Lietuvą tarptautinėse parodose dažnai reprezentuoja UAB "Traidenis". Gegužę bendrovė vienintelė atstovavo mūsų valstybei pasaulinėje aplinkosaugos parodoje Miunchene "IFAT 2008", kuri vyksta kas trejus metus, ir vėl sulaukė tarptautinio susidomėjimo ir pripažinimo.

"Traidenio" gaminių įvertinimas užsienio rinkose daro garbę ir mūsų valstybei. Tačiau apmaudu, kad atsakingos institucijos neužkerta kelio gaminių plagijavimui. Juk pridengus "Traidenio" vardu nekokybišką produkciją, ir diskredituojamas valstybės autoritetas, ir nubraukiamas ilgametis bendrovės įdirbis", - teigė "Traidenio" generalinis direktorius Sigitas Leonavičius.

Anot bendrovės vadovo, plečiant įmonių veiklą, diegiant naujas technologijas panaudojami ir Europos Sąjungos (ES) įvairių fondų pinigai. Todėl pati valstybė turėtų būti suinteresuota, kad nesąžiningi verslininkai nepanaudotų jų negarbingoje konkurencinėje kovoje.

Vienintelė sertifikuota

Šalyje yra beveik dešimt įmonių, gaminančių nuotekų valymo įrenginius, tačiau alytiškių bendrovė "Traidenis" vienintelė turi lietuviškus tokių įrenginių atitikties sertifikatus, kuriuos išdavė Statybos produkcijos sertifikavimo centras (SPSC).

Laikydamasis Lietuvos įstatymų, gerbdamas klientus ir saugodamas bendrovės gerą vardą, "Traidenis" 2007-ųjų pabaigoje ir šių metų pradžioje įgijo atitikties sertifikatus visų rūšių įmonės gaminamai produkcijai.

Pagal Nuotekų valymo įrenginių taikymo reglamentą, nuo šių metų Lietuvoje gali būti gaminami ir platinami tik atitikties sertifikatais patvirtinti gaminiai (nuo ateinančių metų liepos ir mūsų šalyje nuotekų valymo įrenginiams bus privalomas Europos Sąjungos CE ženklinimas - aut.).

Anot S.Leonavičiaus, kai kurios bendrovės, dirbančios šioje srityje, ignoruoja Aplinkos ministerijos nustatytą tvarką ir savo produkciją gamina bei parduoda be atitikties sertifikatų. Be to, kai kurie gamintojai net nesivargina kurti autentiškų įrenginių.

"Jie pardavinėja gaminius, kurie yra identiški mūsiškiams ir dizainu, ir vidinėmis technologijomis, kartais net prisistatydami kaip antrinė įmonė ir žaisdami mažesne kaina", - teigė S.Leonavičius.

"Dėl UAB "Feliksnavis" plagijuojamų mūsų bendrovėje sukurtų ir gaminamų buitinių nuotekų valymo įrenginių esame kreipęsi į teismą. Šiuo metu vyksta teisminis procesas", - aiškino "Traidenio" pardavimų ir rinkodaros direktorius Almantas Danilevičius.

Nesąžiningi konkurentai

Anot A.Danilevičiaus, dėl to bendrovė patiria žalą. "Feliksnavis", naudodamasis "Traidenio" įvaizdžiu, pardavinėja mūsų įrenginio "NV-1" kopijas kaip savo originalius gaminius. Nors šio įrenginio pramoninis dizainas užpatentuotas Valstybiniame patentų biure", - pabrėžė jis.

Balandžio pabaigoje Kauno apygardos teismas, siekdamas apsaugoti viešąjį interesą, nutarė uždrausti UAB "Feliksnavis" eksponuoti buitinių nuotekų valymo įrenginį "FN-1" prestižinėje statybos ir remonto parodoje "RESTA 2008". Prieš tris savaites tas pats teismas priėmė dar vieną nutartį, kuria, kol vyksta bylos nagrinėjimas, "Feliksnaviui" uždraudė gaminti ir pardavinėti įrenginį "FN-1".

"Tačiau netrukus paaiškėjo, kad "Feliksnavis" nevykdo teismo nutarties", - pasakojo A.Danilevičius.

Anot pardavimų ir rinkodaros direktoriaus, tokiems verslininkams tikriausiai svetimas garbės suvokimas ir pareigos jausmas. Jie ir toliau gamina nuotekų valymo įrenginį "FN-1", pervadinę jį į "FEL-5".

"Kad "Feliksnavis" pažeidžia privalomą vykdyti nutartį gamindamas ir pardavinėdamas "FN-1" įrenginio kopiją, užfiksuota ne tik nuotraukose, bet ir antstolių protokoluose", - tvirtino A.Danilevičius.

"Daug metų sąžiningai dirbome, kad pasiektume dabartinį lygį, o "Feliksnavis", neinvestavęs nė lito nei į naujas technologijas, nei į reklamą, paprasčiausiai nukopijavo mūsų gaminius ir išėjo į rinką dėdamasis lygiaverčiu partneriu. Konkurencijos nebijome, tačiau ji turi būti garbinga, būtina laikytis įstatymų. Juk turėti sertifikatus ir atestatus privaloma. Deja, kol kas Lietuvoje galima tai apeiti", - nuogąstavo "Traidenio" vadovas.

