Jų poreikis vasarą didėja ir Panevėžio rajone. Darbui besiruošiančių darželių darbuotojai prisipažįsta nedegantys noru dirbti kone dvigubu krūviu ir prašo vaikus atvesiančių tėvų apsišarvuoti kantrybe ir tolerancija.

Pasak miesto Švietimo skyriaus vyresniosios specialistės Editos Tinkūnienės, septyni miesto darželiai liepos ir rugpjūčio mėnesiais priglaus apie 1700 ikimokyklinio amžiaus vaikų.

„Tiek prašymų darželių vadovai turi dabar, tačiau iš patirties galime pasakyti, kad lankančiųjų skaičius bėgant vasarai keičiasi, vaikų ateina mažiau, – tvirtino specialistė. – Todėl nerimaujančius tėvus galime paguosti, kad į darželius tikrai pateks visi.“ Pernai vasarą dirbę miesto darželiai rengėsi priimti 1616 vaikų, o jau po savaitės jų sumažėjo iki 1434.

Priklauso nuo poreikio

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais panevėžiečių patogumui dirbs Žemaičių gatvėje esantis darželis „Ramunė“, Gedimino gatvėje įkurtas „Vaikystės“ darželis, Žvaigždžių g. esantis „Vyturėlis“, „Žvaigždutė“ Statybininkų g., „Rugelis“ Parko g., Alyvų g. veikiantys darželiai „Rūta“ ir „Pušynėlis“. „Kurie darželiai dirbs vasarą, sprendžiama jau prieš Naujuosius metus. Tai priklauso ir nuo poreikio, ir nuo eiliškumo. Niekada nebūna, kad tas pats darželis darbuotųsi dvi vasaras iš eilės“, – aiškino E.Tinkūnienė.

Daugiausia vaikų veikiausiai teks priimti Statybininkų gatvėje esančiam darželiui „Žvaigždutė“. Prašymų jį lankyti jau dabar yra apie tris šimtus.

„Džiugina tai, kad „Žvaigždutės“ direktorė energijos ir geranoriškumo nestokoja, žada skolintis lovyčių ir priimti kad ir keturis šimtus vaikų“, – pasidžiaugė E.Tinkūnienė. Beveik visi vasarą dirbsiantys darželiai prašymų yra gavę daugiau, nei turi vietų. Todėl visiems tėvams pasakoma, kad mažųjų lankytojų bus gerokai daugiau nei paprastai, tad sąlygos bus ne tokios kaip įprasta. Nors auklėtojų krūvis bus didelis, naujų darbuotojų priimti neplanuojama.

„Esant dideliam vaikų antplūdžiui patikėti jų nežinomiems žmonėms negalima, – pabrėžė E.Tinkūnienė. – Auklėtojoms priklauso 56 dienos atostogų, todėl kai kurios atostogauja jau dabar, dalį atostogų pasilieka rudeniui.“

Prašo supratimo

„Žvaigždutės“ darželio direktorė Aldona Morkūnienė prisipažino, kad didelio noro darbuotis vasarą kolektyvas neturi, tačiau puikiai supranta, kad kai kurie darželiai privalo dirbti. Įprastai „Žvaigždutės“ sąraše yra 204 vaikai. Liepą ir rugpjūtį darželiui teko dirbti prieš trejus metus.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad skolintų lovelių neprireikė, tačiau norėdami apsidrausti šiemet vis tiek skolinsimės, – apie pasirengimo rūpesčius kalbėjo direktorė. – Apie 20 procentų užrašytų vaikų vasarą darželio nelanko arba lanko gerokai trumpiau. Tiesiog tėvai, norėdami turėti garantiją, kad bus kur saugiai palikti vaikučius, iš anksto parašo prašymus.“

Nors vasarą auklėtojoms tenka dirbti su gerokai daugiau vaikų, apie papildomą užmokestį niekas nekalba. Žinanti, kad sulaukti nepatenkintų tėvų priekaištų tikriausiai nepavyks, darželio direktorė sako norinti paprašyti į situaciją pažvelgti geranoriškai.

„Juk visi suprantame, kad vasarą į darželį vaikai vedami tik tada, kai nėra kitos išeities“, – apibūdino „Žvaigždutės“ direktorė.

Sprendžia pačios įstaigos

Vaikų darželių poreikis vasarą didėja ir Panevėžio rajone. Rajono Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Pocius sako šiemet dar nesulaukęs nepatenkintų tėvų vizito, tačiau prisimena, kad pernai artėjant vasarą reikėjo aiškintis neturintiesiems kur palikti atžalų, kol darželiai atostogauja.

„Tuomet teko skambinti į miesto Švietimo skyrių ir bandyti tartis, kad vaikai būtų priimti į jo darželius. Tenka pripažinti, kad atsakymas buvo neigiamas: vasarą perpildyti ir miesto darželiai“, – apie situaciją kalbėjo specialistas.

Panevėžio rajone yra 14 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, jas lanko apie 700 vaikų. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais atostogaus Linkaučių, Raguvos, Smilgių, Upytės, Velžio, Žibartonių, Bernatonių, Liūdynės, Piniavos ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Vakar po beveik metus trukusios renovacijos atidarytas Krekenavos darželis. Planuojama, kad jis dirbs visą vasarą.

Dembavos darželis atostogaus liepą, o nuo rugpjūčio pradžios dirbs viena mišri grupė. Naujamiesčio darželis neveiks tik rugpjūčio mėnesį. Jei neprasidės remonto darbai, rugpjūtį planuoja dirbti ir Ramygalos darželis.

Pažagienių darželis atostogaus liepą, o rugpjūtį jau lauks mažųjų. „Kad būtų atidaryta viena grupė, pakanka aštuonių vaikų, – sakė V.Pocius. – Ar dirbs vasarą, sprendžia pačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Kiek yra norinčiųjų lankyti darželį vasarą, rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistai žinių nerenka.

Nuo rugsėjo pirmosios galės lengviau atsikvėpti ir mažus vaikus auginantys paįstriečiai: duris atvers J.Zikaro vidurinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo grupė, kurioje planuojama ugdyti apie 20 vaikų.