Geriausi darbai, atstovausiantys šaliai prestižinėje dizaino laboratorijoje, buvo išrinkti po specialios peržiūros, vykusios Vilniaus dailės akademijoje, sakoma "AZ communications" pranešime spaudai.

„Jau ne pirmus metus skatiname mūsų studentus išreikšti savo kūrybiškumą ir idėjas tarptautiniu lygiu, todėl labai džiugu, jog šiemet sulaukėme išties aktyvaus atsako. Manome, lietuviai gali deramai reprezentuoti šalies dizainą ir sėkmingai konkuruoti kasmet šimtus specialistų sutraukiančiame projekte“, - sako konkurso organizatorės buitinės technikos gamintojos „Electrolux“ Lietuvos atstovybės vadovas Deimantas Kirlys.

Pasak Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro direktoriaus Mariaus Urbanavičiaus, šis konkursas studentams gali tapti puikia niša pademonstruoti savo talentą pasauliniu lygiu, todėl tikimasi, jog kitais metais dalyvių iš Lietuvos gretos bus dar gausesnės.

Nepaisant to, kad konkursas yra atviras visiems, lietuvių studentų teikiami darbai „Design Lab‘ui“ buvo atrinkti VDA Dizaino katedroje surengtoje studentų darbų peržiūroje.

Vertinimo komisija, sudaryta iš VDA dėstytojų ir „Electrolux“ atstovų, atrinko penkis geriausius darbus, labiausiai atitikusius šių metų konkurso tematiką bei turinčius daugiausia potencialo varžytis su konkurentais iš įvairių pasaulio šalių.

„Tarptautiniam profesionalų teismui šiemet teikiami jaunųjų lietuvių kūrėjų dizaino projektai įkūnija pakankamai drąsias idėjas ir pasižymi novatoriškumu“, - sako M. Urbanavičius.

Šių metų konkursui, kurio tema - prietaisai, skirti moderniai mąstantiems, užsiėmusiems žmonėms, savo buities neįsivaizduojantiems be novatoriškų technologijų – atrinkta Jokūb Baroti funkcionali „Kaitlentė su gruzdintuve“, Marijos Puipaitės išraiškingo dizaino ir itin patogi buityje sulčiaspaudė „Kablys“, Vaidos Vasiliauskaitės kompaktiškas belaidis „Skrudintuvas“ ir Vytauto Gečo bei Lauros Grigaliūnaitės mozaikinės kaitlentės.

Iš šimtų kasmet į konkursą „Design Lab“ siunčiamų buitinės technikos prietaisų projektų į finalą atrenkami 8-9 darbai. Dizaino laboratorijos finalistai šiemet bus pakviesti į spalio 8-9 d. Ciuriche vyksiančią nugalėtojų paskelbimo ir apdovanojimų ceremoniją. „Design Lab 2008“ pagrindinis prizas – 5 tūkst. eurų ir šešių mėnesių praktika viename iš „Electrolux Global Design“ centrų.

Praėjusių metų konkursui „Design Lab 2007“ studentai teikė draugiškus aplinkai sprendimus, kurie ateityje skatintų žmones gyventi harmonijoje su aplinka. Pirmąją vietą laimėjo dizaino studento iš Vengrijos sukonstruota kompaktiška skalbimo mašina „e-Wash“, naudojanti muilo riešutus.

Antros vietos apdovanojimas atiteko studentei iš Prancūzijos, sukonstravusiai indukcinį maisto gaminimo puodą „Pebble“, kuris veikia su virtuvėje inkorporuotais saulės baterijos elementais, energiją gaminančiais ir debesuotą dieną. Trečioji vieta atiteko studentui iš Kinijos bei jo radikalaus dizaino šaldytuvui „Go Fresh“ su medaus korių dizaino skyriais, suteikiančiais skirtingiems maisto produktams optimalią temperatūrą. Konkursas organizuojamas nuo 2003 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją