Bene radikaliausias šios partijos pažadas yra sumažinti Seimo narių skaičių nuo 141 bent iki 99.

„Savo savybes vardinti būtų nekuklu. Mes ne tiek geresni, kiek tie, kurie jau yra (valdžioje – DELFI), blogesni būti negali. Sako, kad po pusantrų metų ar panašiai gresia ekonominė krizė. Mes jos nežadame išgyvendinti. Bet bent jau rinkėjams su mumis bus linksmiau per ją. Kodėl visi geri dalykai turi būti daromi su protinga veido išraiška?“ - penktadienį pristatydamas savo ir bendraminčių planus kurti partiją kalbėjo A. Valinskas.

Radžis, Minedas ir E. Ostapenka nelaukiami

Televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris tikino, kad rimtų užmojų patekti į parlamentą turi ne tik jis, bet ir atlikėjas Marius Berenis, labiau žinomas pseudonimu Tru, aktorius Remigijus Vilkaitis, kartą bandęs tapti prezidentu. „Yra ir daugiau žmonių, kurie atliks ne tik atviruko vaidmenį, bet ir eis dirbti“, - tikino jis.

Tarp steigėjų, kurių esą jau beveik 500, yra ir daugiau žinomų žmonių: dainininkai Česlovas Gabalis, Stasys Povilaitis, Žilvinas Žvagulis, Tomas Augulis, Deivis Norvilas, Irena Starošaitė, Inga Valinskienė, televizijos laidų vedėjai Paulius Korsakas, Rūta Mikelkevičiūtė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, televizijos prodiuseris Kristupas Krivickas, pramogų verslo atstovas Jogaila Morkūnas, aktoriai Vytautas Šapranauskas, Asta Baukutė, Donalda Meiželytė, M-1 programų direktorius Mindaugas Stasiulis, geriau pažįstamas kaip personažo Saulėns kūrėjas.

Dalis jų tik priklausys partijai ar dalyvaus rinkimų kampanijoje kaip rėmėjai, bet ne kandidatai.

TPP nariai, kurių didžioji dalis jau susikūrusi gerbūvį, esą nori pradėti kurti „naują politiką ir naują Lietuvą savo vaikams“. Jos kūrėjas pažėrė nemažai kritikos dabartinei valdžiai dėl įvairių sprendimų – nepagrįstų pažadų skirstant biudžetą, 800 tūkst. Lt skyrimo Bjork koncertui, nacionalinio stadiono statyboms.

Pasak A. Valinsko, šie žmonės pasiruošę sujudinti dabartinį „absoliutų valdžios liūną“. „Štai tie, kurie žadėjo tvarką ir teisingumą, šiandien areštuoti 48 valandoms“, - pažymėjo jis, turėdamas omenyje atskleistą galimą korupciją Vilniaus miesto taryboje.

„Mes neiname daryti cirko. Norime, kad jis kaip galima greičiau pasibaigtų, - tvirtino A. Valinskas. – Ar gali būti didesnis cirkas, kai Seimo daugumos, kuri lėmė, kad dėl alaus reklamos žmonės žiūrėtų krepšinį nuo vienuoliktos iki pirmos nakties, atstovas, tos pačios daugumos premjerui skaitant Vyriausybės ataskaitą, vidury baltos dienos girtas šlaistosi po Seimą?“

„Mes dabartinių (politikų – DELFI) jau „nepramušime“, - juokavo A. Valinskas. Būtent todėl esą partijoje nelaukiami tokie žmonės kaip dainininkai Radžis, Minedas (kuriems, beje, dar net nėra 25-erių – tokio amžiaus reikia norint patekti į Seimą), Eugenijaus Ostapenka.

Išgąsdino politikos senbuvius?

TPP, išpažinsianti „plataus centro“ ideologiją, kitų aktyviai politikoje jau veikiančių žmonių į savo gretas žada nepriimti. A. Valinsko teigimu, į partijos gretas jau bandė įsilieti vienas eksministras, tačiau jam atsakyta. Taip pat ir buvusiam Seimo nariui Vytautui Šustauskui, kuris, išgirdęs, kad kuriama „šoumenų partija“, atkirto pats esąs nemenkas „šoumenas“.

Pasak televizijos laidų vedėjo ir prodiuserio, su šia partija į politiką pageidauja ateiti daugiausia jauni žmonės, kurie iki šiol neturėjo nieko bendro su partijomis ir yra savo sričių profesionalai. A. Valinskas patikino neturįs tikslo tapti Seimo pirmininku – įvairios pareigos esą turi tekti profesionaliems ekonomistams, teisininkams, net nebūtinai TPP nariams.

„Nėra profesionalesnio Seimo nario kaip Česlovas Juršėnas, bet jis yra vienas iš tų, kurie jau nelabai nusipelno gyventi geriau, nes ir taip gerai gyvena“, - ironizavo jis.

Kai kurių partijų atstovai esą jau domėjosi, kokių konkurentų iš TPP galima sulaukti atskiruose miestuose ir rajonuose. Naujoji politinė jėga rinkimuose žada kelti ne tik kandidatų sąrašą, bet ir pavienius kandidatus visose vienmandatėse apygardose. Pasak A. Valinsko, partijos, išgirdusios apie naujus netikėtus konkurentus, pasimetė, nes, žinodamos kitų partijų kandidatus, jau yra sudėliojusios sąrašus.

Tiesa, jei vienmandatėje apygardoje būtų iškelta tokio žmogaus kaip dainininko Edmundo Kučinsko, kuris priklauso liberalcentristams ir ne vieną kadenciją dirba uostamiesčio taryboje, kandidatūra, vadinamoji „žvaigždžių“ partija jį paremtų.

Beje, kas kurioje apygardoje kandidatuos, TPP atstovai žada leisti nuspręsti patiems rinkėjams. Likus trims mėnesiams iki rinkimų jie paskelbs 71 žmogaus, planuojamo kelti vienmandatėse apygardose, pavardes. Internete paprasti gyventojai galės pasirinkti, už kurį iš jų savo mieste ar rajone norėtų balsuoti.

Nenori supuvusių daržovių sriuboje

Klausiamas, su kokiomis politinėmis jėgomis TPP bendradarbiautų, jos kūrėjas paminėjo tik tas, kurios netaptų partneriais, - Viktoro Uspaskicho vadovaujamus „darbiečius“ ir Rolando Pakso vadovaujamus „tvarkiečius“.

Replikuodamas į konservatorių pareiškimus, jog jie nebendradarbiautų su TPP, televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris atkirto: „Tai mes su jais neitume. Mums būti šalia konservatorių būtų didesnis minusas, negu jiems būtų pliusas atsidurti šalia mūsų“.

A. Valinsko teigimu, TPP rinkimuose siekia ne tik „eliminuoti iš žaidimo žmones, kurie mus valdė daug metų ir kuriems, kaip teigė premjeras, gyvenimas tik gerėja“, bet ir minėtas dvi partijas, kurios kelia „pakankamai didelę grėsmę ne tik vidaus saugumui, bet ir išorės“, mat esą yra intensyviai finansuojamos „iš kaimynų“.

Be to, norima pritraukti į rinkimus kuo daugiau žmonių. Neoficialiais TPP turimais duomenimis, jei ji dalyvaus rinkimuose, balsuos apie 60 proc. – pusantro karto daugiau nei paprastai pastaruosiuose rinkimuose. A. Valinskas net neabejojo, kad jo kuriama partija rinkimuose peržengs būtiną 5 proc. barjerą, o kiek mandatų galėtų laimėti vienmandatės apygardose, nesiryžo spėlioti.

Penktadienį A. Valinskas pristatė dešimt pagrindinių TPP programos nuostatų. Pačią programą šiuo metu kuria „grupė profesionalų“.

„Mes nežadame aukso kalnų, kaip žadėjo ateinantys mesijai per 1111 dienų, - kalbėjo jis. – Mes žinome, kad visi esame, deja, viename traukinyje, turime garbės, pareigos, džiaugsmo ir nelaimės važiuoti jame kartu. Tas traukinys yra šių laikų Lietuva. Negalime iš Lenkijos, Baltarusijos ar Latvijos atsivežti geresnių policininkų, negalime pasiimti iš kažkur kitų valdininkų. Esame kaip įvairių daržovių sriuba viename puode. Policininkai, kurie ima kyšius, yra mūsų galbūt buvę bendraklasiai, bendrakursiai. Visuomenė pirmiausiai turi ne kaltinti vieną ar kitą savo dalį, o pamėginti papuvusias daržoves išimti iš puodo, kad būtų galima tą politinę ir visuomenės gyvenimo sriubą išvirti normalią“.

A. Valinskas taip pat tvirtino, kad už TPP, kurios steigiamasis suvažiavimas numatomas gegužės 18 d., nestovi jokios kitos jėgos.

Partijos emblemą – stilizuotą saulę su gintaru centre – sukūrė buvęs grupės ŽAS narys ir Vilniaus miesto savivaldybės tarnautojas Linas Karalius – Ezopas, pats dalyvausiantis partijos veikloje. „Gintaras suteikia vilties. Jūra išmetė į politinį krantą saują gintarėlių“, - taip emblemos simboliką penktadienį aiškino A. Valinskas.

Beje, jam už nugaros pakabinta didžiulė emblema per gerą pusvalandį, kol buvo pristatoma TPP, du kartus nukrito. „Taip turėjo būti“, - juokėsi partijos iniciatorius.