Likimo numylėtinis – taip galima pavadinti prancūzų aktorių Nr. 1. Jis save sukūrė pats: trylikos metų išėjęs iš namų ir užkopęs į aktorystės viršukalnes – be elitinio išsilavinimo, įtakingų giminaičių ir draugų.

Jo sąskaitoje – daugiau nei 170 vaidmenų kine; savo energingumu, azartu ir beprotišku darbštumu jis ir šiandien gali pralenkti daugumą kino žvaigždžių, rašoma žurnale „Zdorovje“. Net aortokoronarinio šuntavimo operacija nenumaldė jo aistros ir optimizmo.

Pavojingi įpročiai

Po įtemptų, dažnai naktinių filmavimų Žerarui buvo būtina atsipalaiduoti su vyno taure. Taip nepastebimai išgėrinėjimas virto įpročiu. Mėgstantis rizikuoti vaikis, dar paauglystėje tapęs savo rajono grėsme ir gavęs Petardos pravardę, Žeraras ir suaugęs nepakeitė savo įpročių.

Jis dievino motociklą ir lakstė su juo kaip patrakęs, net būdamas neblaivus. Jo sustabdyti negalėjo nė traumos, nė lūžiai, nė policininkai.

1998 metais prieš filmo „Asteriksas ir Obeliksas“ kūrimą G. Depardieu gavo rimtą kojos traumą nukritęs nuo motociklo, kai važiavo kosminiu greičiu – apie 200 km/val. Faktą, kad jo kraujyje aptikta 1,5 karto daugiau alkoholio, nei kad buvo princesės Dianos kraujyje vairuotojo lemtingosios nelaimės metu, pasistengta ištrinti.

Bet kokiu atveju pažeidėjui (tai buvo ne pirmas kartas, kai aktorius sėdo už vairo padauginęs) kaltinimai nepateikti. Kaipgi kitaip – ne tik visame pasaulyje žinomas aktorius, kino žvaigždė, bet ir pagarsėjęs vyndarys! Iš jo vynuogynų ant Luaros krantų kasmet gaunama iki 250 tūkstančių butelių vyno.

Eksperto komentaras

Visiems žinomas faktas: alkoholio mėgėjų cholesterino kiekis kraujyje mažesnis, o taip pat – mažesnė aterosklerozės rizika. Bet gydomosios alkoholio savybės atvirkščiai proporcingos jo kiekiui.

Kasdienė 200-300 ml sauso raudonojo vyno dozė vakarienės metu išties padeda sustiprinti kraujagysles. O reguliarūs padauginimai širdžiai kenkia ir gali sukelti rimtą širdies nepakankamumą.

Nekalbant jau apie tai, kad atsiranda negrįžtamų pokyčių kepenyse ir inkstuose. Taigi žinomas „prancūziškas paradoksas“ (kas geria vyną, tas gyvena ilgiau ir laimingiau, nei blaivininkas) veikia tik esant tam tikriems alkoholio kiekiams. Be to – jei žmogus nėra nutukęs ir taisyklingai maitinasi.

Gyventi reikia skaniai!

G. Depardieu visada buvo kulinarijos ekspertas. Bet iš čia ir iki bėdos netoli: jis ėmė pilnėti. Jo gyvenimo palydovė aktorė Karol Buke iš visų jėgų kovojo su G. Depardieu yda, vertė jį vaikščioti į treniruoklių salę, baseiną, laikytis drakoniškos dietos, dėl kurios jis vis dėlto numetė daugiau nei 30 kilogramų. Ji užsispyrė, kad G. Depardieu atsisakytų savo mėgstamo konjako. Bet suprato, kad šio vyruko pakeisti neįmanoma. Bet ar su ja būtinai turi būti idealas?

„Jis genijus, jam galima atleisti viską“, - sakydavo Karol. Ir atleisdavo...

O štai aktoriaus širdis neatleido. Išeminė liga vystėsi nepastebimai, kartais pasireikšdama skausmais krūtinėje ir nuovargiu – G. Depardieu neretai skundėsi, kad jaučiasi kaip išspausta citrina.

Eksperto komentaras

Tokia įvykių eiga visiškai tikėtina. Menininkams būdingas emocinis nepastovumas, mitybos, miego režimo pažeidimai, todėl aterosklerozė ir išeminė širdies liga jiems – kone profesinės ligos.

Reikalai pataisomi, jei laiku susigriebiama. Savalaikis gydymas – geriausia insulto ir infarkto profilaktika. Dažnai tam, kad susinormalizuotų cholesterinas, pakanka pradėti valgyti reguliariai ir racionaliai, neapkraunant savęs nereikalingomis kalorijomis, miltiniais, saldžiais ir riebiais patiekalais.

Į valgiaraštį turi būti įtraukta pakankamai vaisių ir daržovių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų – vitaminų A, E, C.

Perkūnas iš giedro dangaus

Kreiptis į gydytojus 51 metų G. Depardieu privertė labai stiprus skausmas krūtinėje. Tyrimai parodė: be aortokorinarinio šuntavimo operacijos, deja, negalima apsieiti.

Jau klinikoje, ruošdamasis operacijai, G. Depardieu prisiminė mėgstamus vaidmenis, pasisekimą prestižiniuose kino festivaliuose, mintimis nusikėlė į savo XII amžiaus pilį Šato de Tinje... Kaip jiedu su Karol ten buvo laimingi! Negi visa tai – jau praeitis?

