Parodoje eksponuojami fotografijos, tapybos, skulptūros darbai, atrinkti po kuratorių – Linos Butkutės, Daivos Parulskienės ir Agnės Narušytės – peržiūros.

Pasak menotyrininkės A. Narušytės, atrenkant meno kūrinį, buvo vadovautasi asmenine patirtimi. „Mes, parodos organizatorės, visos susijusios su menais, ir iš savo patirties matėme, kurie darbai įdomūs, o kurie ne. Lankomės parodose, apie jas rašome recenzijas ir žinome, kas patraukia meno mylėtojus. Pagal tai ir stengėmės darbus atrinkti. Žinoma, pirmiausia juose ieškojome aiškios minties ir formos – kad kūrinys kažką sakytų“.

Skulptorius Aleksandras Aleksejevas, vienas iš parodoje savo darbus pristatančių profesionalių menininkų, visiems parodoje dalyvaujantiems autoriams ir jų darbams teigė galintis sakyti tik komplimentus. „Darbai gražūs, skirtingi, įdomiai parinkti. Tiesa, dominuoja dokumentinė fotografija, momento fiksacija, nes fotografija – demokratiškas menas, labiau visiems prieinamas. Šioje parodoje yra tikrai įdomių darbų, kurie kelia emocijas ir jaudina“.

Pats skulptorius parodai pristatė savo darbus iš bronzos: „Leksikoną“, kurį sudaro 26 fragmentai–raidės, fiksuojančios emocines būsenas; triptiką, atspindintį tris pagrindines žmogaus gyvenimo, šalies situacijas; natiurmortą.

Viena iš parodos „Kitur“ dalyvių Miglė Bačkovaitė džiaugėsi galimybe pristatysi savo darbus ir susipažinti su kitų Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių darbais.

„Tokios iniciatyvos labai sveikintinos, – kalbėjo mergina. – Sveikintina tai, kad kažkas kažką daro, juo labiau – iš idėjos. Džiaugiuosi, kad per tą laiką, kol gyvenu Londone, atsirado ratas žmonių, kurie imasi tokios iniciatyvos ir menininkus suburia“.

Daugybė lietuvių į Jungtinę Karalystę persikėlė gyventi ekonominių paskatų vedini, tačiau kai kas – pavilioti neribotų šios šalies galimybių. Kai kas nuolat dirba vizualiųjų menų ar fotografijos srityse, įvaizdindami savo buvimą „kitur“ bei su tuo susijusias transformacijas.

Paroda „Kitur. Elsewhere“ – tai pirmasis bandymas aprėpti įvairiose terpėse tarpstančią lietuvių menininkų kūrybą, kuri atskleidžia įvairius buvimo „kitur“ modalumus, tapatybės transformacijas, iliuzinę nežinomybės paslaptį, vietos, iš kur esame, trūkumą bei trauką vietos, kurioje galime būti kažkuo „kitu“. Tas trūkumas ar nebuvimas veikia savivoką, identitetas tampa painus, kartais dvilypis, netgi slepiamas.

Daugelis parodoje eksponuojamų darbų primena asmeninius dienoraščius, o kai kurie iš jų imasi meninės dominuojančių institucijų ir dominuojančios kultūros kritikos.

Parodoje savo darbus pristato Aleksandras Aleksejevas, Alma Alex, Miglė Bačkovaitė, Cooltūristės, Nomeda Čiurlionytė, Lina Eidėnaitė, Liutauras Griežė, JAKA, Asta Kalpokaitė, Audrius Kazbaras, Mindaugas Komskis, Judita Kuniskytė, Aidas Nemunaitis, Olga Onaitienė, Marijus Petrušonis, Vytenis Sinkevičius, Leonas Somovas, Julijonas Urbonas, Jovita Valaitytė, Milda Vasiliauskaitė.

Parodos kuratorės - Agnė Narušytė ir Lina Butkutė, partneriai - Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Parodą naujose Lietuvos ambasados patalpose (2 Bessborough Gardens, London SW1V 2JE) galima apžiūrėti iki birželio 13 d., nuo 16 iki 20 val.