LSAS prezidentė Indrė Vareikytė cituoja 2002 m. sausio 14 d. Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimą:

„Konstitucinė nuostata, kad nemokamas mokslas valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas gerai besimokantiems piliečiams, reiškia, jog gerai besimokantis pilietis turi teisę į tai, kad jo mokslą valstybinėje aukštojoje mokykloje finansuotų valstybė. Pagal Konstituciją tai daroma valstybės biudžeto lėšomis. Todėl kriterijai, kuriuos atitinkantys asmenys laikomi gerai besimokančiais ir dėl to pagal Konstituciją turinčiais teisę, kad jų mokslą valstybinėse aukštosiose mokyklose apmokėtų valstybė, nustatytini įstatymu.“

I.Vareikytė aiškina, kad tai, kas yra gerai besimokantis studentas, turi būti nustatoma įstatymu, o ne atskiros aukštosios mokyklos ar Vyriausybės aktais.

„O Seimas vakar priėmė nutarimą, kad gerai besimokantiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams laiduojamas nemokamas mokslas ir gerai besimokančiais studentais laikomi studentai, kurių studijų įvertinimo vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip įvertinimas „gerai“ pagal aukštosios mokyklos patvirtintus studijų rezultatų vertinimo kriterijus“, - stebisi LSAS vadovė.

Pasak jos, apie tai, kad negalima aukštosioms mokykloms pačioms nusistatyti, kas yra gerai besimokantys studentai, trečiadienį apskrito stalo diskusijoje Žinių radijuje kalbėjo ir buvęs KT pirmininkas Egidijus Kūris. Studentams nerimą kelia tai, kad pataisos priimtos „paskutinę minutę“.

„Mes Seimui būtume padėję ir pasakę, kad toks nutarimas yra, ir kad jis pažeidinėjamas. Tačiau eilinį kartą kažkokiame posėdyje staiga skubos tvarka tas klausimas buvo iškeltas, ministras ir Seimo nariai buvo įtikinti skubiai už tai balsuoti. Mes apie tai sužinojome iš žiniasklaidos. Eilinį kartą, nežinau kodėl slepiant nuo studentų ir neklausiant jų nuomonės, Seimas peržengė visas įmanomas padorumo ribas“, - kalbėjo I. Vareikytė.

LSAS kreipėsi į prezidentą prašydama vetuoti Seimo priimtas įstatymo pataisas kaip prieštaraujančias Konstitucijai.