Įrenginius gamina

Atsivertęs "Feliksnavio" interneto puslapį kiekvienas lankytojas gali rasti informaciją, kad bendrovė iš stiklo plastiko ir poliesterinių dervų gamina ne tik sporto, turizmo, laisvalaikio inventorių, bet ir tarą skysčiams, granuliuotoms birioms medžiagoms laikyti bei nuotekų valymo įrenginius.

Tinklalapyje skelbiamoje nuotraukoje galima pamatyti ir teismo nutartimi uždraustą pardavinėti įrenginį "FN-1" bei trumpą paaiškinimą, kad jis skirtas gyvenamiesiems namams, kuriuose įsikūrusios 4-6 asmenų šeimos.

Paskambinus nurodytu telefonu, atsiliepusi moteris maloniai paaiškino, kad bendrovės gaminamas nuotekų valymo įrenginys kainuoja 5,1 tūkst. litų su PVM, užsakymas atliekamas per savaitę. Klientui pageidaujant "Feliksnavis" gali ir sumontuoti įrenginį. Montavimo darbų kaina nustatoma vietoje įvertinus konkrečias aplinkybes. Gaminamiems įrenginiams "Feliksnavis" suteikia 10 metų garantiją. Kiekvienas užsakovas gauna instrukciją, kaip prižiūrėti įrenginį, o jei klientas pageidauja, už papildomą mokestį įrenginį gali prižiūrėti bendrovės darbuotojai.

Pasiteiravus, ar pagal užsakymą bendrovės pagamintas įrenginys būtų "FN-1", kaip reklamuojama tinklalapyje, moteris lakoniškai paaiškino: "Kaip matote internete, tai tas."

Dar labiau pašnekovė sutriko pasidomėjus, ar iš "Feliksnavio" įsigijus įrenginį bendrovė suteiks reikalingus dokumentus, kad jis atitinka visus tokiam įrenginiui keliamus reikalavimus, ar nekils problemų priduodant namą Valstybinei statybų inspekcijai. Moteris galiausiai pripažino, kad "Feliksnavis" sertifikatų dar neturi, nors "eina jų link".

Naudojasi spraga

"Feliksnavio" direktorius Andrejus Semionovas įsitikinęs, kad, iš bendrovės tinklalapio nepašalindamas įrenginio "FN-1", kurio gamyba ir prekyba uždrausta, nuotraukos ir aprašymo, elgiasi tinkamai ir nieko nepažeidžia. "Teismo nutartimi reklamuoti įrenginio neuždrausta, tad kodėl turėtume atsisakyti reklamos?" - aiškino jis.

Su teiginiu, kad jo vadovaujama bendrovė ignoruodama teismo nutartį toliau gamina valymo įrenginį "FN-1", pervadinusi jį "FEL-5", A.Semionovas kategoriškai nesutiko. "Tai ne toks pats įrenginys, jis pakeistas, mes jį jau seniai gaminame, nieko nepažeidžiame", - tvirtino "Feliksnavio" direktorius. Tačiau pasiteiravus, kiek tas "seniai" trunka, A.Semionovas atsakymo išvengė.

Anot A.Semionovo, jo vadovaujama bendrovė nepelnytai kaltinama plagijavimu, nes įrenginio projektą jai parengė kompetentingos Lietuvos projektavimo įstaigos. Jas įvardyti A.Semionovas atsisakė motyvuodamas tuo, kad tai - teismo proceso medžiaga.

A.Semionovas neneigė, jog "Feliksnavis" neturi nuotekų valymo gaminiams reikalingų atitikties sertifikatų, tačiau tikino esąs garantuotas, kad bendrovė tikrai bus antra Lietuvoje, kuri juos gaus.

SPSC vyr.ekspertas Vladimiras Ravnialičevas laikosi kitokios nuomonės. "Antri jie tikrai nebus. Jei paskubės, galbūt taps šešti ar septinti, nes "Feliksnavis" dar nėra sudaręs sutarties su SPSC, sertifikavimo procesas nepradėtas", - sakė jis.

Pripažinimas per darbą

1996 metais veiklą pradėjusi "Traidenio" bendrovė šiuo metu yra didžiausia nuotekų valymo įrenginių gamintoja šalyje. Bendrovėje sukurta daugiau nei 200 darbo vietų.

"Traidenis" gamina, montuoja ir prižiūri ne tik individualių namų, namų grupių, gyvenamųjų namų kvartalų bei gyvenviečių nuotekų valymo įrenginius, bet ir įvairių pramonės šakų pirminio ar visiško išvalymo įrangą. Bendrovė atnaujina, pertvarko valymo įrenginius, iš stiklaplasčio gamina įvairias talpyklas, priešgaisrinius rezervuarus.

Atsakingas kūrybingo kolektyvo požiūris į darbą, aktyvus bendradarbiavimas su mokslo ir mokymo įstaigomis, naujausių technologijų diegimas bendrovei pelnė pripažinimą tiek mūsų šalyje, tiek užsienyje.

Bendrovė yra Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos vandens tiekėjų, Inžinerinės ekologijos, Lietuvos statybininkų asociacijų narė.

Jos veikla ir atskiri gaminiai įvertinti daugiau kaip pusšimčiu apdovanojimų bei diplomų. Pastarasis apdovanojimas įteiktas šį mėnesį už laimėjimus aplinkosaugos srityje 2007 metais.

"Traidenio" atstovybės šiuo metu įsikūrusios visuose penkiuose didžiausiuose šalies miestuose ir užsienio šalyse - Baltarusijoje, Ukrainoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Moldovoje ir net tolimajame Kuveite.