Paaiškėjus tokiems faktams, Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas suabejojo, ar rajono savivaldybės mokymo ir ugdymo įstaigų maitinimo konkursą laimėjusi viešoji įstaiga „Kretingos maistas“ sugebės deramai pavalgydinti savivaldybės mokyklose besimokančius vaikus ir ar pagrįsti jos pateikti įkainiai.

Pasiūlymas sukėlė įtarimų

Gegužės viduryje VšĮ „Kretingos maistas“ laimėjo Ukmergės savivaldybės administracijos skelbtą viešųjų pirkimų konkursą. Jame dėl teisės trejus metus maitinti 31 rajono mokymo ir ugdymo įstaigos auklėtinius varžėsi net kelios įmonės. Praėjusią savaitę su laimėtoju turėjo būti pasirašyta maitinimo organizavimo sutartis.

„Kretingos maistas“ konkurse pateikė mažiausią paslaugos kainą, bet mums kilo įtarimų, kad ji nepagrįstai maža“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė Ukmergės rajono meras A.Kopūstas.

Neskaitant pridėtinės vertės mokesčio ir pagal įstatymus nustatytos mažiausios 3,38 lito pietų normos vienam vaikui, „Kretingos maistas“ pridėjo tik 95 centus. Tai beveik perpus mažiau nei savo kainą pasiūlė antrąją vietą užėmusi bendrovė „Smulkusis urmas“.

Tarnautoją šokiravo atsiliepimai

Įvykiai Ukmergėje būtų likę nepastebėti, jeigu apie juos „Valstiečių laikraščiui“ nebūtų pranešusi šio rajono savivaldybės administracijos tarnautoja.

„Pati auginu mažametę dukterį, pradinukę, – pasakojo moteris. – Tiesiog atsitiktinai sužinojau, kad „Kretingos maistas“ nuo rudens maitins Ukmergės moksleivius, ir norėjau išsiaiškinti, kas tai per įmonė“.

Tarnautoja internete nesunkai rado ją dominančią informaciją. „Nuo to, ką sužinojau, man pasišiaušė plaukai, todėl tylėti negalėjau“, – sakė savivaldybės tarnautoja.

„Valstiečių laikraštis“ išsiaiškino, kad paskui VšĮ „Kretingos maistas“ velkasi ne itin malonių istorijų šleifas. Telšiuose, Jurbarke, Skuode ir kituose šalies rajonuose įstaigai priekaištų negailėjo ne tik pedagogai, bet ir vaiko teisių apsaugos kontrolieriai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertai.

Atveždavo sukietėjusias bandeles

Su „Kretingos maistu“ susijęs skandalas Jurbarke nenurimo iki šiol. Ten savivaldybė su įmone yra pasirašiusi penkerių metų sutartį, kuri baigsis 2010 m.

„Tenka apgailestauti, kad pasirašius šią sutartį labiausiai nukentėjo vaikų interesai“, – sakė Jurbarko tarybos narė Zita Sorokienė. Ji vadovavo darbo grupei, kurią po vaiko teisių apsaugos kontrolierės pastabų sudarė Jurbarko meras.

Darbo grupės išvadose teigiama, kad Smalininkų, Juodaičių, Seredžiaus, Gausantiškių mokyklų vadovai skundėsi, jog pusryčius į mokyklas „Kretingos maistas“ atveždavo kartu su pietumis. Vaikai esą neįstengia suvalgyti didelio maisto kiekio, dėl to jį palieka, o kietas bandeles išmeta į šiukšlinę.

Gausantiškių mokykloje rajono politikai pamatė, kad po pietų pusryčius gaunantiems vaikams į stiklines supilstomas pienas. „Nė vienas vaikas, kuriam valstybė perka pusryčius, šio pieno negėrė – vadinasi, pinigai išleisti veltui“, – baisisi Z.Sorokienė.

Maistas keliauja į atliekas

Jurbarke daugiausia priekaištų „Kretingos maistui“ turėta dėl valgiaraščių sudarymo ir patiekalų asortimento. Mokyklų vadovai teigia, kad moksleiviai nevalgo vištienos troškinio, plovo, makaronų košės su mėsa, guliašo, skrylių. Sriubos esą per skystos, dėl to virėjos jas turi išpilti į atliekas. Atvežtos bandelės dažnai būna jau sužiedėjusios.

„Į kaimo mokyklas termosais atvežami cepelinai būna ištižę, todėl moksleiviai nenori jų valgyti, – rašoma dokumente. – Kotletai - neiškepę, pravėsę ir dėl to neskanūs. Iš pateiktos informacijos galima daryti prielaidas, kad VšĮ ,,Kretingos maistas“, įvertindama pelno galimybes, nesuinteresuota tinkamai organizuoti mokamo maitinimo, nes savo veiklą sukoncentravusi tik į mokamą maitinimą, kaip į garantuotas, iš valstybės biudžeto apmokamas pajamas“.

„Kretingos maistas“ maitinimo paslaugas teikė iš viso 26 mokymo įstaigoms.

Dviprasmiška vadovo pozicija

VšĮ „Kretingos maistas“ vadovas Irmantas Norkus tikino nežinąs, kodėl Ukmergės meras delsia pasirašyti sutartį, nors įmonė pripažinta nugalėtoja. „Savivaldybė sprendžia, kada pasirašyti sutartį“, – lakoniškai atsakė I.Norkus.

Jo teigimu, galbūt kita įmonė, dalyvavusi konkurse, pateikė labai aukštą paslaugos kainą, tikėdamasi, kad konkurse nedalyvaus „Kretingos maistas“.

„Tokiais įkainiai vaikus maitiname ir kituose rajonuose, ten nėra problemų, yra tik teigiami atsiliepimai“, – tikino I.Norkus.

Tačiau, „Valstiečių laikraščiui“ pastebėjus, kad „Kretingos maistas“ vis dėlto turi problemų kitur, I.Norkaus tonas pasikeitė. „Pirmą kartą girdžiu“, – nukirto įstaigos vadovas.

Priminus, kad ne tik Jurbarko rajono politikai priekaištavo įmonei, surašydami trūkumus net 20 puslapių dokumente, kad pretenzijų taip pat neišvengta Skuode bei Telšiuose, I.Norkus pasidarė dar nekalbesnis. „Tas dokumentas neatitinka tikrovės“, – sakė jis.

Vaikai pasijuto blogai

Darbo grupės vadovę Z.Sorokienę ypač šokiravo pažeidimų mastas. Patiekalai neretai neatitiko nustatyto svorio, kokybės, sanitarinių reikalavimų. Apsilankę A.Valaičio vidurinėje mokykloje, rajono politikai apstulbo, kad aukštesniųjų klasių moksleiviai gaudavo perpus mažiau garnyro nei priklausė prie mėsos patiekalo.

„Pietų valgiaraštyje daug įvairių košių ir troškinių, kurių vaikai nevalgo, – teigiama išvadose. – Vytėnų pagrindinėje mokykloje mokiniai sakė, kad „salotų sriubos“ nevalgo, nes ji neskani. Paaiškėjo, kad taip vaikai vadina kopūstų sriubą. Pavalgę koldūnų, blogai pasijuto 16 moksleivių, viena mergaitė dėl skrandžio uždegimo buvo paguldyta į ligoninę. Seredžiaus moksleiviai teigia, kad ir toliau vietoj guliašo duodami tik keli gabalėliai mėsos ir padažas“.

Po gana griežtų darbo grupės pastabų, tik nedaugelyje mokyklų vaikų maitinimas pagerėjo. VšĮ ,,Kretingos maistas“ darbo grupę neinformavo apie investicijas į patalpų remontą ir inventorių.

Pribloškė rajono verslininkus

Tyrimas Jurbarke pradėtas po rajono verslininkų kreipimosi į vaiko teisių apsaugos kontrolierę. „Nebijau to pasakyti, bet pas mus buvo įvykdyta afera“, – sakė verslininkų organizacijos tarybos pirmininkas Gintaris Stoškus.

Pasak jo, sutartis su „Kretingos maistu“ buvo keista 23 kartus. Atrodytų, buvusi nedidelė pradinė paslaugos kaina vėliau šovė aukštyn – nuo 1,72 Lt iki 4,30 Lt.

„Ukmergės merui patarčiau neskubėti, geriau su „Kretingos maistu“ apskritai neturėti jokių reikalų, nes ši viešoji įstaiga save diskreditavo, – teigė G.Stoškus. – Kai kurie ūkininkai turbūt savo kiaules geriau šeria nei maitinami mūsų rajono vaikai“.

Skuode „Kretingos maistas“ irgi buvo pasiūlęs pačią mažiausią paslaugos kainą. G.Stoškus siūlo Ukmergės vaikų tėvams imtis visų priemonių, kad savivaldybė nepasirašytų sutarties.

Mokiniams apkarto maistas

Jurbarko savivaldybės kontrolieriai nustatė, kad po vieno atskiro susitarimo pasirašymo „Kretingos maistas“ iš valstybės biudžeto gavo 69,6 tūkst. Lt daugiau nei priklausė. Jeigu įstaiga iki šių metų birželio 1 d. nepašalins trūkumų, sutartį su „Kretingos maistu“ Jurbarko politikams siūloma nutraukti.

„Paslaugos buvo teikiamos netinkamai, nes rajone gerokai sumažėjo vaikų, norinčių maitintis mokykloje, kai tėvai užmoka už šią paslaugą“, – sako Z.Sorokienė.

Anksčiau Jurbarko gimnazijoje netrūko vaikų, norinčių pavalgyti mokykloje. Tačiau dabar jų nuo 600 sumažėjo iki maždaug 50. „Bet turėkite galvoje, kad socialiai remtini vaikai neturi pasirinkimo laisvės, jie privalo valgyti tai, kas jiems duodama“, – akcentavo Z.Sorokienė.

Jurbarko verslininkų organizacija planuoja visą surinktą medžiagą perduoti Generalinei prokuratūrai.

Abejonės kol kas neišsklaidytos

Po Ukmergėje vykusio konkurso meras A.Kopūstas išsikvietė VšĮ „Kretingos maistas“ direktorių I.Norkų ir paprašė, kad jis pagrįstų pateikto pasiūlymo įkainius. „Kretingos maisto“ atstovai abejonių neišsklaidė, todėl kol kas sutarties neketiname pasirašyti“, – tikino meras A.Kopūstas.

Pasak jo, turės įvykti dar ne mažiau kaip trys susitikimai, po kurių bus apsispręsta, ar savivaldybė pasirašys sutartį su paslaugos teikėju.

„Yra ir dar viena išlyga, – pridūrė meras. – Konkurso rezultatus teismui apskundė kitas konkurso dalyvis – „Smulkusis urmas“, todėl, kol vyks teismai, apie jokį sutarties pasirašymą negali būti ir kalbos“.

„Smulkiojo urmo“ atstovai nekomentuoja situacijos, nes ginčą turėtų išspręsti teismas. „Teisme turėtų paaiškėti, kad konkurentų pasiūlyta kaina buvo nepagrįsta“, – įsitikinusi UAB „Smulkusis urmas“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)