O mūsų tėvynainiai – kažkur per vidurį. Tuo tarpu specialistai, išsamiai ištyrę ilgaamžių žmonių gyvenimo patirtį, pasiūlė 10 taisyklių, kurių laikantis galima tikėtis pailginti savo gyvenimą šioje žemėje, rašo žurnalas „Zdorovje“.

1. Nepersivalgykite. Jei nedirbate sunkaus fizinio darbo, tai jums visiškai pakaks 2000 kilokalorijų per dieną. Taip padėsite savo ląstelėms išsikrauti ir palaikysite jų aktyvumą.

2. Meniu turi atitikti jūsų amžių. Į ketvirtąjį dešimtmetį įkopusioms moterims pirmosios raukšlelės atsiras vėliau, jei jos reguliariai valgys riešutus ir kartkartėmis – kepenis. Vyresniems nei 40 metų žmonėms naudingas beta-karotinas, kurio daug morkose bei kituose oranžinės, raudonos ar geltonos spalvos vaisiuose ir daržovėse.

Atšventus 50 metų jubiliejų kalcis palaikys kaulų tvirtumą, o magnis – širdies stiprumą. Vyrams peržengus 40 metų ribą būtinas selenas, kurio yra inkstuose ir sūryje – šis mineralas padeda mažinti stresą. Po 50 metų stipriosios lyties atstovai apsaugos savo širdies ir kraujagyslių sistemą, jei valgys daugiau žuvies.

3. Neskubėkite į pensiją. Kas nedirba, tas vidutiniškai atrodo 5 metais senesnis, nei dirbantis bendraamžis, tvirtina mokslininkai. Tiesa, kai kurios profesijos, sociologų manymu, padeda išsaugoti jaunystę. Tarp ilgaamžių nemažai dirigentų, filosofų, menininkų ir šventikų.

4. Seksas – jaunystės eliksyras. Lytinio akto metu organizme gaminami endorfinai – vadinamieji laimės hormonai. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą. Žmogus, kuris mylisi dukart per savaitę, atrodo 14 metų jaunesnis už bendraamžius, kurie nesimyli.

5. Nenusiminkite jokiomis aplinkybėmis. Medikai jau neabejoja: optimistai gyvena kur kas ilgiau nei pesimistai.

6. Judėkite. Vos kelios minutės aktyvaus judėjimo per dieną pailgina gyvenimą. Treniruočių metu išskiriamas augimo hormonas, kurio sintezė po 30 metų gerokai sulėtėja.

7. Miegokite vėsiame kambaryje. Tie, kas miega kambaryje, kurio temperatūra yra +17+18°C, ilgiau išlieka jauni. Juk organizmo medžiagų apykaita ir su amžiumi susijusių pokyčių pasireiškimas priklauso nuo aplinkos temperatūros.

8. Stenkitės patirti kuo daugiau teigiamų emocijų. Kartkartėmis reikia leisti sau neišmintingai papramogauti: sušlamšti didelį gabalą torto, iki paryčių pašvęsti su draugais, šokti iki nukritimo, visą dieną skaityti įdomią knygą – visa tai padeda mums gyventi ilgiau.

9. Nelaikykite savyje pykčio, išleiskite jį į išorę. Pasirodo, kad 64 proc. sergančiųjų vėžiu visada gniuždydavo viduje kylantį pyktį ir įtūžį.

10. Duokite darbo pilkosioms smegenų ląstelėms. Spręskite kryžiažodžius, daug skaitykite, mokykitės užsienio kalbų, skaičiuokite mintinai... Suteikiant smegenims aktyvios veiklos, žmogus ne tik išsaugo šviesų protą, bet ir aktyvina širdies, kraujotakos sistemos veiklą bei medžiagų apykaitą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją