sprendimą A. Lučiūno tėvai žada apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. „Akivaizdu, kad teismas ne taip suprato bylos aplinkybes", - po posėdžio DELFI sakė žuvusiojo tėvas Vidas Lučiūnas. Kaip ir ankstesniuose teismo posėdžiuose, trečiadienį jis buvo užsivilkęs juodus marškinėlius, ant kurių buvo parašyta: „Policininke, už ką atėmei gyvybę mūsų sūnui?".

22 metų sūnaus netekę tėvai ieškinyje teismui nurodė, kad vienas Klaipėdos policijos atstovas žiniasklaidai pranešė, jog esą A. Lučiūnas mirė, nes būdamas girtas, užspringo skrandžio turiniu, o paviršiniai galvos sumušimai jo gyvybei pavojaus nekėlė ir šio mirtis nebuvo smurtinė.

Tačiau, pasak žuvusiojo tėvų, ekspertų pateiktose išvadose nurodyta, kad be traumos, kitų priežasčių smegenų edemai išsivystyti nerasta.

Atlikus pakartotinį mirties priežasčių tyrimą paaiškėjo, jog futbolo sirgalius mirė „dėl aspiracijos skrandžio turiniu - uždusimo, skrandžio turiniui užpildžius kvėpavimo takus".

Ekspertai nurodė, kad sunkią traumą patyrusiam jaunuoliui vėmimą sukėlė muštinės žaizdos galvoje, kurios sukėlė smegenų pabrinkimą - edemą.

Neapšmeižė, o išsakė pirminę informaciją

Lučiūnai teismui taip pat nurodė, kad policijos pareigūnai apie jų sūnaus žūtį žiniasklaidos atstovams skleidė ikiteisminio tyrimo duomenis, o tai griežtai draudžiama įstatymu.

Bylą dėl neturtinės žalos išnagrinėjusi teisėja Rūta Burdulienė nusprendė, kad apie futbolo sirgaliaus žūtį žiniasklaidai pranešę policijos pareigūnai išsakė nuomonę apie mirties priežastis.

Pasak teismo, kadangi policija ką tik buvo pradėjusi tyrimą dėl sirgaliaus žūties, buvo pateikta tik pirminė informacija.

Iš valstybės sieks prisiteisti milijoną

Vilniaus apygardos teismas rudenį toliau turėtų nagrinėti kitą Lučiūnų ieškinį Lietuvos valstybei. Šioje byloje atsakovais ieškovai patraukė Policijos departamentą, Klaipėdos miesto vyriausiąjį policijos komisariatą ir Generalinę prokuratūrą.

Žuvusiojo tėvas prašo priteisti 495 tūkst. litų už neturtinę žalą, 4 tūkst. litų už turtinę žalą, po 125 litus per mėnesį žalos atlyginimą netekus maitintojo. Vaikino motina taip pat prašo priteisti 495 tūkst. litų už neturtinę žalą, 1945 litus už turtinę žalą ir po 125 litus kiekvieną mėnesį žalos atlyginimą netekus maitintojo.

Ieškovai siekia, kad būtų atlyginta žala, kurią jie patyrė dėl neišaiškintos sūnaus mirties.

DELFI primena, kad A. Lučiūnas mirė po įvykių Klaipėdos miesto stadione 2004 metų birželio 27 dieną. Tądien vyko varžybos tarp Klaipėdos „Atlanto" ir Maskvos „Spartako" vienuolikių. Policija tvirtina, kad abiejų komandų sirgaliai buvo agresyviai nusiteikę vieni kitų atžvilgiu, tad, norėdami užtikrinti viešąją tvarką, miesto policijos vadovai į stadioną pasiuntė papildomas mobiliosios policijos kuopos pajėgas.

Žuvusiojo tėvas mano priešingai – esą policija po varžybų ėmėsi neadekvačių veiksmų ir ėmė mušti bei vaikyti sirgalius. Liudininkų teigimu, policininkai guminėmis lazdomis kelis kartus sudavė 22 metų A. Lučiūnui per galvą ir spardė jį parkritusį ant žemės, nors jis nesipriešino ir nekėlė jokios grėsmės.

Sirgalių mirtis ištiko kitos paros naktį. Nors po sumušimo jis skundėsi silpnumu ir galvos svaigimu, tačiau pamiegojo ir išėjo į darbą.

Liudininkai matė, kaip daužė guminėmis lazdomis

Grįžęs namo, jaunuolis vėl atsigulė miegoti. Apie trečią valandą nakties jo draugė atsibudo, pajutusi, kad A. Lučiūną purto traukuliai. Supratusi, kad draugas merdi, ji puolė jį gaivinti, kviesti į pagalbą kaimynus ir skambinti medikams.

Net keli greitosios medicininės pagalbos ekipažai, gana greitai atvykę į namus, nebesugebėjo atgaivinti A.Lučiūno. Vėliau ekspertai pareiškė, kad vaikinas mirė užspringęs savo skrandžio turiniu. A. Lučiūno tėvai neneigia, kad jų sūnus galėjo mirti užspringęs, tačiau tvirtina, kad tai tik pasekmės, kurias sukėlė nuo smūgių per galvą sutrikusių smegenų veikla.

„Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad dėl sūnaus mirties kalti policijos pareigūnai. Yra liudininkų, kurie matė, kaip jį daužė guminėmis lazdomis", - žurnalistams yra sakęs žuvusiojo tėvas.