Eksperto komentaras

G. Depardieu jaudinosi ne veltui. Mėgėjai išgerti sunkiai pakelia operaciją ir pooperacinį periodą. Tokių pacientų širdies ribos išsiplėtusios, širdies raumens tonusas sumažėjęs, todėl galima papildoma rizika.

Chroniška alkoholinė intoksikacija apsunkina ir pooperacinį gydymą: juk labai svarbu, kad gydytojo parinkti vaistai veiktų darniai.

Jam vėl pasisekė

Operacija truko apie 6 valandas ir praėjo be komplikacijų. Prognozės buvo teigiamos – su sąlyga, kad tolimesniame G. Depardieu gyvenime nebus nuolatinių emocinių sukrėtimų, nutukimo ir alkoholio. Žinoma dietologė Madlen Žesta padėjo aktoriui numesti 40 kg specialia dieta, kuria buvo skiriama 1300-1500 kalorijų per dieną.

Pusryčiai: juoda kava, 50 g duonos, 50 g brinzos.
Priešpiečiai: obuolys.
Pietūs: 100 g virtos ar ant grotelių keptos mėsos.
Pavakariai: obuolys.
Vakarienė: 100 g mėsos, 2 bulvės, puodelis kavos.

Per dieną galima sau leisti dar stiklinę pieno ir 50 g duonos. Taip prarandama po 300 g per dieną.

Eksperto komentaras

Tokios dietos reikia tik tada, kai norima numesti svorio. Bet visiems širdininkams labai svarbu po operacijos laikytis pagrindinių racionalios mitybos principų.

1) Griežtai apriboti arba išvis atsisakyti visų gyvulinių riebalų ir produktų, kuriuose gausu cholesterino: kepenų, inkstų, smegenų, kiaušinių baltymų, sviesto, majonezo, lašinių. Geriau naudoti augalinį aliejų, geriau alyvų.

2) Mėsa – tik neriebi: ėriena arba veršiena; paukštiena – liesa, be odos.

3) Galima valgyti bet kokią žuvį, krevetes, krabus, moliuskus, kalmarus.

4) Švieži vaisiai ir daržovės – be apribojimų.

5) Racione turi būti 55% angliavandenių, 30% riebalų ir 15% baltymų.

Jo virtuvė

Į reabilitaciją po operacijos G. Depardieu pažvelgė gan savotiškai. Išleido 200 puslapių iliustruotą virimo knygą „Mano virtuvė“, atidarė du restoranus Paryžiuje ir parašė knygą „Aš dar gyvas“.

Kulinarinių receptų rinkinys iškart tapo bestseleriu – jame surinkti tradicinės tautinės, ir, kaip sakoma Prancūzijoje, „buržuazinės virtuvės“ patiekalai, o G. Depardieu čia yra tikras ekspertas. Aktorius pripažįsta, kad išleisdamas knygą jis visų pirma siekia apginti prancūzų gastronomijos tradicijas nuo viską praryjančios greito maisto pramonės.

O G. Depardieu gerbėjai ir tikri gurmanai gali papietauti jo restoranuose „La Fontaine Gaillon“ ir „Ecaille de la Fontaine“. Pastarojo specializacija – austrės ir žuvies bei jūros gėrybių patiekalai.

Bretoniškas omaras, žuvies tartaras, gausus vynų pasirinkimas, kurių dauguma pagaminti paties G. Depardieu vynuogynuose – toks maistas prie širdies mūsų širdims, kartoja šis nežabotos energijos žmogus.

Eksperto komentaras

Toli gražu ne visi tokie energingi ir optimistiški, kaip Depardje. Todėl po operacijos grįžtant į normalų gyvenimą labai svarbi giminaičių, kolegų, draugų parama. Kitaip galima pooperacinė depresija.

Beje, žmogus, pakėlęs aortokoronarinį šuntavimą, bet kokiu atveju turi būti stebimas kardiologo. Reikia pasirūpinti ir fiziniu aktyvumu – tinka plaukimas, ėjimas, saikingi užsiėmimai su treniruokliais.

Aš myliu gyvenimą

Sankt Peterburgo 300 metų jubiliejaus išvakarėse nenuilstantis G. Depardieu į miestą atvežė savo naują filmą „Gerbk savo tėvą“. Filme daug autobiografinių faktų, net mylimas motociklas, su kuriuo G. Depardieu ne kartą patekdavo į pavojingas situacijas.

Tiesa, po Peterburgą aktorius važinėjo su „Renault“, bet kitkas liko tas pats: vis tas pats nerūpestingumas, tapęs firminiu ženklu, ir prieinamumas, dėl kurio gerbėjai tiesiog drasko žvaigždę į skutelius.

Duodamas interviu G. Depardieu paneigė gandus apie savo pasitraukimą iš kino. Tiesiog dabartiniu metu jį labiau domina televizija. Be to, televizijos filmus galės pamatyti daugiau žiūrovų visame pasaulyje.

Žavusis prancūzas savaip atsakė ir į amžiną klausimą apie gyvenimo prasmę: „Myliu gyvenimą. Reikia tiesiog gyventi mėgaujantis kiekviena minute, susitikinėti su įvairiais žmonėmis, tikėti gėriu, tapti geresniu ir kilnesniu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją