Siekiant atkreipti Šveicarijos universitetų akademikų ir vadovų dėmesį į šią ilgai gyvavusią tradiciją, taip pat siekiant, kad ateityje atgimtų lietuvių kalbos dėstymas ir būtų atnaujinti moksliniai tyrimai bent viename šių universitetų, organizuojama Lietuvių kalbos ir literatūros mokslinė konferencija „Lietuvių kalbos vieta ir reikšmė Europos kontekste”. Konferencija vyks šių metų birželio 4 - 6 d. Šveicarijoje.

Ypač reikšmingu etapu laikomas lietuvių kalbos dėstymas Berno universiteto Filosofijos-istorijos fakulteto Slavistikos-baltistikos katedroje. Katedros absolventai baltistai aktyviai Šveicarijoje ir visoje vokiškai kalbančioje Europos dalyje skleidė žinias apie lietuvių kalbą ir literatūrą.

Per tris veiklos dešimtmečius buvo suformuota darni akademinė bendruomenė, surinkta įspūdinga lietuvių literatūros biblioteka. Pastarąją sudarė apie 200-300 knygų lietuvių kalba – beveik visa lietuvių literatūros klasika, didžiuliai lietuvių kalbos žodynai, kalbos vadovėliai. Tačiau 2001 m. nauja universiteto valdžia nutraukė baltistikos studijas, o biblioteka buvo iškelta.

„Manome, kad tai, ką tiek metų kūrė ir puoselėjo Šveicarijos akademinės bendruomenės nariai, turi būti atgaivinta. Juolab, kad iniciatyvą rodo ne tik Lietuvoje veikiančios institucijos bei asmenys, bet ir pati Šveicarijos lietuvių bendruomenė,“ – kalba Lietuvos instituto l. e. p. direktorė Saulė Mažeikaitė.

Tris dienas vyksiančio renginio metu Fribūro ir Berno universitetuose pranešimus skaitys garsiausi Lietuvos ir Europos baltistikos specialistai, bus organizuojamos ekskursijos po universitetus, vedamos diskusijos.